註冊 登入

亞洲大學排名科大排第3首超越港大 內地清華大學登榜首

亞洲大學排名科大排第3首超越港大 內地清華大學登榜首 E-mail 此主題給朋友

▲ 科大在《泰晤士高等教育》亞洲大學排名2019中,較去年升2位至第3位。 (資料圖片)

英國《泰晤士高等教育》(Times Higher Education,簡稱THE)發布亞洲大學排名2019,香港科技大學排名較去年升2位至第3位,首度超越香港大學,成本港排名最高學府,但仍落後亞洲第2位的新加坡國立大學;而內地的清華大學升1位成為亞洲龍頭,亦是排名榜7年以來,首度登上榜首的內地大學。科大對排名表示欣喜,有升學顧問分析,清華及科大工程及理學科均較突出,有助提升其排名得分。

THE亞洲大學排名按教學(25%)、研究(30%)、引文(30%)、國際視野(7.5%)和知識轉移(7.5%),5大範疇共13項指標評分,今屆共有27個國家及地區、共417間大學參與排名,比去年多58間。相對其世界大學排名,亞洲排名的「教學範疇指標」比重低5個百分點,「知識轉移」則高出5個百分點。

最新的亞洲排名十大中,中國內地、新加坡及南韓各有2間大學,清華大學較去年微升1位登上榜首,是排名舉行7年來首次,去年榜首的新加坡國立大學今年退居第2。

香港共有6間大學上榜,其中3間躋身亞洲十大,科大因其知識轉移及國際視野得分上升,排名躍升2位至第3,成為本港排名最高的大學;香港大學及中文大學分別排第4位及第7位,跟去年相同。香港城市大學及香港理工大學均微跌1位,分別跌至第15位及第20位;香港浸會大學整體得分雖然比去年高,但排名大跌15位至第70位,排名機構指出,反映大學間競爭加劇。

科大回應指出,排名結果是對其多年來就知識轉移,驅動多項與政府、業界及學術界等持分者合作的肯定,對此感到欣喜。又表示作為一間成立僅28年的年輕大學,科大一直努力爭取業界支持,在融資、合作還是商業化方面,務求通過科研和知識轉移,影響社會,相關努力吸引了世界各地人才,使科大成為香港最國際化的大學,並為創新和科技發展提供一個充滿活力和多元化的學習環境。

科大強調,將繼續致力推動創新與知識轉移,提供高質素的教學。

港大發言人回應,一直致力為學生提供優質教育,在教學、研究及知識交流等多方面力求卓越,確信透過實踐港大勾劃的未來願景藍圖,致力成為亞洲的世界級大學,將更提升港大在國際間的聲譽。

https://topick.hket.com/article/ ... C%E9%A6%96?r=cpsdlc

天行剛健 自強不息

回覆 引用 TOP

精選樓盤
清華只要一超越, 以後會愈拉愈遠, 因為仲有一半唔識研究既老教授係清華等退休.
新請返黎果班全部都係係國際頂尖期刊發過文章果班年輕才俊.

即係,清華根本仲未發揮一半潛力, 更不用說佢三百億一年既預算.
相反香港新加坡已經做到高效率高成果, 再進步機會不大.
日本老化嚴重, 南韓人口唔夠. 所以大陸高校基本上會係未來十年橫掃排名榜

天行剛健 自強不息

回覆 引用 TOP

但國內D奶粉、疫苗.....都攪吾好。D大陸人仲係一窩蜂黎香港搶資源既。好心大陸攪好D民生先啦

回覆 引用 TOP

科大扒港大頭係意料中事

入港大嘅學生仍然都好多叻人,但近幾年有更多係貪玩及以為玩政治好有型嘅人,拖累整體學習氣氛

科大踏實好多,近幾年嘅政治事件,完全無科大參予,就知呢班學生成熟得多

引用:
原帖由 錢七 於 2019-5-5 06:33 PM 發表

科大扒港大頭係意料中事

入港大嘅學生仍然都好多叻人,但近幾年有更多係貪玩及以為玩政治好有型嘅人,拖累整體學習氣氛

科大踏實好多,近幾年嘅政治事件,完全無科大參予,就知呢班學生成熟得多 ...
排名跟學生咩質素無關. 亦同政治無關.

引用:
原帖由 通天教卓不凡 於 2019-5-5 03:32 AM 發表

但國內D奶粉、疫苗.....都攪吾好。D大陸人仲係一窩蜂黎香港搶資源既。好心大陸攪好D民生先啦
食到個頭咁大,一定聰明好多。

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-5-7 12:42 PM 發表

排名跟學生咩質素無關. 亦同政治無關.
雖然排名同本科生成績無關,但管理層其實日日面對咁多無謂噪音,又如何能專注發展學校呢?

其實将香港處境放之於H K U位置亦有相似地方

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 not689777 於 2019-5-7 06:57 PM 發表

食到個頭咁大,一定聰明好多。
好X好笑

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-5-2 01:50 PM 發表

清華只要一超越, 以後會愈拉愈遠, 因為仲有一半唔識研究既老教授係清華等退休.
新請返黎果班全部都係係國際頂尖期刊發過文章果班年輕才俊.

即係,清華根本仲未發揮一半潛力, 更不用說佢三百億一年既預算.
相反香港新加坡已經做到高效率高成果, 再進步機會不大.
日本老化嚴重, 南韓人口唔夠. 所以大陸高校基本上會係未來十年橫掃排名榜 ...
事實如此,零爭論。

成間港大如果唔係我地醫學院撐起,國際排名有甘高?!任何反對我觀點嘅朋友,歡迎出嚟講兩句。

而偏偏我哋自己港大醫學院嘅師生(我可以講絕大部分)都唔夠膽睇少北清!所以我完全唔明白點解其他嗰啲讀垃圾大學野雞學系既人可以夠膽亂噏24?

真係唔驚畀人瘋狂恥笑嘅咩?!

回覆 引用 TOP

台灣D大學去左邊

回覆 引用 TOP

科大OK

回覆 引用 TOP

delete

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。