• 瀏覽: 3,381
  • 回覆: 30
本人媽咪現61歲, 身體尚算健康無大病. 家人無咩儲蓄, 我怕她之後有病, 負擔不起開支,故想幫她買一份醫療住院保險。

我對保險零認識,但知道最近新出了自願醫療,不知好不好。請問各位高人知不知道哪間公司有好計劃,可指點一下,感激不盡!!

熱賣及精選
樓上講得岩 其實仔細分析自願既條款唔係好過普通保險公司醫療計劃 但係有一點就係自願保到你101歲or終生 保險公司多數75左右 咁當然啦 歲數愈大愈貴就一定加啦 所以要諗清楚啦

回覆 引用 TOP

唔該曬你! 即係保險公司只去到75. 甘長命過76就無得賠?...

引用:
原帖由 silsilsilvia 於 2019-5-9 12:39 AM 發表

首先,你媽咪現時仲有冇工作?
因為關於扣稅方面,只看政府宣傳短片,其實係世紀騙案,如果收入只係一般的話,可以扣減到的稅款只係100幾十蚊;
另外,自願醫保的保障額係以每年計,並非每次入院計。反而保險公司的醫療保障計劃更全面
反而要注意的是自願醫保內的條款(住院的雜費以每年計,還有會承保未知已有的疾病),呢個條文反而俾左保險公司係自願醫保計劃有唔同既演繹,所以在頭3年有機會唔會賠足 ...
唔該您提醒左好多! 媽咪無工作了...
我爬左小小文, 見有人建議buxx的悅x健, 係咪好d呢

引用:
原帖由 silsilsilvia 於 2019-5-9 01:08 PM 發表

唔係架…… 而家多數既醫療計劃都可以保到100歲,保到75歲已經係舊式,已被淘汰!
原來係甘, 明白!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 silsilsilvia 於 2019-5-9 01:25 PM 發表

Buxx的悅x健這種醫療計劃的保障係以年度計算保障額,不是每次入院計,有機會超額(即你要自己再掏銀包找數),並有墊底費選擇,都係自己掏銀包啦! 如果不用墊底費,價錢就會好貴; 如果選擇有墊底費,價錢係會平啲,但如果入院金額未超過墊底費,即係要自己找全數! 即係買左等如冇買,到時又話保險冇得賠,呃人囉!所以賠償細節條文及運作要好清楚。 ...
甘樣的話, 以每次入院計好D wor?你的認識好過我好多!請問你有無邊幾個計劃推薦? 高端醫療好似不錯, 但我可能買不起, 因為自己收入都只係兩萬樓下。另外,我見到有些plan, 保額25萬,癌症double,是否標準保額

引用:
原帖由 silsilsilvia 於 2019-5-11 11:09 PM 發表

高端醫療就唔適合你了,一來保費到你年紀大時會貴到你唔想買,就算有保費較平既高端醫療,都會有墊底費,結果都係要自己找數,冇意思!
保險公司的醫療plan大部分都差唔多,最緊要係個agent點幫你跟,唔係間公司愈出名就愈好,啲醫療plan就最好架,因為佢地基本上間公司係香港多人識,就唔憂冇人買,都唔會在乎你claim唔claim到,幫唔幫到你,只會按本子辦事,唔會特別用心,所以最緊要係清楚保 ...
thank you silsilsilvia!

你既稅項到邊個稅階?
自願醫保其實最大賣點係可扣稅
如果稅階並非到12-17%
其實可以再考慮返保險公司既一般/高端醫療

回覆 引用 TOP

自願醫保好處除咗有免稅額仲有佢包未知已有疾病。有事入院發現好早以前已有一啲早期疾病 但一直冇驗唔知 佢都會包。
高端醫療嘅話呢個年紀買保費真係高。
一般醫療怕賠唔足既話 有啲附加條約係可以額外多9萬保障 到時唔夠賠都仲有額外9萬比個筆醫療費用

其他保險問題都可以問我:)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pythonlini 於 2019-5-8 10:52 PM 發表

本人媽咪現61歲, 身體尚算健康無大病. 家人無咩儲蓄, 我怕她之後有病, 負擔不起開支,故想幫她買一份醫療住院保險。

我對保險零認識,但知道最近新出了自願醫療,不知好不好。請問各位高人知不知道哪間公司有好計劃,可指點一下,感激不盡!! ...
根據2017衛生署調查,大部分60歲香港人已經有糖尿(通常拒保)、高血壓(拒保或加保費)、高膽固醇(拒保或加保費)

要有加保費、不包項目的心理準備

附件

5ADEAE6D-C235-4D2A-BFE0-2641B29FBFC8.jpeg(177.98 KB)

2019-5-24 07:00 PM

...1231/20000

健康就是財富!

找到你的心之所安了嗎?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]