[Q&A] 河口湖

河口湖 E-mail 此主題給朋友

請問你們覺得跟 當地團去河口湖 or 自己撘車去好呢?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我選擇當地團

回覆 引用 TOP

我出年新年Plan去河口湖。諗住自己去 (淨係坐船 & 坐來回吊車)

回覆 引用 TOP

當地團

回覆 引用 TOP

自己去,唔難

回覆 引用 TOP

當地團

回覆 引用 TOP

跟團方便 ~ 點到點 ... 前提係景點係你想去的
自己搭車 ~ 有彈性 ... 不過麻煩D囉

跟團去 ~ 求神拜佛, 出發當日不要遇上壞天氣
自己去 ~ 今日落雨 ... 還可以改日去

跟團都係搭旅遊巴 ~ 假日/星期日 好可能塞車
自己去可以選搭火車 ~ 避免塞車 

不過跟團重點不是可以方便上到富士山五合目咩 ???
其實以一日來回計 ~ 河口湖真係無什麼好睇 ... 當然夾對日期去睇花就另計
睇富士山 ... 富士急看到的還要更大更近
天上山公園 ~ 除了夠高可以影下富士山外 ... 真係無特別 !

利申: 今年2月尾去過 ... 平日 新宿高速巴士直到 河口湖站 (不是河口湖啊 ... 有一小段距離)

引用:
原帖由 tsy0707 於 2019-4-29 11:52 PM 發表

跟團方便 ~ 點到點 ... 前提係景點係你想去的
自己搭車 ~ 有彈性 ... 不過麻煩D囉

跟團去 ~ 求神拜佛, 出發當日不要遇上壞天氣
自己去 ~ 今日落雨 ... 還可以改日去

跟團都係搭旅遊巴 ~ 假日/星期日 好可能塞車
自己去可以選搭火車 ~ 避免塞車 

不過跟團重點不是可以方便上到富士山五合目咩 ???
其實以一日 ...
中肯6月出發
揀左當地團貪佢去埋五合目
如果跟當地團既行程自己搭車再轉車都幾麻煩...
仲要車錢都唔平

河口湖不是高難度景點
跟團就失去了探索、冒險的味道
自由行的目的不就是如此
自己去,看看別人的文章,很容易搞定的

https://roylu91.blogspot.com/2014/11/2014-11-3.html

我舊年自己去, 新宿高速巴士, 可能因為芝櫻期, 巴士 full 到爆, 要一早 book 定來回, 冇彈性可言, 比我揀多次會跟當地團

去過兩次都係自己去
一次坐巴士來回
一次火車來回
唔難去,最緊要係諗下去到想去邊好過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kitsiuluk 於 2019-4-30 12:04 PM 發表

我舊年自己去, 新宿高速巴士, 可能因為芝櫻期, 巴士 full 到爆, 要一早 book 定來回, 冇彈性可言, 比我揀多次會跟當地團
回程可以有鐵路作plan B, 所以若不買回程巴士, 可以較彈性.
反而區內巴士班次雖算密, 但太多人, 去遠一些地方也不方便, 若想去多些地方, 便應跟團了

引用:
原帖由 kkleung_keith 於 2019-4-30 12:45 PM 發表

回程可以有鐵路作plan B, 所以若不買回程巴士, 可以較彈性.
反而區內巴士班次雖算密, 但太多人, 去遠一些地方也不方便, 若想去多些地方, 便應跟團了
回程想去outle...e+睇下些交通...Thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 queenqueen2019 於 2019-4-30 12:25 AM 發表

中肯6月出發
揀左當地團貪佢去埋五合目
如果跟當地團既行程自己搭車再轉車都幾麻煩...
仲要車錢都唔平
十分認同,我5月出發,一家5口全部大人, 如果去曬咁多度,啲車錢好貴,跟團比較化算啲

引用:
原帖由 黃昏肉肉烈女 於 2019-4-30 10:20 PM 發表

十分認同,我5月出發,一家5口全部大人, 如果去曬咁多度,啲車錢好貴,跟團比較化算啲
我自己一家三口小朋友又細
都係車上車落點到點方便
何況想去既個團全部去到就唔想自己再搵咁煩
而家報個團3個人都係7百幾玩成日
抵到爛

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。