[Q&A] HK express 2020 機票

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-5-1 05:20 PM 發表

...
師兄之前一直媽叉 HX, 典解而家轉左茅頭, 變左鬧 Agent ?
知道自己理虧 ?

熱賣及精選
引用:
原帖由 sideguest 於 2019-5-1 04:30 PM 發表

估唔到而家

仲有人用石器時代方法

揾agent買機票

$1,857(票價)+$459(税)-$900(罸款)-$1,000(NoShow)-$775(代理服務費)...

仲欠人哋$359

唔追你仲要找人晦氣

如果官網買就$2,001(票價)+$459(税)-$900(罸款)-$1,000(NoShow)

都有$560 refund ...
咁agent 係平D
而且正常好小人refund 的

引用:
原帖由 sideguest 於 2019-5-1 05:19 PM 發表

真心戥你高興架

Cheap Cheap唔追你果$359

即刻賺咗$359蚊啦

用100,00里坐PEY

即刻賺咗8,000里

8,000里要去Open Rice

食幾多個蕃薯至有呀
我fd 之前飲醉酒 冇上機 又係HX

直接去CX櫃檯買張商務客位

另外一提係 坐CX返黎果陣

廣播:歡迎maco polo member 即係我選擇佢地既服務 😌 book 11點機 免費同我改08:15飛 又免加錢坐特選經濟客位 先係比314蚊稅同燃油附加費 仲要張機票係我幾個鐘前先book

HX 既尊貴服務體驗 真係正爆

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-5-1 05:07 PM 發表

港航明明收左行政費用 有安排退票

AA自己食左筆數!

問題係港航官網應該會寫明 機票使用細則

但AA係冇講 有咩問題 打去港航都冇用 間AA就完全搵唔到人 只能以電郵回覆

即係話 如果打風落雨 你都唔知搵港航好定間AA好 到時港航退款比你 間AA都食埋 d野又交代得唔清楚 

呢個教訓係 一定唔可以搵AA book機票 因為有咩問題 AA甚至收左錢 b ...
改期當然找香港航空最方便
就算agent 出既機票只要你比錢佢地一樣會改
Refund 就冇計,一定refund 返比agent

但重點你去唔到為何不取消機位?
係要no show ?
No show 左無論改期或refund 也要比多D錢

仲有去唔到為何不是改期而係自己買過張單程機票去咁on9 ?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PU1997 於 2019-5-1 05:21 PM 發表

你戒左奶未 ?
Cheap Tickets 我幫襯過冇十次都有八次, 一定有列出 Terms and Condition, 你唔睇就唔好無理取鬧.
Agent 營運網站、打開門口都要成本開飯, 額外手續費無可厚非, 網站有列出收費, 你情我願, 你既然貪心 Agent 平一二百蚊, 就唔好輸打贏要. ...
呢d 咪魔鬼條款囉

你唔比我讀得書少 唔識英文?

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-4-29 03:05 PM 發表

重點係 我比來回機票錢 我冇坐去果程 點解可以cut埋我返果程 又唔通知?

好彩我成20000幾AM 即場換CX第二朝走

我book11點 CX幫我免費調去08:15 仲唔駛加錢 又比埋特選經濟位我坐 仲要係里數換嫁添

香港航空仲衰過廉航 我真係唔知去果程冇上機返果程就作廢 有d咁既規矩

不過都唔會有下次 永久black list ...
間間航空公司都係咁做,去程冇搭,回程一定冇

~~泉 里香~小松彩夏~安座間美優~沢井美優~北川景子~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-5-1 05:20 PM 發表

邊間AA可以代表airline 寫條款細則?

但我係搵AA book

好喇 有問題果陣 AA同airline 各有唔同版本

如果直接同airline book 根本都唔會搵來搵去都搵唔到個CS 同埋 唔知要用去程回程先有效

AA點會寫? 貪平百零蚊 最後損失仲多 同時搞到好麻煩 服佢老母務費呀 佢服務左我乜? 

應該唔關airline事 你搵埋d濕9 ...
唔會詳細寫
但改期no show refund 要幾錢一定寫在invoice 上

呢D你買機票比錢前也一定要問淸楚吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-5-1 05:41 PM 發表

呢d 咪魔鬼條款囉

你唔比我讀得書少 唔識英文?
咁係你自己問題
你唔識英文不會問清楚?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-5-1 05:37 PM 發表

我fd 之前飲醉酒 冇上機 又係HX

直接去CX櫃檯買張商務客位

另外一提係 坐CX返黎果陣

廣播:歡迎maco polo member 即係我選擇佢地既服務 😌 book 11點機 免費同我改08:15飛 又免加錢坐特選經濟客位 先係比314蚊稅同燃油附加費 仲要張機票係我幾個鐘前先book

HX 既尊貴服務體驗 真係正爆 ...
同你講了很多次

Cx 一樣唔用去程
回程會自動取消

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-5-1 05:41 PM 發表

呢d 咪魔鬼條款囉 你唔比我讀得書少 唔識英文?
魔鬼不在細節裏, 係在你心裏.
所有機票網站, 包括航空公司官網, 都有顯示 Term and Condition, 一按入去就睇到.
唔識英文不是藉口, 你簽任何文件, 如果唔知文件寫乜, 都一樣照簽 ?
你未夠十八歲, 未戒奶, 唔使承認自己責任 ?

引用:
原帖由 WakikiBB 於 2019-5-1 05:33 PM 發表

師兄之前一直媽叉 HX, 典解而家轉左茅頭, 變左鬧 Agent ?
知道自己理虧 ?
俾你睇穿左...........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-5-1 05:35 PM 發表

咁agent 係平D
而且正常好小人refund 的
CHing...都兩睇架
以前我搵agent搞學生機票確實幾方便,人哋講到明貴官網$300,咪當服務費囉
但有改動要揾返佢先做到,有時三更半夜至諗到要变更就頗麻煩了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-5-1 05:35 PM 發表

咁 agent 係平D 而且正常好小人 refund 的
Agent 都要開飯, 手續費明碼實價, 公平交易, 沒什麼好埋怨的.
如果一張機票平 $200, 改機票的話, Agent 比航空公司官網多收 $500 手續費, 只要有三次冇改, 即是有賺.

只有在灰色地帶, 例如當年 311、前幾年韓國中東沙士 ... 在航空公司官網買的話, 大部分都可以免手續費取消, 但部分 Agent 仍然要收, 感覺就不太爽.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PU1997 於 2019-5-1 06:16 PM 發表

所有機票網站, 包括航空公司官網, 都有顯示 Term and Condition, 一按入去就睇到.
唔識英文不是藉口, 你簽任何文件, 如果唔知文件寫乜, 都一樣照簽 ?
你未夠十八歲, 未戒奶, 唔使承認自己責任 ? ...
我冇簽過任何文件

我上網搞 所有野

我剩係知 maco polo member 明顯真係有分別

即時book機票 都可以提早一班機 又免費升級特選經濟客位 HX 就食屎啦 當我乞衣咁! 冇嫁喇 你班機取消左喇 你打返香港問啦 問完 唔會退返錢比你嫁喇 因為你no show呀 乜乜乜

咁我都一樣唔會再幫襯佢間咁L好服務既公司

仲衰過廉航! 

大陸公司係咁L樣嫁啦! 我打死唔信CX敢咁樣回覆! 即刻直接將個回覆分享比佢地個客戶經理睇添呀! 

一間包左飛機餐同行李寄倉既「廉航」公司

睇佢幾時比銀行清盤啦 唔好再害人害物

引用:
原帖由 PU1997 於 2019-5-1 06:16 PM 發表

你未夠十八歲, 未戒奶, 唔使承認自己責任 ? ...
改期直接找航空公司也可以的

回覆 引用 TOP

主題標籤 #機票
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。