註冊 登入

[遊記分享] 誰說大陸不能渡假之高消費廈門篇

引用:
原帖由 dream_workshop 於 2019-5-14 04:50 PM 發表

我經“去哪兒網”訂的,連優惠大約每晚350人仔,南普陀同廈大都去左。
其實我覺得廈大無咩睇, 難約死了. 估計都係衝住條隧道打卡吧. 反而南普陀辛苦地行上山頂個VIEW好正.

熱賣及精選
引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-14 04:57 PM 發表

其實我覺得廈大無咩睇, 難約死了. 估計都係衝住條隧道打卡吧. 反而南普陀辛苦地行上山頂個VIEW好正.
如果唔計廈大白城入口的海邊景色的話,其內部建築和中山大學廣州校區是類似的

引用:
原帖由 dream_workshop 於 2019-5-14 05:18 PM 發表

如果唔計廈大白城入口的海邊景色的話,其內部建築和中山大學廣州校區是類似的
都係差唔多時間起, 所以都差唔多. 我去睇既係當時國人的高級知識分子, 海外華僑等的情懷. 就算大陸係幾咁落後, 佢地都會以作為中國人而驕傲! 反而係香港未有經歷過97年的殖民時代的97後反而懷念英國政府, 真係奇怪到一個點!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-14 04:19 PM 發表

InterContinental Hotels 深圳华侨城洲际大酒店 --- 是這個嗎? 你講既配套呢個價錢我覺我幾超值WOR, 我見7月份都仲有, 但係你1125人仔/晚, 仲要未連稅(你呢個價係金卡/以上會員打電話去攞定點?)
澳門唔係一般既貴, 我之前想BOOK銀河定萬豪要3500/晚, 我請埋親人去3日2夜2間房就要萬幾了. 最後去住晚迪迪尼仲好 ...
Hotels.com訂,8月係港幣1118(未連税),不是人民幣呀,我就覺得好抵啦

附件

IMG_20190428_115308.jpg(123.72 KB)

2019-5-14 06:46 PM

IMG_20190427_171912.jpg(110.11 KB)

IMG_20190427_162025.jpg(109.89 KB)

引用:
原帖由 dream_workshop 於 2019-5-13 09:16 PM 發表

作為一名窮X,雖然我上個月同樣去了廈門,但只住得起雙子塔內300幾元/晚的酒店式公寓
剛剛去左去那兒睇下, 個到要睇海都都要800幾以上, 2/300的都是內賓

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-14 04:55 PM 發表

9667584 9667585
其實我自問都屬於大駛同捨得用,你睇下呢個價我,係星期五入住星期日退,我去就要訂2間,我會覺得好肉痛,唔係無錢而係覺得唔抵。
我之前同親戚一齊去迪迪尼玩1晚,book過探索家同好萊塢,最貴探索家要2800我都覺得還好都係住一晚,雖然我book 4間房我都接受到,但去澳門無理由住1晚架,2間房駛皮幾野唔掂,我真係覺得去日本算了 ...
貴都算啦,啲的士佬PK到極點,
所以永不去澳門玩!

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-13 03:08 PM 發表

係呢幾日既入住中,我覺得酒店員工係極度友善,好很幫手,笑容滿面,入住的房間已經放左張總經理親手寫既welcome card, 感覺有d似返左個溫暖既家,本來訂了海景房,黎到仲幫我升級到海景套房,相信呢間房一晚正價可能要二千幾。房間又大又靚,牀夠晒大張仲好舒服,晚晚都用浴鹽浸下,雖然有免費net expreesso 但唔係我杯茶,另一抵讚既係佢每日有5支水。
...
中國人,寫咩外文。

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-13 03:24 PM 發表

由於套房係大單邊,景色非常遼闊非常漂亮。坐係到泡杯靚茶或者有杯靚咖啡已經非常享受。酒店既設備亦係一流,做gym同游水都可以望到咁靚既景。

呢到仲有間spa, 技師按摩好舒服,絕對正規 ...
地盤境

引用:
原帖由 onon425 於 2019-5-14 06:30 PM 發表

Hotels.com訂,8月係港幣1118(未連税),不是人民幣呀,我就覺得好抵啦9667986
未包稅架師兄, 手續費加稅=16%= AROUND 2608, 官網會員價係人仔2216.8, 去JOIN佢地會員, 周未仲有7折. 不過岩岩打去佢地HOTLINE話要2個月前先有呢知呢個周未7折係咩價

引用:
原帖由 onon425 於 2019-5-14 06:30 PM 發表

Hotels.com訂,8月係港幣1118(未連税),不是人民幣呀,我就覺得好抵啦96679869668059
幾正WOR

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 onon425 於 2019-5-14 06:40 PM 發表

貴都算啦,啲的士佬PK到極點,
所以永不去澳門玩!
係, 但平時可以搭賭場車, 深夜先要搭的士姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-14 06:52 PM 發表

中國人,寫咩外文。
應該點寫? 唔好咁為黑而黑吧, 多開放自己思想跟心胸好好享受人生吧

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-14 07:00 PM 發表

應該點寫? 唔好咁為黑而黑吧, 多開放自己思想跟心胸好好享受人生吧
寫中文lor 咩叫為黑而黑,你up 咩?中國人同中國人溝通,寫中文溫暖好多wor

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-14 06:53 PM 發表

地盤境
咁我都幾慘攬住條女望地盤景, 好慘呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happyboyhappy 於 2019-5-14 06:55 PM 發表

未包稅架師兄, 手續費加稅=16%= AROUND 2608, 官網會員價係人仔2216.8, 去JOIN佢地會員, 周未仲有7折. 不過岩岩打去佢地HOTLINE話要2個月前先有呢知呢個周未7折係咩價 ...
我咪寫HK$1118係未連税囉,下圖是是8月17-19日(星期六至一日),
三日二夜共HK$2608(已連税)

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。