註冊 登入

[東歐] 2018年8月捷克奧地利匈牙利之旅

2018年8月捷克奧地利匈牙利之旅 E-mail 此主題給朋友

大家好
記得大學一年級暑假嘅時候去咗奧地利同德國之旅,但係就係冇去到奧地利最美小鎮-Hallstatt,係最美嘅遺憾!所以上年趁着Year 4暑假,帶着另外三位去咗兩個禮拜捷克奧地利同匈牙利^^

係未出發前幾個月已經做定資料蒐集同plan行程,因為小弟帶着三個女人本身都有啲怯,因為未出發前聽人講東歐都好多搶嘢嘅賊,再加上小弟一人之力點保護嗰三個女人😂😂😂

今次個旅程可以咁順利都要多謝呢度嘅師兄姐,俾咗好多有用嘅資料俾我

雖然相隔一年但係都係想寫返份油雞出嚟貢獻下比大家, 希望你地都可以去一去東歐感受下東歐嘅文化

我咁啱今次又比我執到英國航空嘅平飛但係就要飛咗去倫敦先再轉機去捷克布拉格

附件

5D57958C-FA6A-4137-8C25-6FA3DE0E70E0.jpeg(175.87 KB)

2019-5-5 12:13 PM

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
洗費:
行程日期: 19/8/2018-3/9/2018 (布拉格入布達佩斯出)

機票: 英國航空連稅$6700
本身見到卡塔爾航空四千幾蚊,但係因為嗰時未確認到出發日期到確認到之後最平就已經係英國航空

保險:經中國銀行買,好似係二百幾蚊

現金: 對左$11,000港紙 (Rate: 8.9),但旅程中途都有用信用卡幫人買嘢

旅程中住宿費用:~18000 (呢個係四個人嘅錢所以除翻每人 4500到)

車費
Prague—> CK ~$260 HKD
CK —> Obertraun ~ $1200 HKD
Obertraun —> Salzburg $46 Euro
Salzburg —> Vienna $79.96 Euro
Vienna —> Budapest $35.96 USD

上網卡:我係去鴨寮街買咗wechat Go 同荷蘭一間電訊公司合作嘅上網卡

引用:
原帖由 danielhung 於 2019-5-5 12:30 PM 發表

洗費:
行程日期: 19/8/2018-3/9/2018 (布拉格入布達佩斯出)

機票: 英國航空連稅$6700
本身見到卡塔爾航空四千幾蚊,但係因為嗰時未確認到出發日期到確認到之後最平就已經係英國航空

保險:經中國銀行買,好似係二百幾蚊

現金: 對左$11,000港紙 (Rate: 8.9),但旅程中途都有用信用卡幫人買嘢

旅程中住宿費用:~18000 (呢個係四個人 ...
好叻仔。我唔多識 plan 行程。
我只識返深圳 spa,  食野 。(個個星期去)

昨天深水步, 問上网卡 $60-80。14日。

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 danielhung 於 2019-5-5 12:30 PM 發表

洗費:...
上網卡:我係去鴨寮街買咗wechat Go 同荷蘭一間電訊公司合作嘅上網卡
...
鴨寮街wechat Go 嘅上網卡 係咪$60

引用:
原帖由 mnaa6525 於 2019-5-5 01:53 PM 發表

鴨寮街wechat Go 嘅上網卡 係咪$60
我好似係買98個個!!!

引用:
原帖由 danielhung 於 2019-5-5 02:23 PM 發表

我好似係買98個個!!!
(wechat)實在太多選擇.
致電回港,接收都好清楚.

回覆 引用 TOP

我哋坐A380喺香港飛倫敦然後再喺倫敦飛布拉格
BA 32: 2310-0450
BA854: 0730-1030

A380係正啲,我哋坐上層窗口位每個都有一個放野嘅格仔,個格仔都幾深可以擺到好多嘢!雖然我係坐最尾一排但原來最尾一排都可以將張凳較後,仲要唔驚阻住人因為後面已經無人😂😂

附件

FAB410E9-6065-4798-BC7D-247343D53D51.jpeg(98.75 KB)

2019-5-7 10:47 AM

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。