註冊 登入

[住宿交通] 訂咗巴黎民宿, 按金方面店家居然叫我俾信用卡個安全碼佢

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-14 07:05 PM 發表

所以被退單,揾咗另一間
早就要咁做啦.
要俾咁多按金已有問題.

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 吹水唔抹咀 於 2019-5-13 08:12 AM 發表

你啱,俾著我都唔會俾。
x 3

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-13 02:39 AM 發表

如果對方係有信譽的機構就唔覺有問題,但呢間我唔太清楚. 所以唔會俾. 寧願揾過另一間. 但 亦想知道各位有冇類似情況
本人從未試過類似情況.
ching小心有伏.

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-12 10:14 PM 發表

話説經某網站預訂咗幾晚係巴黎的apartment (已經用信用卡過數)... 佢話到時經電話我俾信用卡資料,包括CCV code 即安全碼. 佢話 ...
你有無問過信用卡公司,你俾咗CCV CODE ,日後被碌爆卡,係咪閣下找數埋單.

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-14 07:29 PM 發表

係c姐, 我都係未試過咁情況; 通常屋主收按金,即係佢唔放心,都會見一見你. 所以問下各位有冇遇過
收按金是正常,但不會太多,又不會即時過數,祗係hold住.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-13 01:55 AM 發表

...攞埋我ccv code 之後用我張信用卡上網買野點算? ...
你應該問信用卡公司.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-14 07:43 PM 發表

信用卡公司話: 如果對方有你信用卡ccv code, 即係佢可以用泥上網買野. ...
邊個埋單先?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-14 07:56 PM 發表

澄清一下先, 我係冇俾信用卡個屋主
你估佢有無方法知道呢.

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-14 08:03 PM 發表

我冇俾信用卡資料過佢,你估佢點可以攞到我d資料?除咗我全名
本人唔係個行唔清楚,知個D人又唔會話你知教精你,係咪呀.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benchu100 於 2019-5-14 08:14 PM 發表

電腦系統用嘅code ...
電腦系統可以被入侵,道高一尺, 魔高一丈.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hujaune 於 2019-5-15 11:28 PM 發表

我都經Bxxkixg.cxm訂過巴黎一Apartment, Apartment 公司幾日後E.mail我話我授權的信用咭過唔到數,要我在他的E.mail 按制同意直接付款給它的公司及再給资料。
...
咁你有無通知 bxxkxxg.com.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-15 11:44 PM 發表

如果未完成付款應該係Bxxkimg.com email 俾你,咁奇怪嘅?
有古怪就真.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hujaune 於 2019-5-15 11:52 PM 發表

...想找Bxxkixg.cxm 幫手,他們不回覆!
有無攬錯.

Bxxkixg.cxm +巴黎一Apartment

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hujaune 於 2019-5-16 07:08 AM 發表

Bxxkixg.cxm 是大公司,經他們付款有信心。雖然他們是中間人角色。

經銀行付款也有信心。

Apartment 公司背景一般我們無资料,可以是一人公司,給安全碼佢對自己不安全,在他們E.mail 直接 Click 授權付款更危險,來函者何人無法確認。 ...
agree.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雪板上的咖啡 於 2019-5-17 02:33 PM 發表

以我認知,商戶網頁係唔會要求你入 CVV.. 而商戶係唔會儲存你嘅 CVV.   如果係網上訂酒店,如果佢哋係安全嘅話,到付款時 係會 redirect 你去返 credit card 網站 (visa master 認證 ), 係果度 你先要輸入 信用卡號碼,到期日 和 CVV,而家一般都會雙重認證,你會係你信用卡註冊咗嘅手機號碼會收到 個 OTP (一次性密碼)。 成功交易後 會 返返去 商戶 ...
ching果然有經驗.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。