請教解決方法

請教解決方法 E-mail 此主題給朋友

缸水很快濛濛的,青青的。
無論係換三份之一,或者換足八成新水,都係第二日便會濛及青,之後越來越濛及更綠。
30”頂濾套缸,約6一7O條魚仔,是否超養?
已經用炭棉於頂濾,生物石上,過濾棉下,之中間,對嗎?
另外放了一包活性炭於水中,存幫助嗎?爬之見有師兄教,話一夜高清,但...未見成效,請指教!🙏

昨天才換水,今日又濛。

熱賣及精選
解決方法【等】

貼缸相上嚟睇更好

引用:
原帖由 01578274327002 於 2019-5-12 11:37 AM 發表

解決方法【等】
係咪即係已經做啱,但要更長時間?
需要暫時停止餵食嗎?
最好幾耐再換水?換多少?

引用:
原帖由 ln8210 於 2019-5-12 11:42 AM 發表

係咪即係已經做啱,但要更長時間?
需要暫時停止餵食嗎?
最好幾耐再換水?換多少?
你一開始冇用粗鹽洗缸,全用新水冇老水,
所以個缸變成咁

新水族箱綜合症
換水又死唔換水又死
換水之後大量流失硝化細菌
唔換水又大量積聚魚屎

洗過濾器 瀘材
洗又死唔洗又死

解決方法好鬼長冇心機寫

提示: 違規內容已被屏蔽
個過瀘檢查下有冇開著...
同埋睇下舊棉有冇污租

引用:
原帖由 01578274327002 於 2019-5-12 11:43 AM 發表

你一開始冇用粗鹽洗缸,全用新水冇老水,
所以個缸變成咁
之前唔係咁㗎,有泥有木好清,但D仙魚好快玩完,所以轉養其他。
之後發現泥中開始有青色,後來越來越多,有師兄建議掉哂D泥,所以清走。

引用:
原帖由 01578274327002 於 2019-5-12 11:46 AM 發表

個過瀘檢查下有冇開著...
同埋睇下舊棉有冇污租
都有清潔哂

下,玩得咁好,都要聽人講?
你D魚冇事冇幹,咪由佢,寵物跟主人一世的

引用:
原帖由 76904yp 於 2019-5-12 11:43 AM 發表

新水族箱綜合症
換水又死唔換水又死
換水之後大量流失硝化細菌
唔換水又大量積聚魚屎

洗過濾器 瀘材
洗又死唔洗又死

解決方法好鬼長冇心機寫
求師兄指教

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ln8210 於 2019-5-12 11:54 AM 發表

都有清潔哂
我曾經聽到論壇D人講,佢地用清潔劑清潔瀘材,話咁樣乾淨D!
又聽到D人講,跟足,後尾死哂D魚
又聽到依度D人講,要分析唔好盡信=.=
唉,佢地講哂!

回覆 引用 TOP

你睇下過瀘器正唔正常WO!
會唔會壞左WO!

引用:
原帖由 01578274327002 於 2019-5-12 11:56 AM 發表

下,玩得咁好,都要聽人講?
你D魚冇事冇幹,咪由佢,寵物跟主人一世的
師兄,並非無事無幹,係仙魚快死,轉養其他細魚,一段時間後先变成咁

回覆 引用 TOP

51 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。