註冊 登入

[貓貓] 去餵街上流浪猫是否犯法?

去餵街上流浪猫是否犯法? E-mail 此主題給朋友

有一晚去餵街上流浪猫,突然有2但個中年男人拍了我照並且打999報警,我是否犯上罪?警察未到我便走了!這2位叔叔為可這麽良薄連2,3隻流浪猫餵食都容不下,我祇是做一些良心事!

精選樓盤
驚你好心做壞事

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

以前陪貓義工去餵貓去試過類似情況,警察嚟到仲警告報警果條友唔好喺度搞事。

我認為唔好經常餵流浪貓
偶爾餵下就好
因為貓天生係有捕獵能力
經常依賴人類就會失去左呢種能力
而家香港條街好多老鼠
D貓都唔敢或唔想搞佢地
可能係因為食飽左冇興趣追老鼠

Teams: manutd, Chelsea, Real Madrid

Players: Owen, Rooney, Lampard, Gerrard, Drogba, Kaka, Zidane, Torres, CR, Modric
應該冇犯法,不過你要等佢地食完執好D食物尾,唔好留卑D老鼠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 swbc 於 2019-5-8 09:29 PM 發表

以前陪貓義工去餵貓去試過類似情況,警察嚟到仲警告報警果條友唔好喺度搞事。
以前係咁啦,而且他們是註冊義工, 現時,會不會修例, 唔同咗?
而且會不會涉及個場地是公眾地方或私人地方?
因為現在無論公眾地方和私人地方, 都唔可以做任可事,
就算逗留或拍照, 都會被驅趕和被CALL人來盤問。
而且佢會懷疑你餵完唔收返會惹蟻。

😀🤣😅😍😋😎😆

個人簽名: 黃金工程
引用:
原帖由 messilovecr7 於 2019-5-9 01:03 AM 發表

我認為唔好經常餵流浪貓
偶爾餵下就好
因為貓天生係有捕獵能力
經常依賴人類就會失去左呢種能力
而家香港條街好多老鼠
D貓都唔敢或唔想搞佢地
可能係因為食飽左冇興趣追老鼠 ...
你都唔會偶爾食下野,貓都一樣,每日都要食野,
香港好多街貓都是CCCP貓,已經絕育,有義工定時餵食,
只要其他人唔搞佢地,佢地係可以好好生活到終老,
而且鼠患是人類製造出來的問題,貓是無責任要幫你解決鼠患。

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-5-9 07:08 AM 發表

以前係咁啦,而且他們是註冊義工, 現時,會不會修例, 唔同咗?
而且會不會涉及個場地是公眾地方或私人地方?
因為現在無論公眾地方和私人地方, 都唔可以做任可事,
就算逗留或拍照, 都會被驅趕和被CALL人來盤問。
而且佢會懷疑你餵完唔收返會惹蟻。 ...
註冊義工餵完執返好就無問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 swbc 於 2019-5-9 08:09 AM 發表

你都唔會偶爾食下野,貓都一樣,每日都要食野,
香港好多街貓都是CCCP貓,已經絕育,有義工定時餵食,
只要其他人唔搞佢地,佢地係可以好好生活到終老,
而且鼠患是人類製造出來的問題,貓是無責任要幫你解決鼠患。 ...
唔係責任,而貓的存在,可以反映該區有鼠患。
所以,貓有防犯鼠患的必要。

絕育最終會導致貓鼠比例失衡而引致鼠患。
所以絕育前,最好先為牠們保存精子和卵子,有備無患。

😀🤣😅😍😋😎😆

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-5-9 08:54 AM 發表

唔係責任,而貓的存在,可以反映該區有鼠患。
所以,貓有防犯鼠患的必要。

絕育最終會導致貓鼠比例失衡而引致鼠患。
所以絕育前,最好先為牠們保存精子和卵子,有備無患。 ...
絕育是想令到流浪貓的數目自然減少,現時有些地區已經見效,很少有流浪貓。

引用:
原帖由 vvvzoom 於 8-5-2019 06:20 PM 發表

有一晚去餵街上流浪猫,突然有2但個中年男人拍了我照並且打999報警,我是否犯上罪?警察未到我便走了!這2位叔叔為可這麽良薄連2,3隻流浪猫餵食都容不下,我祇是做一些良心事! ...
Free society

回覆 引用 TOP

你餵貓就自以爲做好事,自己俾光環自己戴,但流浪貓對對人嘅滋擾就由其他人承擔。
你同餵野豬果啲人有咩分別?
餵時就過引,野豬/貓滋擾就唔關你事!

引用:
原帖由 swbc 於 2019-5-9 09:00 AM 發表

絕育是想令到流浪貓的數目自然減少,現時有些地區已經見效,很少有流浪貓。
對於流浪鼠, 除了放鼠藥, 更換沒有漏出大孔的水渠蓋,
更換可以完整封閉垃圾站的門和更換有蓋的垃圾桶也是重點。

😀🤣😅😍😋😎😆

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-5-9 09:04 AM 發表

對於流浪鼠, 除了放鼠藥, 更換沒有漏出大孔的水渠蓋,
更換可以完整封閉垃圾站的門和更換有蓋的垃圾桶也是重點。
如果食肆將垃圾、廚餘處理好,唔好就咁掉出街,已經可以減少鼠患問題。

回覆 引用 TOP

66 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。