註冊 登入

[遊記分享] 誰說大陸不能渡假之高消費廈門篇

誰說大陸不能渡假之高消費廈門篇 E-mail 此主題給朋友

廈門- 空氣質素好,人文質素好,地方清潔,距離香港唔遠又唔近,有山有水有美女有美食,雖則物價不低,但黎hea遊渡假係絕佳之選。
放工後坐下7:47直達廈門的高鐵,一等坐四百幾個位闊落舒服,睇下片上下網好快就到。不過高鐵站可以買到既食物唔多,選了翠華的瑞士汁雞脾撈公仔面,有夠難食的

熱賣及精選
今次既旅程最主要就係hea, 主要既景點都差唔多去過晒,但廈門大學就一直去唔到,今次就終於約到了。今次揀左州際,作為金卡會員有七折優惠。酒店大堂非常靚,周圍既裝修亦好有品味

附件

20190511_002533.jpg(184.12 KB)

2019-5-13 03:02 PM

20190511_012059.jpg(381.7 KB)

20190511_012108.jpg(384.99 KB)

20190511_002144.jpg(398.11 KB)

回覆 引用 TOP

係呢幾日既入住中,我覺得酒店員工係極度友善,好很幫手,笑容滿面,入住的房間已經放左張總經理親手寫既welcome card, 感覺有d似返左個溫暖既家,本來訂了海景房,黎到仲幫我升級到海景套房,相信呢間房一晚正價可能要二千幾。房間又大又靚,牀夠晒大張仲好舒服,晚晚都用浴鹽浸下,雖然有免費net expreesso 但唔係我杯茶,另一抵讚既係佢每日有5支水。

由於套房係大單邊,景色非常遼闊非常漂亮。坐係到泡杯靚茶或者有杯靚咖啡已經非常享受。酒店既設備亦係一流,做gym同游水都可以望到咁靚既景。

跑步時既景點,健身室有冰水同冰毛巾,真係周到

呢到仲有間spa, 技師按摩好舒服,絕對正規

由於房價係有送早餐,雖然我個人並不喜歡食酒店既早餐,但既然有又唔會唔食。早餐食物都算唔錯,面包做得好好,每朝都幫我切好一個蘋果好窩心,仲有杯咖啡都唔錯,起碼比starbucks好。

另外酒店既日本餐廳真係唔錯,質素好高所以食左2日

第一次去食就送左個金槍魚沙拉,呢間野係架仔主理,刺身非常新鮮,牡丹蝦118兩隻,我兩日都有食,不過第2日同朋友食所以無影相

回覆 引用 TOP

要約去廈大真心都幾難,可能要捕住時間快速搶先有,不過今次好好彩,有次得閒入微信睇下竟然有位。

我好鍾意呢幅畫,可惜比人畫左兩個十九公仔上去

回覆 引用 TOP

條隧道都幾長,打卡點極多,而學校中有個飯堂,食物質素其差

回覆 引用 TOP

離開校園就搵左部dd單車,沿住環島路欣賞美景,沿途勁多人拍婚紗照

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

香港人原來唔可以坐帆船,所以唯有坐游艇,佢會開到金門既邊界,再過就會罰錢,船唔大但船主好客,又幫我地影相,抵比錢佢賺

雖然太陽非常猛烈,但陣陣海風吹到人心曠神怡。遊完艇就去騎下馬。

回覆 引用 TOP

呢個地方叫一國兩制沙灘

附件

20190512_164324.jpg(159.86 KB)

2019-5-13 03:57 PM

20190512_164946.jpg(374.89 KB)

20190512_164105.jpg(268.73 KB)

20190512_160742.jpg(334.25 KB)

回覆 引用 TOP

黎到大陸真係好多美食,椰子雞真係好正,雞肉嫩滑,用個湯煮菜更加一絕。
沙茶面又係廈門不可錯過既美食
今次黎廈門同朋友食完飯去睇左套戲,第一次係大陸睇戲,戲院真心熱,無冷氣既

套戲幾感人,香港唔知有無,希望香港人睇下咩叫生於亂世,人地既生於亂世同自己既生於亂世比,仲會唔會大言不慚呢

回覆 引用 TOP

高鐵:826

房錢:2905

滴滴專車加的士錢:320.1
騎馬2位:150
游艇2位:316
飲食:1902
spa:898

總共4日3夜: 7317.1

總數

回覆 引用 TOP

精彩,師兄真識歎

引用:
原帖由 32chris 於 2019-5-13 04:59 PM 發表

精彩,師兄真識歎
只能說,有錢人去旅行。

[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁

所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者可被即時禁訪而不作任何通知。
本論壇管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。