黎左隻自來龜,求協助

黎左隻自來龜,求協助 E-mail 此主題給朋友

屋企人係倉地見到佢,之後執左番屋企,略略爬過文唔知係咪巴西龜,暫時拎個盆放d水同菜比佢食。我觀察到佢龜殼有個圓孔好似穿左,龜殼表面好花帶白點,唔知係咪病左,想各位對養龜有經驗既幫幫手望望~ 放生佢好嗎? Many thanks

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
做法事的龜
帶回家
小心邪靈入侵

回覆 引用 TOP

老龜 ?

回覆 引用 TOP

隻龜咁肉酸都執番屋企?
同埋來歷不明
真係有機會係人哋放生
做過法事好邪
同埋呢種龜鍾意食魚
吃菜 第一次見  
個桶咁細個龜頭都伸唔到出嚟
摸過隻龜記得洗手……

回覆 引用 TOP

不要太迷信了,迷信害死人,好像台湾人甘迷信就慘了。
樓主都係想救隻龜,無人救係幢樓行來行去等死也太慘啦,龜好有靈性,點解要甘對牠呢?就算做完法事就甘由牠周維走,虐畜上天真會幫呢啲人?不會吧!
樓主係有心幫龜,上天都會保佑樓主既,樓主不如分下係咸淡水,再去諗邊度放生,不要搞亂咸淡。
之前又係有啲無知迷信人,放生放錯水,放生変放死,殺生會有罪業報應的。
我也不熟但也可拿去賣龜店問下點做,見到都係緣份,幫人就幫到底啦。
救生係功德好大的,要迷信就不如信因果啦,我學佛既就係甘睇

回覆 引用 TOP

樓主你好

請提供上述資料及龜相片到下列龜 fb、有比較多養龜的人聚集

香港龜迷分享會@開心龜樂園
水龜澤龜飼養討論、領養送養、買賣
巴西龜粉絲團

回覆 引用 TOP

通常啲人話自來龜都要養

引用:
原帖由 lawkoko99 於 2019-4-28 07:58 PM 發表

通常啲人話自來龜都要養
未聽過, 唔識或者好窮點養

引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-4-28 08:02 PM 發表

養隻龜唔使好多錢咋嘛

引用:
原帖由 hw1chan 於 2019-4-28 08:02 PM 發表

唔識咪問吓人點樣囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lawkoko99 於 2019-4-28 08:03 PM 發表

養隻龜唔使好多錢咋嘛
三餐不繼大有人在, 仲講養隻龜...

回覆 引用 TOP

食龜糧架 

回覆 引用 TOP

見野就執,都唔知有冇菌

回覆 引用 TOP

自來小動物係帶來運氣

AC米蘭永遠會歌

還我本性 心裡嗌著這兩個字
紅紅黑 就係咁撚慳

回覆 引用 TOP

宜家唔係講緊要幾多錢嘅問題,而係一個生命。
希望樓主會有一個正確嘅處理方法

回覆 引用 TOP

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。