有個同事讀完雞U走去HKU讀石士,點知老細當佢無到

引用:
原帖由 yeinlam 於 2019-5-11 05:25 PM 發表

HR見到OU叨笑出黎
點解讀書都要比人笑?
心理唔平衡?
要以恥笑人地黎拎成功感

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 nights_tm 於 2019-5-12 03:26 AM 發表

係唔係俾錢一定有得讀, 係Depend你本科成績同埋你報讀邊科 (在下都試過, 本地大學有d 科競爭係比較大, 即使學歷厚, 都可以會無offer 既; 什至試過有programme係連in都無得in, 就已經無offer ) . 不過, 即使係TPG , 都一樣係正式學位課程, 讀既人都係要俾時間落去.

仲有, 即使有offer , 都唔保證個學生一定可以讀畢到業, 拎到碩士學位 ( ...
其實我都諗,成日講碩士「有錢就讀得到」係咪都係一班冇讀碩士嘅人講。
本地正規 Taught Master 都要經學術評審,點 hea 讀都有個譜,要花時間精力智慧。

至於HKU 牌頭用處就真係睇行業,
起碼我果行係個 HKU Master 學生自己同我講 HKU 得個名,
所以我覺得好似樓主咁講嘅情況又唔奇。

(我做果行最出名嘅院校唔係 HKU )

引用:
原帖由 swbc 於 2019-5-9 01:54 PM 發表

係公司要求的,所以佢可以抽時間讀書。
乜有 part time 博士課程?邊間咁勁?

引用:
原帖由 ccl957 於 2019-5-13 12:22 AM 發表

佢要同時兼顧工作和課程,唔知算唔算part time。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ratchet 於 2019-5-12 10:50 PM 發表

其實我都諗,成日講碩士「有錢就讀得到」係咪都係一班冇讀碩士嘅人講。
本地正規 Taught Master 都要經學術評審,點 hea 讀都有個譜,要花時間精力智慧。

至於HKU 牌頭用處就真係睇行業,
起碼我果行係個 HKU Master 學生自己同我講 HKU 得個名,
所以我覺得好似樓主咁講嘅情況又唔奇。

(我做果行最出名嘅院校唔係 HKU )
0. Ratchet Altair??
1. 個Statement 「有錢就讀得到」 本身就唔成立. 首先, 如果只係有錢但meet唔到本地大學admission requirement, 份application根本就唔會further process. 其次, 要睇programme收生情況. 當收生人數大過申請人數時, 大多數都係「有錢就有得讀」 . 不過, 可能會睇programme既leader想唔想睇下d 人岩唔岩讀而會in一in; 當申請人數大過收生人數時, 學歷 (包括成績) 係必定既, marginal既會in一in. 佢地要揀d "好既學生" . 最後, 當然仲係唔係一定可以入到就一定可以讀得完畢到業啦. 所以, 係成個論證上面, 呢句野既邏輯本身已經有問題.
2. 學校牌頭......好同意行行唔同, 好多行內都只會係睇課程. 而且, HKU 其實好多唔同類型既Programme都無搞, 龍頭去左第二間根本係好自然既事. 有d 第二間大學有搞既programme係香港既唯一時, 呢d 比較就更加無得噤比較.
3. 至於HKU 係唔係得個名, 真係好depend本身本科係乜野, 大概只係感覺問題. 如果一位同學本科同授課式碩士既discipline係非常接近, 有d 屬於introduction既module, 真係會令讀過本科既人好失望. 但係, 呢類朋友可以選擇挑戰難度, 只揀一d adv topic (不過, 呢類朋友好多時都為左成績, 會先去揀呢d 令自己失望既intro module) . 因為當一個programme收生係discipline上面有一定距離, 呢d introduction既module係programme既完整性上面, 係有需要, 否則, 係discipline有差距既同學身上, 係好有可能出現好難接入其他adv topic既module既情況 (尤其係d 會收無science/engineering background既science/engineering programme) . 另外, 仲有一d 係容易令人誤會既, 係本科同授課式碩士教相同既topic, 但assessment要求唔同, 就係深入情度既唔同喇 (如果係人文學科, 呢個係好明顯既) . 就呢點而言, 在下會綜合自己讀完既幾個TPG 去講, 各大學都一定唔會得個名, 讀完其實點都會有d 得著, 只係差左你可以拎到既得著會係多定少.

引用:
原帖由 ccl957 於 2019-5-13 12:22 AM 發表

你唔識既, 可以去各大學既網站搵. 多的是.

即使PhD , 八大既regulation入面, 都有part time mode既部份 (雖則呢個依家俾d 3 年完唔到既full time既人去拉長時間既手法) .

而好多有野做又想拎個博士學位既本地人, 會選擇part time Self finance既professional doctorate, 例如 DBA, EngD, EdD, ......... 要講明, 香港八大分開PhD 同Professional doctorate既主因只係UGC funded同self finance架咋. 以前港大同中大都有一d Professional doctorate programme係講明即係PhD , 如SJD , DMus, EdD 等, 仲要可以俾學生自己揀畢業要PhD 定係professional doctorate既title . 係到左UGC 要大學分清個Funding source, 大學先將PhD 同其他professional doctorate作區分.

正路,first degree 永遠係最重要,有無料,看公開試已經略知一二,唔係俾錢讀個taught master 就洗到底

引用:
原帖由 nights_tm 於 2019-5-13 08:19 AM 發表

0. Ratchet Altair??
1. 個Statement 「有錢就讀得到」 本身就唔成立. 首先, 如果只係有錢但meet唔到本地大學admission requirement, 份application根本就唔會further process. 其次, 要睇programme收生情況. 當收生人數大過申請人數時, 大多數都係「有錢就有得讀」 . 不過, 可能會睇 ...
係,姓 Altair 名 Ratchet
而家讀緊 part-time Taught Master , 只知每年都有同學讀讀下退出

至於果位同學講「得個名」意思其實係現實同期望有D差距。
課程結構重理論,實踐上有D野冇提過點做。
不過 HKU 好在係學術底夠,講左會好快識自己去搵。

引用:
原帖由 wtfbro 於 2019-5-9 01:37 PM 發表

梗係啦。。。醒目嘅就唔會為左將沙紙入垃圾U啦。。。傻嘅先會咁做嘅啫
讀OU 最on99
用咁多年時間同錢讀
比錢買海外1年都有學士,一年碩士
仲唔係一舊飯?

引用:
原帖由 marcominnie 於 2019-5-13 05:22 PM 發表

讀OU 最on99
用咁多年時間同錢讀
比錢買海外1年都有學士,一年碩士
仲唔係一舊飯?
OU真係最on99無極限....我一見到OU求職信即時delete

引用:
原帖由 wtfbro 於 2019-5-13 05:45 PM 發表

OU真係最on99無極限....我一見到OU求職信即時delete
讀 OU 係為左圓大學夢(不論自己定家人的期望),
但現實係一班老闆真係唔當 OU 係大學學歷。

引用:
原帖由 wtfbro 於 2019-5-13 05:45 PM 發表

直頭柒碌先讀。DL 有高級文憑都要讀4年講緊十萬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ratchet 於 2019-5-13 06:15 PM 發表

讀 OU 係為左圓大學夢(不論自己定家人的期望),
但現實係一班老闆真係唔當 OU 係大學學歷。
現實真係當你同海外一樣。但班人自high話易入難出。
利申: Top up degree + overseas 野雞MBA

其實公司係想請個人一返黎就做野。唔係請花屏。
所以平價MBA 都有市場。人工低啲咁囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marcominnie 於 2019-5-13 06:30 PM 發表

現實真係當你同海外一樣。但班人自high話易入難出。
利申: Top up degree + overseas 野雞MBA
係咪易入難出就唔知,都睇人嘅。
見過同一 OU degree 畢業嘅,
有人明顯 mindset 未到大學水平,
亦都有真心努力,然後駁返上八大 Master 「洗底」嘅例子。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。