• 瀏覽: 20,782
  • 回覆: 75
  • 追帖: 5
瘋堂即痲瘋病院。

回覆 引用 TOP

過澳門耐唔耐會去瘋堂斜巷婆仔屋午餐…

謝謝分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 numan123 於 2019-9-30 10:08 AM 發表

過澳門耐唔耐會去瘋堂斜巷婆仔屋午餐…
有乜食呀?

引用:
原帖由 hirokic 於 2019-10-12 01:48 PM 發表

有乜食呀?
葡餐…海鮮飯、非洲雞𠴱類

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hirokic 於 2019-10-12 01:48 PM 發表

有乜食呀?
婆仔屋

附件

IMG_20190708_123011.jpg(177.35 KB)

2019-10-12 02:11 PM

IMG_20190708_122532.jpg(230.17 KB)

IMG_20190708_125041.jpg(466.63 KB)

IMG_20190708_120545.jpg(192.86 KB)

IMG_20190708_115840.jpg(437.33 KB)

引用:
原帖由 numan123 於 2019-10-12 02:11 PM 發表

婆仔屋
很吸引,有機會要去食呀

回覆 引用 TOP

最近去𠴱次,感覺轉咗廚師,煮法、配料唔同咗。以前好食啲

引用:
原帖由 numan123 於 2019-10-20 08:11 PM 發表

最近去𠴱次,感覺轉咗廚師,煮法、配料唔同咗。以前好食啲
可能廚師退咗休。

回覆 引用 TOP

畢竟歷史問題

很多歐洲風格(尤其葡萄牙)

反對一切形式暴力!
港人心情音樂:https://www.youtube.com/watch?v=E1Pk-jefoHM&list=PLj423NVS4tZICH7ow4tva_RbdljScouFL&index=7

回覆 引用 TOP

好掛著澳門。唔知幾時可以再去呀

回覆 引用 TOP

環境很漂亮啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 numan123 於 2019-10-12 02:11 PM 發表

婆仔屋
婆仔屋我食過幾次,感覺幾好,好似入咗別人間屋用餐,感覺好cozy, 價錢不貴,氣氛很好

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

補充一點,點解我覺得婆仔屋餐廳似「入咗人間屋」,因為記憶中佢建筑有點似古歐式懷舊的祖屋,有樓梯上,感覺似到了外國朋友家作客吃飯,一股暖意在心頭。食物覺得葡國雞配麵包好吃。

旁邊有藝術館可以順便感受埋當地風土文化,周圍的環境影相好懷舊feel,建議逢澳門光影節(有節目)或中秋等過去更添節目氣氛。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

中秋、聖誕裝飾…記得有次隔離枱有個本地人帶個日本人來食。個日本人唔多講嘢密密食個海鮮飯,食完仲話Oshii。但最近去𠴱次味道都唔同咗,有啲失望。

附件

IMG-20180104-WA0000.jpg(444.92 KB)

2020-6-29 02:55 PM

1381637666170.jpg(702.93 KB)

2020-6-29 02:55 PM

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]