註冊 登入

[古董腕錶/懷錶/時鐘] 舊陀錶分享-90多歲高龄!

舊陀錶分享-90多歲高龄! E-mail 此主題給朋友

如題:美國伊利諾斯陀錶
產地:美國
年份:1928年
直徑:16s
材質:14K包金

附件

IMG_20190425_123027.jpg(291.32 KB)

2019-4-26 12:11 PM

IMG_20190425_122917.jpg(344.82 KB)

IMG_20190425_122718.jpg(76.75 KB)

IMG_20190425_122606.jpg(155.1 KB)

IMG_20190425_122849.jpg(275.81 KB)

萬般帶不走,唯有孽隨身!

回覆 引用 TOP

精選汽車
狀態仲好好

想戒錶想左幾年

回覆 引用 TOP

美國 2,30 年代陀錶製錶工藝,  無得頂.  

其實同時期都有d縮細版嘅手錶版本,  級數可能仲高過 d 瑞士名牌,  不過價格就蚊脾同牛脾了. 

話時話 ,  你隻錶裏裏外外應該要徹底冲番個靚涼了.

引用:
原帖由 watchenthu1980 於 2019-4-26 02:53 PM 發表

美國 2,30 年代陀錶製錶工藝,  無得頂.  

其實同時期都有d縮細版嘅手錶版本,  級數可能仲高過 d 瑞士名牌,  不過價格就蚊脾同牛脾了.

話時話 ,  你隻錶裏裏外外應該要徹底冲番個靚涼了. ...
小弟學藝未精,唔敢亂拆,驚切唔返。😁

唔止今天在香港難找好師傅,  就係二三拾年前都一樣唔容易.  當時我 d 錶好多喺大陸買同修整, 因為要登記在回鄉證, d 大陸關員都好有興趣攞住我本回鄉證然後跟我硏究吓香港維修行業,   好彩無遇過大問題.

回覆 引用 TOP

SIXTY HOUR...果時嘅錶可以儲能 60 小時?勁禾!

右邊那句話是真的>………<左邊那句話是假的
引用:
原帖由 Kenji_Sawada 於 2019-4-26 07:03 PM 發表

SIXTY HOUR...果時嘅錶可以儲能 60 小時?勁禾!
呢個係我入手的其中一個因素,6方位調準及温度保嘗,瓷面完整冇裂,冇痕,上機測-11s
算老當益壮!

回覆 引用 TOP

Bunn special 機芯,狀況良好的最少要美金200

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BPS 於 2019-4-26 03:22 PM 發表

小弟學藝未精,唔敢亂拆,驚切唔返。😁
Illinois watch company 仍存在,可把錶送回原廠維修及洗油

引用:
原帖由 pssojack 於 2019-5-9 07:36 PM 發表

Illinois watch company 仍存在,可把錶送回原廠維修及洗油
仲會受理架咩?
我嗰兩隻都煩緊去邊到洗

唔好意思樓主 騎劫一下你個po
我想問各位師兄 點樣可以知個crystal係玻璃定膠?
因為我嗰隻禁落去有少少 it it聲 可能有啲鬆鬆地 
同埋想問樓主個bezel嘅坑紋係咪都好淺 因為我發覺有啲難對位同扭上

引用:
原帖由 KX2260 於 2019-5-9 08:40 PM 發表

仲會受理架咩?
我嗰兩隻都煩緊去邊到洗
上網查吓Illinois watch company,佢哋仍幫用家修理Illinois 的錶,但要寄回美國

引用:
原帖由 KX2260 於 2019-5-9 08:45 PM 發表

唔好意思樓主 騎劫一下你個po
我想問各位師兄 點樣可以知個crystal係玻璃定膠?
因為我嗰隻禁落去有少少 it it聲 可能有啲鬆鬆地 
同埋想問樓主個bezel嘅坑紋係咪都好淺 因為我發覺有啲難對位同扭上 ...
坑紋真係淺,要小心扭,慢慢上

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pssojack 於 2019-5-9 10:12 PM 發表

上網查吓Illinois watch company,佢哋仍幫用家修理Illinois 的錶,但要寄回美國
我兩隻係Hamilton...

回覆 引用 TOP

其實Hamilton 香港有代理,Swatch Group,俾佢哋睇,一定有方法,但貴。維修中心在鰂魚涌嘉利。

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。