註冊 登入

[貓貓] 我的貓貓病了好擔心!

我的貓貓病了好擔心! E-mail 此主題給朋友

我隻係摺耳貓,近排成日氣喘好似就嚟抖唔到氣咁又成日嘔,我知到摺耳貓有好多問題真係好擔心佢呀,請問大家有冇好既醫生介紹!謝謝

精選樓盤
頂住呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 隔離站 於 2019-5-10 07:33 PM 發表

我隻係摺耳貓,近排成日氣喘好似就嚟抖唔到氣咁又成日嘔,我知到摺耳貓有好多問題真係好擔心佢呀,請問大家有冇好既醫生介紹!謝謝
可能心臟問題. 佢後腳有冇力?
佢幾多歲?
冇睇開醫生?
因為如果有特別問題, 要醫生再轉介去睇專科的.
專科香港得2間, 一間係灣仔, 另一間搬左去深水涉

引用:
原帖由 alvin20031010 於 2019-5-10 11:56 PM 發表

可能心臟問題. 佢後腳有冇力?
佢幾多歲?
冇睇開醫生?
因為如果有特別問題, 要醫生再轉介去睇專科的.
專科香港得2間, 一間係灣仔, 另一間搬左去深水涉 ...
佢雙腳有力呀,今年5歲冇睇開醫生,食得玩得唔知會唔會係考喘!請問有冇好既醫生介紹?

回覆 引用 TOP

摺耳貓會有好多病痛,要好小心處理,好多專家都話不要養

萬事得

回覆 引用 TOP

去睇醫生啦!你住邊區?睇咗普通科先,有須要佢地會轉介去專科!

引用:
原帖由 moviejimmy 於 2019-5-11 12:22 PM 發表

去睇醫生啦!你住邊區?睇咗普通科先,有須要佢地會轉介去專科!
我住九龍區的之前養過一隻貓去過麥花臣同太平道,太平道差D整死我隻貓我以后唔會再去啦!麥花臣去過睇傷風但就冇醫好到,可能係呢個醫生唔得啦!
所以想問大家有冇好既醫生介紹!謝謝

引用:
原帖由 隔離站 於 2019-5-11 02:27 PM 發表

我住九龍區的之前養過一隻貓去過麥花臣同太平道,太平道差D整死我隻貓我以后唔會再去啦!麥花臣去過睇傷風但就冇醫好到,可能係呢個醫生唔得啦!
所以想問大家有冇好既醫生介紹!謝謝 ...
我隻都係摺耳:
1)成日嘔:摺耳腸胃好弱,近日你有無比新食物比佢食或佢有無偷食新嘢?如有,停止一切新嘗試,睇醫生醫好胃炎就好。
2)哮喘:可能佢病得、痛得緊要抖大氣。
我隻12歲摺耳只係食物敏感致腸胃炎,睇北角NPV C醫生,佢同主子做左化驗,轉左隻防敏感乾糧就身壯力健。

引用:
原帖由 張翼 於 2019-5-11 04:46 PM 發表

我隻都係摺耳:
1)成日嘔:摺耳腸胃好弱,近日你有無比新食物比佢食或佢有無偷食新嘢?如有,停止一切新嘗試,睇醫生醫好胃炎就好。
2)哮喘:可能佢病得、痛得緊要抖大氣。
我隻12歲摺耳只係食物敏感致腸胃炎,睇北角NPV C醫生,佢同主子做左化驗,轉左隻防敏感乾糧就身壯力健。 ...
一路都冇轉新糧,每次都係食完糧後嘔返晒出來!謝謝!我會去北角Npv 揾c醫生睇吓!

引用:
原帖由 隔離站 於 2019-5-11 07:47 PM 發表

一路都冇轉新糧,每次都係食完糧後嘔返晒出來!謝謝!我會去北角Npv 揾c醫生睇吓!
不是轉新糧,而是吃了一些貓零食、貓草,佢地只可比1種主糧,其他一概不能吃。

引用:
原帖由 張翼 於 2019-5-11 08:44 PM 發表

不是轉新糧,而是吃了一些貓零食、貓草,佢地只可比1種主糧,其他一概不能吃。
收到!我只係俾主食佢其它都冇俾的!

引用:
原帖由 隔離站 於 2019-5-11 08:52 PM 發表

收到!我只係俾主食佢其它都冇俾的!
佢是否食得太急?太急太飽會食完就嘔。

引用:
原帖由 張翼 於 2019-5-11 08:55 PM 發表

佢是否食得太急?太急太飽會食完就嘔。
都有可能食得太急!今日開始每餐俾少D佢等佢唔好一次食咁多,睇下佢有冇改善!

回覆 引用 TOP

NPV 非牟利獸醫 幾好,可試下

回覆 引用 TOP

樓主你要加油啊比啲心機。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。