• 瀏覽: 9,562
  • 回覆: 56
緊急一問 : 我大哥之前爭落一筆卡數 當時係欠大概 8萬元左右,之後被城 X 財務公司入小額錢債, 當時佢同間公司簽左文件要分期還但果數變左 14萬,之後佢返來問屋企借錢,我地問點解果數爭甘多佢話係利息,想問一下 如果銀行將筆壞賬買左俾呢D 收數公司佢地仲可不可以繼續計利息?(合不合法)定就以壞賬果總數了結就可以,因為而家果數太大 父母已退休,而家好膽心但又真係沒餘力一次還哂 10 多萬出來  (不想再分期怕影響父母) 請問有朋友們可以解答嗎?謝謝

熱賣及精選
照計有牌財務不可以告小額, 仲8萬tim~
至於轉賣, 原合約多數有寫容許可以,
你要睇下佢順手有無費用利息條款, 無就不能加.

不能計息反而係太耳lone(>60%), 不合法合約,
只還本金.

我問左佢地小額只係 入 7萬 5 最高限額,但問題係而家要俾多幾萬元 (雖然欠左10年左右, 但佢話當時間財務俾佢睇到資料筆壞賬大概 係6萬元,利息就 2 萬)所以多出來既錢應該係間財務私自收既,所以想請教下大家果D 多出來既是否合法,因為原則上佢地只可追收筆壞賬不可以再當計利息是嗎?

引用:
原帖由 kebb 於 2019-5-1 11:51 PM 發表

我問左佢地小額只係 入 7萬 5 最高限額,但問題係而家要俾多幾萬元 (雖然欠左10年左右, 但佢話當時間財務俾佢睇到資料筆壞賬大概 係6萬元,利息就 2 萬)所以多出來既錢應該係間財務私自收既,所以想請教下大家果D 多出來既是否合法,因為原則上佢地只可追收筆壞賬不可以再當計利息是嗎? ...
你諗自己立場算到盡文字tum自己.

我地都不想但家人前前後後幫佢還左好多錢,再沒咩餘力再還⋯

引用:
原帖由 kebb 於 2019-5-1 11:51 PM 發表

我問左佢地小額只係 入 7萬 5 最高限額,但問題係而家要俾多幾萬元 (雖然欠左10年左右, 但佢話當時間財務俾佢睇到資料筆壞賬大概 係6萬元,利息就 2 萬)所以多出來既錢應該係間財務私自收既,所以想請教下大家果D 多出來既是否合法,因為原則上佢地只可追收筆壞賬不可以再當計利息是嗎? ...
小額係一個好正義嘅法庭嚟嘅, 佢哋係唔會幫財仔追債, 佢哋去小額追債係嘥時間, 所以你可以放心.

引用:
原帖由 kebb 於 2019-5-2 12:40 AM 發表

我地都不想但家人前前後後幫佢還左好多錢,再沒咩餘力再還⋯
// "壞賬"6萬利息2萬, 多幾萬元
// "壞賬"
// "原則上"..... 多出來既錢應該係間財務私自收
// 我地都不想但家人前前後後幫佢還左好多錢,再沒咩餘力再還2萬

. 2萬你上到叫幾萬, 你有財仔潛質
. 銀行A立場或者可叫壞賬, 財仔B接手, 法律角度債項尤其對你來講是同一筆, 未完結.
. 你真係算到盡, 想6萬是"壞賬", 有還過好好人了, 但是壞賬即完結, 2萬又是原則上財務無權私自收...... 是不是這樣?
. 小額追7萬5, 你立場是希望零, 願望十分理想.

你叫我點答?

• "照計有牌財務不可以告小額", 打個折7萬5是搏懵盡人事追下.

引用:
原帖由 kebb 於 2019-5-1 11:32 PM 發表

緊急一問 : 我大哥之前爭落一筆卡數 當時係欠大概 8萬元左右,之後被城 X 財務公司入小額錢債, 當時佢同間公司簽左文件要分期還但果數變左 14萬,之後佢返來問屋企借錢,我地問點解果數爭甘多佢話係利息,想問一下 如果銀行將筆壞賬買左俾呢D 收數公司佢地仲可不可以繼續計利息?(合不合法)定就以壞賬果總數了結就可以,因為而家果數太大 父母已退休,而家好膽心但又真係沒餘力一次還哂 10 多萬出來  ( ...
財仔入小額, 依個行動係多餘既, 可以不理, 因為小額不會幫人追債的

你哥簽左14萬, 好明顯, 佢另外借多左幾萬令條數變左14萬啦, 有牌財仔邊有可能收年息 >60%呀?

佢依條數, 叫佢負責返, 屋企人根本絕對不應該幫還, 佢自己要面對返個大耳LONE 還錢

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2019-5-2 12:59 PM 發表

財仔入小額, 依個行動係多餘既, 可以不理, 因為小額不會幫人追債的

你哥簽左14萬, 好明顯, 佢另外借多左幾萬令條數變左14萬啦, 有牌財仔邊有可能收年息 >60%呀?

佢依條數, 叫佢負責返, 屋企人根本絕對不應該幫還, 佢自己要面對返個大耳LONE 還錢 ...
如果我還款給銀行,銀行會不會通知財仔向小額錢債終止申索?

引用:
原帖由 樹上原始的天才 於 2019-5-6 05:03 PM 發表

如果我還款給銀行,銀行會不會通知財仔向小額錢債終止申索?
還曬就當然無得追啦, 問題是你要肯定佢還曬囉, 而且我亦不建議你地幫佢還或借錢俾佢還

樓主搞清楚你阿哥借咗幾錢先,有冇合約/文件在手,搞清楚小額嗰邊要你阿哥還幾多,check埋tu個欠數幾多,入得小額個數應該冇加咗唔合法嘅收費,反而你阿哥有冇隱瞞你哋要搞清楚,搞清楚晒來龍去脈至再考慮點還啦。

引用:

如果係有牌財務公司, 點解唔以收利息? 只要少過60%都可以.

8萬變分期14萬. 請搞清楚文件內容。
如果是分期好多年, 總數14萬. 本金6萬, 幾年利息收6萬, 沒有超過60%, 未必犯法.

還是當初8萬, 立即當簽14萬借款?

其實以單利計, 本金8萬, 年利率60%, 2年後已是17.6萬

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-5-2 02:00 AM 發表

小額係一個好正義嘅法庭嚟嘅, 佢哋係唔會幫財仔追債, 佢哋去小額追債係嘥時間, 所以你可以放心.
水樽兄,請問怎樣嘥時間?

引用:
原帖由 樹上原始的天才 於 2019-5-15 09:46 PM 發表

水樽兄,請問怎樣嘥時間?
因為小額對財追債案無司法管轄權, 請看

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap338!zh-Hant-HK?xpid=ID_1438403032154_002
第338章 《小額錢債審裁處條例》
附表
[第5條]
審裁處的司法管轄權
1.
任何就合約、準合約或侵權行為而提出的金錢申索,而申索款額不超過$75,000者,不論該款額是否為帳項的結餘,均無例外︰  (由1982年第81號法律公告修訂;由1986年第14號第11條修訂;由1988年第49號第2條修訂;由1999年第28號第17條修訂;由2018年第132號法律公告修訂)
但審裁處並聆訊及裁定以下訴訟或法律程序的司法管轄權 ——  (由2008年第3號第6條修訂)
(a)關於以下事宜的訴訟 ——
(i)誹謗;
(ii)-(iii) (由1986年第40號第6條廢除)
(b)就《婚姻法律程序與財產條例》(第192章)第14條所指的贍養協議而提出的訴訟或法律程序;
(c)根據《放債人條例》(第163章)領有牌照的放債人為追討貸出款項或是強制執行有關貸出款項作出或取得的協議或保證而提出的訴訟;
(ca)由《小額薪酬索償仲裁處條例》(第453章)第3條設立的小額薪酬索償仲裁處的司法管轄權範圍內的訴訟;  (由1994年第61號第56條增補)
(d)根據《勞資審裁處條例》(第25章)設立的勞資審裁處的司法管轄權範圍內的訴訟;
(e)任何交由根據《地產代理條例》(第511章)第4條設立的地產代理監管局行使司法管轄權的訴訟,而地產代理監管局並沒有根據或依據該條例第49條拒絕就該訴訟行使司法管轄權;  (由1997年第48號第58條增補。由2008年第3號第6條修訂)
(f)(在沒有法律程序就某項爭議而在審裁處展開的情況下)要求作出關於該項爭議的訟費及附帶訟費的命令的任何訴訟或法律程序。  (由2008年第3號第6條增補)
1A.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]