註冊 登入

[新聞消息討論] [轉貼]全新配備多項安全科技巴士抵港 加入新巴城巴歐盟六型車隊陣容(包括新一批歐六68XX圖片說明)

[轉貼]全新配備多項安全科技巴士抵港 加入新巴城巴歐盟六型車隊陣容(包括新一批歐六68XX圖片說明) E-mail 此主題給朋友

全新配備多項安全科技巴士抵港 加入新巴城巴歐盟六型車隊陣容
(2019年 4月 26日 ── 香港) 新巴城巴首輛配備電子穩定控制系統、車速限制減速裝置及全 車座椅安全帶的新巴士今日抵港,待通過運輸署車輛類型評定檢驗及出牌後便會投入服務。 整批共 119 輛配備上述設備的新巴士將會陸續付運到港,加入目前規模已超過 146 輛的歐盟 六型巴士陣容。

電子穩定控制系統 電子穩定控制系統運用多個感應器偵測行車狀況,當巴士過度、不足或突然轉向或巴士車身 過於傾側時,系統會自動啟動,減少對引擎之燃油供應,同時透過啟動個別車輪制動系統及 調節其制動力,以保持車身平穩。

車速限制減速裝置 現時新巴城巴所有巴士已配備車速限制裝置,透過減少對引擎的燃料供應以減低車速。新巴 士的車速限制減速裝置將更進一步,當巴士在下坡路段行駛,在地心吸力牽引下而超出限定 車速時,「車速限制減速裝置」便會自動啟動,透過控制波箱減速裝置來減慢巴士速度,確保 巴士在可容許的車速限制內行駛,以提升行車安全。

全車座椅安全帶 新巴士的所有乘客座位均設置三點式安全帶,為在座椅上配帶上安全帶的乘客提供額外保障。

新巴士亦增設了多項貼心車廂設備,進一步提升乘客的乘車體驗,包括︰  於輪椅停泊區及座椅椅背設獨立 USB 充電插頭  顯示路線及途經地點資料的特大車尾電子顯示屏  雙輪椅停泊位(城巴機場快線巴士除外)  上層空置座位數目顯示屏—利用視像智能技術,系統能感知乘客於通往上、下層樓梯的 移動情況,從而計算出上層空置座位數目,方便乘客考慮是否登上上層

此外,新巴城巴全線專營巴士車隊已配備巴士車速監察系統,全球定位功能的行車紀錄儀, 能記錄巴士的行駛位置、車速及加減速數據等,配合車內的特設裝置,能按不同路段之車速 限制,即時向車長發出超速聲響提示,輔助車長安全駕駛。

首輛抵港巴士規格︰
車廠 英國亞歷山大丹尼士 型號 ENVIRO 500 MMC (Facelift)
尺寸 12.77 米(長)x 2.55 米(闊)x 4.5 米(高)
引擎 康明斯歐盟六型 L9E6C340B
最大馬力及扭力 340 匹 1485 Nm
波箱 ZF Ecolife 6AP1700B 座位 80 個 (上層︰55、下層︰25 個)

– 完 –

新世界第一巴士服務有限公司 城巴有限公司

http://www.nwstbus.com.hk/tc/upl ... 6042019_new_chi.pdf

宜家連新城D設備都好過夜郎九公司 不過全車安全帶有點多餘

熱賣及精選
引用:
原帖由 TL1596 於 2019-4-26 20:39 發表

全新配備多項安全科技巴士抵港 加入新巴城巴歐盟六型車隊陣容
(2019年 4月 26日 ── 香港) 新巴城巴首輛配備電子穩定控制系統、車速限制減速裝置及全 車座椅安全帶的新巴士今日抵港,待通過運輸署車輛類型評定檢驗及出牌後便會投入服務。 整批共 119 輛配備上述設備的新巴士將會陸續付運到港,加入目前規模已超過 146 輛的歐盟 六型巴士陣容。

電子穩定控制系統 電子穩定控制系統運用 ...
又話volvo B8先有ESP

但E50D歐六一樣有!

希望新城B8係流,新12m都係E50D

1969 omega speedmaster professional見證人類登月50年
1979 rado與港鐵同賀50周年
1994 新南非 omega中置陀飛輪
1999 澳門回歸20周年 omega co axial新年代
2009 samsung galaxy敢就十年
有超過146咁多咩?
5750-5839,8537-8546,6198-6209,6444-6459,6584-6588,6837-6843,
加埋都係140部

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!
引用:
原帖由 檸檬奶 於 2019-4-27 09:13 AM 發表

有超過146咁多咩?
5750-5839,8537-8546,6198-6209,6444-6459,6584-6588,6837-6843,
加埋都係140部
重有6部E200MMC

深圳東部華僑城機動遊戲最少意外六死十傷

悠悠長長繼續前航不懂去驚怕 荊荊棘棘通通斬去不必多看它
利益集團主導下,中國已經沒有希望

""119 輛配備上述設備的新巴士將會陸續付運到港""
扣除47輛B8L+28輛cityflyer
44輛係咩車?

引用:
原帖由 054D 於 2019-4-27 10:18 AM 發表

重有6部E200MMC
2501-2505 得五部咋喎,仲有一部邊度嚟㗎?

回覆 引用 TOP

總好過西北巴士公司整玻璃梯這些無謂不切實際的東西

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 檸檬奶 於 2019-4-27 09:13 發表

有超過146咁多咩?
加埋都係140部

25xx (已講)
重有 8400 8401 5600

1344 HV4841 | 9037 HW8373 | 32103 MIG4760 | KX07HDJ

回覆 引用 TOP

睇完內文,其實佢講嘅嘢或者相同功用嘅嘢九巴已經有啦,不過佢自己都寫咗“新巴城巴首部……”而唔係寫“全港首部……”都知咩事。
有啲人話某巴士公司用玻璃梯係無謂不切實際,但係有巴士書已經話新巴城巴都已經訂咗新巴士兼用玻璃梯,咁到時唔知啲人點評論呢?
依家成日睇到啲人留言,當同一樣嘢裝喺九巴度就話核突、唔細心、多餘、不切實際。但係當同一樣嘢裝喺新巴城巴度就係靚、細心、先進、高科技,莫非九巴就係原罪?

引用:
原帖由 gaultier 於 2019-4-27 05:25 PM 發表

睇完內文,其實佢講嘅嘢或者相同功用嘅嘢九巴已經有啦,不過佢自己都寫咗“新巴城巴首部……”而唔係寫“全港首部……”都知咩事。
有啲人話某巴士公司用玻璃梯係無謂不切實際,但係有巴士書已經話新巴城巴都已經訂咗新巴士兼用玻璃梯,咁到時唔知啲人點評論呢?
依家成日睇到啲人留言,當同一樣嘢裝喺九巴度 ...
示例:
1.大家都有長側牌,不過新創建有走馬燈,而載通只有display目的地/經xx/標語
2.大家a車都有usb,不過龍運靠窗,window seat無所謂,但走廊位用無咁方便
3.canrun vs lecip自動報站準確度

城巴主義好
最愛饒慧珊

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!

回覆 引用 TOP

下層全厚L

如何拍攝翻新中的LRT???
先乘輕鐵到輕鐵車廠站,下車後上天橋,進入新屯門中心商埸。然後穿過商場,靠北走,進入停車場,選擇合適的樓層,就可近距離拍攝車廠了。/
支那車@284被河蟹 笑料
引用:
原帖由 e700 於 2019-4-28 12:03 AM 發表

下層全厚L
真心下層全用厚L好過,而家三批車用GTS下層坐椅太過直,比簿L更唔舒服

KMB5終於順利回歸尖碼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 e700 於 2019-4-28 12:03 AM 發表

下層全厚L
不過頭枕參考咗gts3700

城巴主義好
最愛饒慧珊

引用:
原帖由 檸檬奶 於 2019-4-28 18:08 發表

不過頭枕參考咗gts3700
即係特高頭枕?

係就正!

而家citylight / 厚L個頭枕都唔夠高

1969 omega speedmaster professional見證人類登月50年
1979 rado與港鐵同賀50周年
1994 新南非 omega中置陀飛輪
1999 澳門回歸20周年 omega co axial新年代
2009 samsung galaxy敢就十年
有冇新車相睇呢唔該

回覆 引用 TOP

35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。