• 瀏覽: 2,181
  • 回覆: 16
宵夜小菜:I類。薄荷塘茶葉煎疍

材料:
8克乾茶泡茶十巡後
雞疍二隻

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
睇落幾特別,
乜茶葉食得㗎!? 我以家先知, 多數是倒晒佢。

引用:
原帖由 qivvslss 於 2019-5-10 02:36 PM 發表

睇落幾特別,
乜茶葉食得㗎!? 我以家先知, 多數是倒晒佢。
一般的茶沖佐來飲,都係倒掉。
我呢啲係野生的古樹頭春尖茶。

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹
引用:
原帖由 R.Man 於 2019-5-10 02:42 PM 發表

一般的茶沖佐來飲,都係倒掉。
我呢啲係野生的古樹頭春尖茶。
請問那裏有得賣? 謝謝!

回覆 引用 TOP

我係直接同雲南茶農訂的,但唔知邊處有得賣的靚的茶葉!

回覆 引用 TOP

有新意

回覆 引用 TOP

試下用不同茶葉先

回覆 引用 TOP

如果係茶葉蒸蛋 好似係古法止咳的良方

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中午理性的天才 於 2019-8-2 12:03 PM 發表

如果係茶葉蒸蛋 好似係古法止咳的良方
好主意!一來有新意思;二來增加膳食纖維,有益腸胃。

回覆 引用 TOP

味道如何?

多謝分享!

引用:
原帖由 zevo 於 2019-11-3 11:28 PM 發表

味道如何?
清新!

引用:
原帖由 hi_12312 於 2019-11-4 12:15 PM 發表

多謝分享!
不客氣!我因利乘便,整個以茶入餚的吃法。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 R.Man 於 2020-2-15 02:08 PM 發表

清新!
好特別

近期有套大陸劇,叫人間煙火花小廚,劇裡面有個御㕑個仔,就係專門用茶葉做菜,套劇拍得幾好,鏡頭有啲似舌尖上的中國。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]