註冊 登入

[行程景點] 請教9月洛磯山脈自駕遊

請教9月洛磯山脈自駕遊 E-mail 此主題給朋友

已訂好機票9月中出發洛磯山脈自駕遊, 看了很多師兄之前遊記, 入National Park 要買discovery pass, 唔知有無source可以買二手呢?

租車大家是否都用開租x車? 有沒省錢方法分享?

洛磯山脈已預了8天7夜, 要回溫哥華坐機返港,還在考慮自駕由Calgary回溫哥華還是坐機,那段車程很長,途中風景如何? 預一天直駕會太累嗎?

謝謝各位師兄意見

熱賣及精選
引用:
原帖由 Manchu55 於 2019-5-13 05:55 PM 發表

已訂好機票9月中出發洛磯山脈自駕遊, 看了很多師兄之前遊記, 入National Park 要買discovery pass, 唔知有無source可以買二手呢?

洛磯山脈已預了8天7夜, 要回溫哥華坐機返港,還在考慮自駕由Calgary回溫哥華還是坐機,那段車程很長,途中風景如何? 預一天直駕會太累嗎?

謝謝各位師兄意見 ...

(試下上二手買賣網,如果揾唔到唯有買完返來再放出去)

(我之前都係經租X車平台租alamo,當時check過最平係佢,當然不同時間有不同價錢,要自己格下價)

(一日揸咁多個鐘,唔好話揸果個,坐都辛苦啦,同埋異地還車費都唔平,自己諗)

謝謝各位師兄意見

回覆 引用 TOP

租x車 = ??

##########################
####  謝絕伸手黨      ####
####  鄙視以第三方軟件   ####
####  扮作有料嘅綱絡騙棍  ####
##########################
由calgary返温哥華,無乜可能一日可以揸得到,除非你一直唔停咁揸無休息,嗰條路亦唔係咩大Highway,你要去到Kamloops先可以接返Hwy 5落温哥華,更可況九月有機會落雪,你唔可以預時間預得咁盡,不如你再計吓時間,輕鬆咁玩Rockies啦

引用:
原帖由 cupman1976 於 2019-5-15 01:50 AM 發表

由calgary返温哥華,無乜可能一日可以揸得到,除非你一直唔停咁揸無休息,嗰條路亦唔係咩大Highway,你要去到Kamloops先可以接返Hwy 5落温哥華,更可況九月有機會落雪,你唔可以預時間預得咁盡,不如你再計吓時間,輕鬆咁玩Rockies啦 ...
Done it in a mercedes 300 turbo diesel. It was quiet. 2 person driving.

引用:
原帖由 jimbo86 於 2019-5-15 09:46 AM 發表

Done it in a mercedes 300 turbo diesel. It was quiet. 2 person driving.
I heard is 700 miles  or 1000  km so 12 hours should work
Another time drove my diesel land cruiser and pulled a small u haul trailer. It was 13 or 14 hrs. As rhe land cruiser doesn't go too fast and noisy.  Going up Hill has not much power at all.
Coming down coquihalla hwy u do need engine braking means locked in lower gear or else burnt out the brakes and u be done!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbb62354c30d90 於 2019-5-14 18:40 發表

租x車 = ??
即係 租租車.>
https://www.asiamiles.com/zh/ear ... g-kong.html/zuzuche

如收到 短消息(pm),
或網友私下給你訊息(PM) 話可以幫你.介绍乜乜物物,小心有伏.
並在右下角按檢舉,或公開給大家硏究吓.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Manchu55 於 2019-5-13 17:55 發表

租車大家是否都用開租x車? ...

謝謝各位師兄意見 ...
你要留意租車公司或代理 有無限里數/跨省收費...

或網友私下給你訊息(PM) 話可以幫你.介绍乜乜物物,小心有伏.

回覆 引用 TOP

Thanks我會參考參考

引用:
原帖由 cupman1976 於 2019-5-15 01:50 AM 發表

由calgary返温哥華,無乜可能一日可以揸得到,除非你一直唔停咁揸無休息,嗰條路亦唔係咩大Highway,你要去到Kamloops先可以接返Hwy 5落温哥華,更可況九月有機會落雪,你唔可以預時間預得咁盡,不如你再計吓時間,輕鬆咁玩Rockies啦 ...
因為我會去埋黃刀鎮,又就唔好月圓,所以分左兩轉,第一轉已經有8日7晚玩Rocky Mountain, 跟住去黃刀4天3夜,之後還有4天,黃刀鎮機票來回Calgary, 所以要落返溫哥華走,我都驚一日車太累,所以問問大家,謝謝意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Manchu55 於 2019-5-15 19:27 發表

Thanks我會參考參考
如收到 網友私下給你訊息(PM) 話可以幫你.介绍乜乜物物,小心有伏.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。