[Q&A] HK express 2020 機票

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-4-29 03:54 PM 發表

自己七就七

買 HK Exp 吧

買 HKExp 來回機票,

唔坐去程, 回程不受影響

但話說回來

見到師兄的文章

實在太過開心了

其實師兄你講得對

你真係料事如事

世事都給你看透了

真是衷心佩服

我真係由第一個 Post 就睇

一個一個睇 再一頁一頁睇

每次見到師兄的一直堅持

總之就是有理冇理

唔使用標點 ...
真係學到野,睇左好多野,但是又吾知睇左d咩野,勁!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 香港進擊的貓奴 於 2019-4-29 16:09 發表

快运唔係的,我试过冇坐去程,回程係可以照飛的。
咁可能是改了, 因我在15年時問過相關問題, 答案是不可以, 要我另外買過機票.

謝謝你的資訊.

唔係喎, 我都試過 HX 去程記錯時間無到, 第二朝補錢改機位, 回程並無取消

引用:
原帖由 fan66hk 於 2019-4-29 04:25 PM 發表

唔係喎, 我都試過 HX 去程記錯時間無到, 第二朝補錢改機位, 回程並無取消
補錢改機位 / 不是另買單程票 = 維持本來 Booking, 只是比左手續費, 改搭的航班, 仍然係同一個 Booking.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cl1403 於 2019-4-29 04:23 PM 發表

咁可能是改了, 因我在 15年時問過相關問題, 答案是不可以, 要我另外買過機票. 謝謝你的資訊.
HKExp 網頁係咁講, 但我都有疑問.
如果什麼 Sale Promote, 買去程 / 送回程 $0 ... 個類機票
唔坐去程, 係咪真係無影響 ?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-4-29 01:41 PM 發表

唔好買

我揀左香港航空 害到我雞毛鴨血

母公司非廉航都咁

我買左來回機票去曼谷 去程睇錯時間miss左 回程機票自動作廢 而不作通知

打去CS 係唔會有人聽

我比哂來回機票錢 我去程有冇上機 同回程有咩關係? 佢話條款寫左 規定係咁

最後害我要即日攞AM換CX機票返香港

我明明比哂來回機票錢 憑乜嘢取消我回程機票而唔退錢又唔補償? 仲要非廉航都咁L樣

...
去程睇錯時間miss左 回程機票自動作廢 而不作通知

大部分航空公司也是這樣
去程冇用不能用回程的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-4-29 03:34 PM 發表

錯 廉航咪唔係咁

原來非廉航會咁好服務!

我真係而家先知

唔緊要 我成20000AM 10000avios

下次坐廉航啦 起碼miss左都冇咁肉赤
全世界大部分航空公司也是一樣
冇用去程不能用回程

引用:
原帖由 香港進擊的貓奴 於 2019-4-29 04:09 PM 發表

快运唔係的,我试过冇坐去程,回程係可以照飛的。
因為廉航是逐段計錢所以冇問題

但傳統航空公司機票價格不是逐段計
有時香港Bangkok 來回機票
仲平過
就咁一張Bangkok 至香港單回程機票

所以唔坐去程不能用回程

引用:
原帖由 fan66hk 於 2019-4-29 04:25 PM 發表

補錢改機位即你有坐去程
咁回程是冇影響

但你冇坐去程就唔得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-4-29 05:26 PM 發表

仲平過
係,的確係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-4-29 05:26 PM 發表

仲平過
其实仲有啲唔係来回兩个地点的,而係e.g.張机票係订明stop over三个城市的(特别平),有D人以为stop少一个城市冇问题,但结果係void咗全張机票

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tkglobe 於 2019-4-29 03:09 PM 發表

好多航空公司都係咁
簡單啲講 喺航空公司嘅角度 香港曼谷你冇上機 咁你個人唔係曼谷  之後就會當曼谷香港你唔會搭。 機票一定有寫的 以及 機票一定要跟次序用唔可以亂次序用 第一程冇搭之後嗰啲全部唔用得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-4-29 03:05 PM 發表

重點係 我比來回機票錢 我冇坐去果程 點解可以cut埋我返果程 又唔通知?

好彩我成20000幾AM 即場換CX第二朝走

我book11點 CX幫我免費調去08:15 仲唔駛加錢 又比埋特選經濟位我坐 仲要係里數換嫁添

香港航空仲衰過廉航 我真係唔知去果程冇上機返果程就作廢 有d咁既規矩

不過都唔會有下次 永久black list ...
國泰都一樣 第一程唔用之後係唔可以用 呢啲係international ticket rule .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019/4/29 13:41 發表

唔好買

我揀左香港航空 害到我雞毛鴨血

母公司非廉航都咁

我買左來回機票去曼谷 去程睇錯時間miss左 回程機票自動作廢 而不作通知

打去CS 係唔會有人聽

我比哂來回機票錢 我去程有冇上機 同回程有咩關係? 佢話條款寫左 規定係咁

最後害我要即日攞AM換CX機票返香港

我明明比哂來回機票錢 憑乜嘢取消我回程機票而唔退錢又唔補償? 仲要非廉航都咁L樣

...
搭廉航習慣不嬲分開2程獨立買機票

回覆 引用 TOP

引用:

仲平過

所以唔坐去程不能用回程 ...
而家有邊間唔係逐段計錢?

主題標籤 #機票
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。