[Q&A] HK express 2020 機票

引用:
原帖由 ultra 於 2019-4-29 06:29 PM 發表

而家有邊間唔係逐段計錢?
多數廉航先係逐段計錢

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 gigi2018 於 2019-4-29 03:56 PM 發表

香港航空唔同香港快運
香港快運好好多
香港航空依家好有型 早機七點幾去北海道
六點幾先開櫃位 全機幾百人排隊喺度等
香港航空又真係唔知想點,我都見人嘈過,排緊百幾人,前面個d仲係就夠鐘入閘個批.....

引用:
原帖由 cl1403 於 2019-4-29 01:49 PM 發表

師兄, 自己7了就算, 無需寫出來,

唔通你想比人圍插?
唔好咁直接啦

仆街要對自己投資決定負責!!
0700 @ 388.9
1398 @ 4.95
2318 @ 86.75
2388 @ 21.157

回覆 引用 TOP

其實唔太明這些規定的原因係咩?除非來回票總價係平過單程票價啦!

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-4-29 01:41 PM 發表

唔好買

我揀左香港航空 害到我雞毛鴨血

母公司非廉航都咁

我買左來回機票去曼谷 去程睇錯時間miss左 回程機票自動作廢 而不作通知

打去CS 係唔會有人聽

我比哂來回機票錢 我去程有冇上機 同回程有咩關係? 佢話條款寫左 規定係咁

最後害我要即日攞AM換CX機票返香港

我明明比哂來回機票錢 憑乜嘢取消我回程機票而唔退錢又唔補償? 仲要非廉航都咁L樣

...
其實買來回機票才會有這樣問題喎,反之如果你係買廉航的話,你冇上去程,回程可以照用,因為廉航只會當你係兩個單程咁睇,你的說法剛好和事實相反。

http://edwardchankk.blogspot.com/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sana_1010 於 2019-4-29 06:36 PM 發表

香港航空又真係唔知想點,我都見人嘈過,排緊百幾人,前面個d仲係就夠鐘入閘個批.....
內部有問題囉 根本啲員工都唔想做
北海道係我細佬舊年六月發生
而我自己亦親身試過係2018年初九
排緊隊不停問都冇職員理會
成條隊喺度嘈
到有人理你嗰時就同你講你趕唔切上飛機要搭下一班
跟住每人俾咗$75餐飲券

引用:
原帖由 ultra 於 2019-4-29 06:29 PM 發表

而家有邊間唔係逐段計錢?
大部分傳統航空公司也不是逐段計錢

Cx去London 有D class
加2段內陸 BA 或BE 等也不用加錢

即香港London 來回
同香港 London 去多個地方 來回 是一樣價錢

當然tax 會有不同

引用:
原帖由 Cepa 於 2019-4-29 06:43 PM 發表

其實唔太明這些規定的原因係咩?除非來回票總價係平過單程票價啦!
的確有來回機票
平過單回程的

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-4-29 08:01 PM 發表

的確有來回機票
平過單回程的
若果真係來回兩張票係平過一張單程票,咁個規定又可以理解,否則個個諗缩數買來回票代替單程票!

回覆 引用 TOP

試過買來回, 因為改行程,買過第二張單程去 另一航點。 回程完全唔受影響。

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-4-29 01:41 PM 發表

唔好買

母公司非廉航都咁

我買左來回機票去曼谷 去程睇錯時間miss左 回程機票自動作廢 而不作通知

打去CS 係唔會有人聽

我比哂來回機票錢 我去程有冇上機 同回程有咩關係? 佢話條款寫左 規定係咁

我明明比哂來回機票錢 憑乜嘢取消我回程機票而唔退錢又唔補償? 仲要非廉航都咁L樣

...
間間公司一樣,你打去國泰問下,我買過國泰 從東京飛香港再飛英國來回,起點不在東京上機,改在香港上,結果係唔比登機

引用:
原帖由 gigi2018 於 2019-4-29 07:25 PM 發表

內部有問題囉 根本啲員工都唔想做
北海道係我細佬舊年六月發生
而我自己亦親身試過係2018年初九
排緊隊不停問都冇職員理會
成條隊喺度嘈
到有人理你嗰時就同你講你趕唔切上飛機要搭下一班
跟住每人俾咗$75餐飲券 ...
大佬 冇人通知機票失效

我上cheaphk 查機票 仍然顯示個航班係度

打上CS? 根本就聯絡唔到

我係直接返到香港 上櫃檯問香港航空先比咁既答覆

呢間野 多L謝佢既驚喜 同時比我知道CX有咩分別... 半夜三更 我即時用AM book第二朝11點單程返 7點去櫃檯check in 佢話 有班08:15返香港問我坐唔坐呢架? 唔駛加錢! 

上到機 仲比左特選經濟我

ok 我當航空公司有咁既規矩 但係完全搵唔到CS答你 你想搵個人問而家即係點? 搵唔到任何人覆

正如都話廉航係你有冇上機都獨立計

我點知你間公司有咁既規矩? 我比兩程錢 去程有冇上機關你L事咩? 又唔係叫你退返去程錢我 回程自動失效 冇人通知 又聯絡唔到

咁好服務 真係領教到

引用:
原帖由 gigi2018 於 2019-4-29 03:56 PM 發表

香港航空唔同香港快運
香港快運好好多
香港航空依家好有型 早機七點幾去北海道
六點幾先開櫃位 全機幾百人排隊喺度等
所以我一直都唔會咁早去機場,起飛前個半鐘到寄行理便可以。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-4-29 08:36 PM 發表

大佬 冇人通知機票失效

我上cheaphk 查機票 仍然顯示個航班係度

打上CS? 根本就聯絡唔到

我係直接返到香港 上櫃檯問香港航空先比咁既答覆

呢間野 多L謝佢既驚喜 同時比我知道CX有咩分別... 半夜三更 我即時用AM book第二朝11點單程返 7點去櫃檯check in 佢話 有班08:15返香港問我坐唔坐呢架? 唔駛加錢!

上到機 仲 ...
師兄你好

你真係㭍得好緊要

所有買的機票

都有列出條款

你唔睇 係你自己儍瓜

係你自己儍仔

係你自己的問題

自己唔好好了解自己責任

只係識得隔行寫字

又唔識用標點符號

結果就不言而喻

下次發生呢的事

首先睇下自己的權益及責任

唔好下下都衝出來柒柒㭍

記住 記住 記住啦

回覆 引用 TOP

引用:

唔好買

母公司非廉航都咁

打去CS 係唔會有人聽

...
師主唔好delete, 比大家笑下

回覆 引用 TOP

主題標籤 #機票
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。