註冊 登入

[遊記分享] 誰說大陸不能渡假之高消費廈門篇

多謝分享

熱賣及精選
引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-14 11:15 AM 發表

是的, 只有1個. 但同細路我呢個坐游艇騎馬沿住海岸踏單車應該幾岩細路哥玩, 我見仲有直升機坐!
不過你呢個要求可能都要澳門銀河先滿足到你, 深圳酒店本來就貴, 如果有埋你所講咁正應該都好很貴, 等我CHECK CHECK先 ...
深圳洲際又唔算貴喎,
8月份HK$1100/晚,
可惜我想去那天已滿
澳門消费太貴啦唔抵去

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-14 11:05 AM 發表

雙子塔係個座廈門最多個到? 300蚊咁平?
雙子塔A棟裡面有部份酒店式公寓可以接待外賓;當然有彈藥的話,也可以住雙子塔b棟的康萊德酒店

引用:
原帖由 onon425 於 2019-5-14 11:56 AM 發表

深圳洲際又唔算貴喎,
可惜我想去那天已滿
澳門消费太貴啦唔抵去
同等價錢下,香港食嘢抵過澳門

引用:
原帖由 darrenno 於 2019-5-14 11:31 AM 發表

多謝分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 onon425 於 2019-5-14 11:56 AM 發表

深圳洲際又唔算貴喎,
可惜我想去那天已滿
澳門消费太貴啦唔抵去
InterContinental Hotels 深圳华侨城洲际大酒店 --- 是這個嗎? 你講既配套呢個價錢我覺我幾超值WOR, 我見7月份都仲有, 但係你1125人仔/晚, 仲要未連稅(你呢個價係金卡/以上會員打電話去攞定點?)
澳門唔係一般既貴, 我之前想BOOK銀河定萬豪要3500/晚, 我請埋親人去3日2夜2間房就要萬幾了. 最後去住晚迪迪尼仲好

引用:
原帖由 dream_workshop 於 2019-5-14 12:10 PM 發表

雙子塔A棟裡面有部份酒店式公寓可以接待外賓;當然有彈藥的話,也可以住雙子塔b棟的康萊德酒店
300蚊又幾抵WOR, 等我去睇下先. 你經咩網睇架? 個到近廈大, 植物園, 南普陀寺, 有無去行過??

引用:
原帖由 dream_workshop 於 2019-5-14 12:13 PM 發表

同等價錢下,香港食嘢抵過澳門
咁要睇下食咩, 一般餐廳都比香港平, 高級既就比香港貴. 味道方面就香港澳門各有所長.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-14 11:08 AM 發表

泰國我麻麻, 日本你住2000-3000蚊晚既酒店可能同係大陸住400-500既差唔多, 所以如果東京我都係住D CHEAP CHEAP酒店, 細到無倫但都要過千一晚呢. 我有次坐札幌京王, 三萬幾日仔一晚, 感覺上去左大陸以前既賓館, 好舊 ...
日本洒店多數細
不過冇所謂
反正係夜晚先係洒店

東京洒店越來越貴

我住開新宿南sunroute plaza
八年前住$800 晚
現在基本上過千

不過東京玩到悶,又有hk express 同hk airline 去D細機場,依家去D未去過既城市玩多

泰國就hea 同relax
我大約2年先去一次都ok

大陸最遠去廣州
去長隆計埋D門票仲貴Q過我去日本

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-14 11:15 AM 發表

是的, 只有1個. 但同細路我呢個坐游艇騎馬沿住海岸踏單車應該幾岩細路哥玩, 我見仲有直升機坐!
不過你呢個要求可能都要澳門銀河先滿足到你, 深圳酒店本來就貴, 如果有埋你所講咁正應該都好很貴, 等我CHECK CHECK先 ...
銀河暑假應該$2000 一晚

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-5-14 04:28 PM 發表

日本洒店多數細
不過冇所謂
反正係夜晚先係洒店

東京洒店越來越貴

我住開新宿南sunroute plaza
八年前住$800 晚
現在基本上過千

不過東京玩到悶,又有hk express 同hk airline 去D細機場,依家去D未去過既城市玩多

泰國就hea 同relax
我大約2年先去一次都ok

大陸最遠去廣州
去長隆計埋D門票仲貴Q過我去日本
頂 ...
長隆我差唔多5-6年前經新華訂了個船+酒店套票, 大概1600(2個人). 我覺得還可以, 個馬戲團表演真心好值得去睇. 最唔好就係酒店既野好難食, 個時無D咩DD, 出去好麻煩. 而家去日本除左享受下美食外, 都係睇下風景,浸下溫泉同去OUTLET掃下平野, 個人認為都會有DD悶. 上次住京王, 係酒店游水仲要比1000日仔, 真心覺我ON 9. 一晚30000日仔都仲要收人游水錢, 仲要開11點, 真係吹賬. 不過日本好多酒店有大浴堂我又幾鍾意, 反而呢D成本咁高既浴堂又唔收錢WOR

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-5-14 04:29 PM 發表

2000可能係平日, 星期5,6,日超貴的.

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-14 04:21 PM 發表

300蚊又幾抵WOR, 等我去睇下先. 你經咩網睇架? 個到近廈大, 植物園, 南普陀寺, 有無去行過??
我經“去哪兒網”訂的,連優惠大約每晚350人仔,南普陀同廈大都去左。

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-14 04:46 PM 發表

2000可能係平日, 星期5,6,日超貴的.
1晚澳門洒店貴過去日本機票

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-5-14 04:29 PM 發表

其實我自問都屬於大駛同捨得用,你睇下呢個價我,係星期五入住星期日退,我去就要訂2間,我會覺得好肉痛,唔係無錢而係覺得唔抵。
我之前同親戚一齊去迪迪尼玩1晚,book過探索家同好萊塢,最貴探索家要2800我都覺得還好都係住一晚,雖然我book 4間房我都接受到,但去澳門無理由住1晚架,2間房駛皮幾野唔掂,我真係覺得去日本算了

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。