惡劣洗衣機牌子分享

惡劣洗衣機牌子分享 E-mail 此主題給朋友

從來未用過 日X 洗衣機,上年就因為覺得便宜,買一部試吓

點知未夠一年,已經壞第一次

再過多三個月,又壞一次

因為有保養期,可以免費檢查及維修

但係師傅態度惡劣,每次只係拆開部機,清下D垃圾,就話解決問題

我同,同事傾過,原來好多同事都知道, 日X 洗衣機, 品質好差,仲有D同事話,只係用12個月,就壞咗

建議大家,如果真係不幸買咗呢個牌子洗衣機,壞咗嘅時候, 如要加錢, 換新零件,應該堅決 買過另一部新機, 否則惡夢唔會完結

如果閣下自問EQ 好高, 有超大忍耐力,可以 面對日X 洗衣機師傅既囂張態度, 亦可以接受每四個月至半年, 就要嘥一日時間等上門維修, (電話預約維修嘅時候,冇得揀上午 / 下午, 只能夠揀日期,選好日期之後,維修那天早上九點 左右, 師傅才會確定咩時間,到達你屋企,如果要返工嘅人,根本就係 嘥一日寶貴假期,留在家中等佢進行 (只有 15-20 mins )嘅快速維修

我難聽D講句,某幾個 師傅係趕住收工,求其整下就算, 成件事, 會令消費者好勞氣

本人因爲購買洗衣機13 個月, 接觸左四個師傅, 得出既意見比大家作為參考

如果以上呢d都唔係問題, 就可以選擇日X 洗衣機, 因為呢個牌子,確實係比較便宜

我只係講出「日X 洗衣機」有嚴重壞機問題而已

此牌子其他電器, 不予置評

由於13個月,師傅已經維修左四次,洗衣機問題仍然未解決,然後我自己發現,只要某D功能,如途中所顯示,不去用那些功能,洗衣機仍然可以運作,只係自己嘥時間,再重複一次清洗程序,都叫做仲可以用住先

本人講呢件事出嚟,並不是要抺黑~日X 呢個牌子,只係想唔好再有其他人,因為一部洗衣機,浪費自己寶貴時間及假期

熱賣及精選
我家中部洗衣機都係HITxxxI喎?(不是你的型號)
已經用左7年仍然正常,你的情況應該是個別例子吧?

引用:
原帖由 vicky-chan 於 2019-5-13 05:46 PM 發表

我家中部洗衣機都係HITxxxI喎?(不是你的型號)
已經用左7年仍然正常,你的情況應該是個別例子吧?
我好多同事,都話呢個牌子洗衣機,有問題

你屋企用咗七年,我恭喜你,係你好運

我講過,我只係分享返 ...我遇到嘅情況

回覆 引用 TOP

我個一樣喎
用咗5 年ok
反而上年壞換咗其他
唔得,3 個人已經爆曬

回覆 引用 TOP

我就係買日X部洗衣機之前,冇上討論區睇過人哋嘅comment
如果我睇過,我唔會選擇日X

所以我依家遇到嘅不幸遭遇,我都會如實講出嚟,我唔想有下一個人,同我一樣,嘥時間維修(因為預約維修,要放全日假期)...... 我亦都講過,如果閣下有心理準備,可以接受13個月,壞四次,面對幾個月就約 日x 態度囂張既師傅,如果呢D都唔係問題,咁當然可以選擇日X 洗衣機

我明白世界上,有好多人會好好彩,用同一個牌子,可以用到五年以上, 但係我身邊遇到嘅人,用日x (洗衣機),就個個都係負評

我想講,我唔係個別例子,日X,確實唔係一部好用嘅洗衣機

回覆 引用 TOP

呢個日X牌子唔單止洗衣機,窗口冷氣機仲更加衰到貼。

引用:
原帖由 jj138 於 2019-5-14 06:39 PM 發表

多謝你提醒

大家都係消費者,互相提醒,避免自己搵麻煩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-13 05:27 PM 發表

再過多三個月,又壞一次

但係師傅態度惡劣,每次只係拆開部機,清下D垃圾,就話解決問題

我同,同事傾過,原來好多同事都知道, 日X 洗衣機, 品質好差,仲有D同事話,只係用12個月,就壞咗

建議大家,如果真係不幸買咗呢個牌子洗衣機,壞咗嘅時候, 如要加錢, 換新零件,應 ...
我都係用厘部,真係好差,洗完重污糟,又多雜音。

引用:
原帖由 manunited2018 於 2019-5-14 11:04 PM 發表

我都係用厘部,真係好差,洗完重污糟,又多雜音。
多謝你提供意見,希望我呢個Post , 可以提醒其他消費者

回覆 引用 TOP

大家都睇到「相片」中,用雙頭筆 ❌邊一個掣,唔可以用,因為阿媽年紀大,有時候佢唔記得 太多掣

如果用錯一個功能,部機就會唔識去水

但係我自己想,用到佢完全~死亡,我先俾錢買另外一個牌子嘅洗衣機

始終我上年攞咗$1800出嚟,只係用咗13個月,我唔甘心

我係真心為大家好,我先會放相,開post上嚟呢度講呢件事

我都講過,如果大家唔介意,要經常搵師傅維修,唔介意浪費自己假期……選擇日X洗衣機,都係一個便宜嘅洗衣機

回覆 引用 TOP

這家公司專門從事電梯.

引用:
原帖由 stedss 於 2019-5-15 12:10 AM 發表

這家公司專門從事電梯.
哦.....原來係咁

回覆 引用 TOP

過去13個月,我屋企部洗衣機,整左四次(有兩次係同一個師傅,呢個人嘅行為,超級惡劣,邊個遇上佢,簡直係遇上瘟神一樣)我遇到 3 個.....日X維修師傅,只有一個係態度正常

其餘2個,態度非常惡劣

只有第一個師傅,付出左30分鐘,幫我細心研究洗衣機

其餘2個,都係急着走人,用15分鐘拆開部機,然後清理一下垃圾,再安裝返部洗衣機,咁樣就話整完

而且不停重複又重複 講「如果你零件壞,你要再比錢,我哋先會幫你 換新零件」.....令我覺得,佢哋根本係比一部.....次貨洗衣機,然後想賺取另一筆錢

我有個同事,佢俾錢買部日x 洗衣機送俾阿媽,佢唔係同阿媽一齊住,佢部 日X洗衣機,用咗16個月,就死亡……然後佢阿媽,自己聯絡職員,維修換新摩打,俾咗九百幾蚊....我同事同我講,俾咗九百幾蚊,都唔知用唔用到12個月

呢件事只發生左大約一個月……所以我同事仲未 知道換....新摩打之後,又有幾耐壽命

我自己就覺得,無需要用九百幾蚊 換新摩打……我直接買另外一個牌子好過!

其實以前我阿媽係買 ~ 樂X牌 洗衣機 , 平均壽命都有六至八年 ……然後今次係我自己貪平,所以出咗事

引用:
原帖由 jj138 於 2019-5-14 06:39 PM 發表

但我房部窗口機(HITAxxx牌)用左十年都好地地喎???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahing 於 2019-5-13 05:27 PM 發表

再過多三個月,又壞一次

建議大家,如果真係不幸買咗呢個牌子洗衣機,壞咗嘅時候, 如要加錢, 換新零件,應 ...
可能是現在什麼電器都不耐用,少時家中用日X 洗衣機,洗到個機身生銹都洗到衫
中間用過其他牌子都不耐用,近兩年買番日X,以壞過不少次,其實問題是在生產地上吧……

喜愛"天然呆"的廢人

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。