註冊 登入

今日買到蘇眉

今日買到蘇眉 E-mail 此主題給朋友

今早行過見到佢(蘇眉)$150,一於蒜蓉碎蒸。

今早到三聖魚檔,又比我見到正嘢,海紅班$90瞓覺的。照睇應該係養的,因有幾條一模一樣大。
補充:上次有師兄POST紅班圖片,小弟唔識貨,誤為海青,原來係海紅。

熱賣及精選
抵食啦

回覆 引用 TOP

冇游水咩

引用:
原帖由 petpet99 於 2019-4-28 04:46 PM 發表

冇游水咩
有,10兩魚買$300

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HHU 於 2019-4-28 10:27 AM 發表

今早到三聖魚檔,又比我見到正嘢,海紅班$90瞓覺的。照睇應該係養的,因有幾條一模一樣大。
補充:上次有師兄POST紅班圖片,小弟唔識貨,誤為海青,原來係海紅。
9602204 ...
H兄, 街邊檔還是舖頭?係唔係近碼頭舖頭?

引用:
原帖由 Exovate 於 2019-4-28 09:21 PM 發表

H兄, 街邊檔還是舖頭?係唔係近碼頭舖頭?
海鮮街鋪頭

回覆 引用 TOP

想食平魚的話,可以約10:00到海鮮街睇睇,因為有啲舖頭會有瞓覺魚買,價錢約三分之一,太多數都係昨晚升仙,所以都唔會太差。
而有行過海鮮街都會知舖頭賣邊類型魚,多數都係中至上價班,而家都係買$100樓下,不失為一個好選擇。

H兄, 我都成日去三聖海鮮街買瞓覺魚, 不過原來朝早先多筍野, 長知識了!
老實講, 紅斑我覺得唔夠紅瓜好食, 魚味唔夠

引用:
原帖由 Exovate 於 2019-4-28 10:05 PM 發表

H兄, 我都成日去三聖海鮮街買瞓覺魚, 不過原來朝早先多筍野, 長知識了!
老實講, 紅斑我覺得唔夠紅瓜好食, 魚味唔夠
果然係街坊,早去就貴啲但多啲選擇,晏去就平啲。
係,紅班真係一般,叫做實肉,但魚味唔夠。
今早都見到條1斤左右瞓覺紅瓜子,眼靚有光澤架,$100。

如果係養嘅就唔係海紅班啦!真正海嘅可遇不可求,就算買死魚都唔係呢個價錢可以買得到

PS 但紅班有無養?求高人解答

引用:
原帖由 粗俗的水管 於 2019-4-28 10:26 PM 發表

如果係養嘅就唔係海紅班啦!真正海嘅可遇不可求,就算買死魚都唔係呢個價錢可以買得到

PS 但紅班有無養?求高人解答
師兄, 海水養既就係海紅啦! 紅斑在江浙係高級魚, 在福建, 溫洲十幾年前已經有養魚, 幾年前我都試過在海南島用水泥池養, 唔難養, 就係長肉慢, 而且廣東人寧願食東西瓜虎, 賣唔起價

引用:
原帖由 HHU 於 2019-4-28 10:08 PM 發表

果然係街坊,早去就貴啲但多啲選擇,晏去就平啲。
係,紅班真係一般,叫做實肉,但魚味唔夠。
今早都見到條1斤左右瞓覺紅瓜子,眼靚有光澤架,$100。 ...
斤頭紅瓜最好食, H兄應該起雙飛嘛!

鮮魚味 重唔重呀

引用:
原帖由 Exovate 於 2019-4-28 10:47 PM 發表

斤頭紅瓜最好食, H兄應該起雙飛嘛!
有呀,紅班,紅瓜子各一條,$180

清蒸正

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。