註冊 登入

[住宿交通] 訂咗巴黎民宿, 按金方面店家居然叫我俾信用卡個安全碼佢

訂咗巴黎民宿, 按金方面店家居然叫我俾信用卡個安全碼佢 E-mail 此主題給朋友

話説經某網站預訂咗幾晚係巴黎的apartment (已經用信用卡過數), 網上有提入住前要俾按金(€500). 呢樣正常,雖然比其他地方貴,但任何酒店或民宿都會有權收按金, 幾日之後民宿店家 email 聯络我,提到按金方面. (因為佢叫我入住前要打電話去英國,感覺係唔會見面,但又要收咁貴按金,所以我特别問清楚)... 佢話到時經電話我俾信用卡資料,包括CCV code 即安全碼. 佢話唔會用電話錄音(但係佢會寫底㗎喎?)最後呢個apartment 被店家拒绝提供.
我知歐洲有d 店家係要求用bank transfer 按金(當然要有歐洲户口, 呢個店家都有提及,佢可能見我係外地遊客,所以叫我用信用卡)
唔知各位有冇類似經驗?

熱賣及精選
引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-12 10:14 PM 發表

話説經某網站預訂咗幾晚係巴黎的apartment (已經用信用卡過數), 網上有提入住前要俾按金(€500). 呢樣正常,雖然比其他地方貴,但任何酒店或民宿都會有權收按金, 幾日之後民宿店家 email 聯络我,提到按金方面. (因為佢叫我入住前要打電話去英國,感覺係唔會見面,但又要收咁貴按金,所以我特别問清楚)... 佢話到時經電話我俾信用卡資料,包括CCV code 即安全碼. 佢話 ...
ccv code 唔係問題,好多時經電話付款都要求提供,呢個code 作用都係咁。

但如果經booking.xxx 之類網站訂,唔係所有訂金都經佢地處理咩?

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-13 01:44 AM 發表

ccv code 唔係問題,好多時經電話付款都要求提供,呢個code 作用都係咁。

但如果經booking.xxx 之類網站訂,唔係所有訂金都經佢地處理咩?
訂金已經酒店中介網站付清, 呢個係按金,退房後正常會退回,佢係apartment 的公司咋喎,攞埋我ccv code 之後用我張信用卡上網買野點算? Ching 話經電話付款通常係咩公司? 演唱會飛? 都係照讀自己CFC code?

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-13 01:55 AM 發表

訂金已經酒店中介網站付清, 呢個係按金,退房後正常會退回,佢係apartment 的公司咋喎,攞埋我ccv code 之後用我張信用卡上網買野點算? Ching 話經電話付款通常係咩公司? 演唱會飛? 都係照讀自己CFC code? ...
按金多數係hold 信用卡一筆錢,但唔會真係扣數。
咁如果你信唔過,唔好俾

係呀,經電話俾錢,都要提供3或4位 code,我訂飛保險etc 都係咁做,我唔覺有問題。

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-13 02:01 AM 發表

按金多數係hold 信用卡一筆錢,但唔會真係扣數。
咁如果你信唔過,唔好俾

係呀,經電話俾錢,都要提供3或4位 code,我訂飛保險etc 都係咁做,我唔覺有問題。 ...
如果對方係有信譽的機構就唔覺有問題,但呢間我唔太清楚. 所以唔會俾. 寧願揾過另一間. 但 亦想知道各位有冇類似情況

你啱,俾著我都唔會俾。

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-12 10:14 PM 發表

話説經某網站預訂咗幾晚係巴黎的apartment (已經用信用卡過數), 網上有提入住前要俾按金(€500). 呢樣正常,雖然比其他地方貴,但任何酒店或民宿都會有權收按金, 幾日之後民宿店家 email 聯络我,提到按金方面. (因為佢叫我入住前要打電話去英國,感覺係唔會見面,但又要收咁貴按金,所以我特别問清楚)... 佢話到時經電話我俾信用卡資料,包括CCV code 即安全碼. 佢話 ...
其實是不应比ccv code,會比人用你張咭去簽,如果觉有問題,就取消交易最安全,但有些地方電腦系統落後,一定要客比ccv code才可達成交易,也没有双重应証,我也试過,我參加森美團介紹去玩木筏就要比ccv code,我即時打电話問銀行,銀行都話有怀疑就不好參加,我有朋友常去日本,他話好多地方是要比,我好想玩唯有比,但担心左一個月等月結單返,所以你要衡量

回覆 引用 TOP

要做bank transfer 我就會揀第二間。你check out 時佢又未check 房,點知筆錢點。一陣又話唔識international transfer 咪仲煩

訂過好多次[url=Booking.com]Booking.com[/url] 酒店或apartment 但今年去叫佢可否早點碌卡(non cancellation 房)因爲想月底前儲多些分。佢哋都話不可以。要check in 後先得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-13 02:39 AM 發表

如果對方係有信譽的機構就唔覺有問題,但呢間我唔太清楚. 所以唔會俾. 寧願揾過另一間. 但 亦想知道各位有冇類似情況
又咁諗,如果你連card detail 都唔放心…點解放心入住?

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-14 04:42 AM 發表

又咁諗,如果你連card detail 都唔放心…點解放心入住?
所以被退單,揾咗另一間

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-14 07:05 PM 發表

所以被退單,揾咗另一間
唔放心,唔好住。人緊要過張卡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-14 07:05 PM 發表

所以被退單,揾咗另一間
早就要咁做啦.
要俾咁多按金已有問題.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 吹水唔抹咀 於 2019-5-13 08:12 AM 發表

你啱,俾著我都唔會俾。
x 3

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨123 於 2019-5-13 02:39 AM 發表

本人從未試過類似情況.
ching小心有伏.

引用:
原帖由 mnaa6525 於 2019-5-14 07:21 PM 發表

本人從未試過類似情況(包括 北美地區/亞洲/澳洲/紐西蘭//東南西北 歐).
ching小心有伏.
係c姐, 我都係未試過咁情況; 通常屋主收按金,即係佢唔放心,都會見一見你. 所以問下各位有冇遇過

53 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。