註冊 登入

見工後不足一星期就見到再出 ads 香討焦點

引用:
原帖由 棉棉花糖 於 2019-5-16 03:48 PM 發表

比d信心  你得嘅
多謝你
棉花糖

回覆 引用 TOP

精選樓盤
講真, 你搵工都唔止搵一份, 人地搵人都唔止見一個, 大把公司就算見啱一個, 但都想見多幾個睇下仲有無好選擇, 再出ad 好平常

引用:
原帖由 ilovecwy 於 2019-5-15 09:19 PM 發表

成日都覺得,莫講話依家,根本揾工既人從來都唔少,雇主見左一個/堆can,如果知道自己唔係趕到聽日無人返工就一發不可收拾,甘真係可以拍住心口講'呢個唔夠好,再見下先啦'。

反而好似我剛quit左既果份工甘,外國公司,規模唔大(連埋外籍老闆得3個人),個hr+admin阿姐由一開公司做到宜家(15年),去到今個星期last day然後移民,所以要請replacement。據知兩個 ...
多謝你詳細分析, 我都認同你既講法
令到打工既bargaining power更差

有時真係要講下運氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaaahooo 於 2019-5-16 12:28 PM 發表

係囉打過去都無乜用 都係HEA 9你
多口問句ja, no loss
但又有可能令對方覺得你有誠意嘛

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2019-5-16 04:08 PM 發表

講真, 你搵工都唔止搵一份, 人地搵人都唔止見一個, 大把公司就算見啱一個, 但都想見多幾個睇下仲有無好選擇, 再出ad 好平常
你咁講都合理 !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-5-13 06:43 PM 發表

因為我睇化左
早幾年 我都會咁樣做
我試過打去問 情況都係會話 waiting list or 處理中
9而9之 你吾會再咁樣去做

我好jumpy的
我知道 如果公司係想請你 1星期內一定有消息
即日請都試過

講到尾 揾工就好像揾女朋友 老婆一樣
都要睇运氣 ...
完全應同你講法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-5-13 06:43 PM 發表

因為我睇化左
早幾年 我都會咁樣做
我試過打去問 情況都係會話 waiting list or 處理中
9而9之 你吾會再咁樣去做

我好jumpy的
我知道 如果公司係想請你 1星期內一定有消息
即日請都試過

講到尾 揾工就好像揾女朋友 老婆一樣
都要睇运氣 ...
請問佢通常點答你?

民主不是天经地义,他是先辈用血和泪换来的
引用:
原帖由 Erikson338 於 2019-5-13 07:46 PM 發表

唔駛諗咁強
佢再出ad嘅原因有好多
諗黎都無用

見完工就當見唔成,佢同你傾得唔錯可能只係佢個人nice,總之佢唔搵你proceed就唔好有expectation,咁你嘅日子會好過d ...
見佐就ok啦…?冇得你諗嘅。份工同你好似要有缘份嘅。我好耐以前嘅經驗...事實係冇變過。努力找.啱嘅自然船到橋頭自然直。Good luck

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoping_c 於 2019-5-16 06:07 PM 發表

請問佢通常點答你?
你指hr?
幾种情況
1.我地已經請左人啦
2.你等等,我問下主管 之後佢真係會打黎 同你講 審批緊 一係就會話 你in個個部門主管開緊會 更試過話 我地會再見多幾個先 有消息再通知你

當然我都想 佢答我 你好啊 乂生 我正想揾你 公司依家開個offer 比你
傻豬 呢种情況 我真係未試過

即時請既 我試過
個老闆要求超高 去巡舖 會係咁問你 係边到
有面試經驗既人 應該同上述所講既 差吾多

啲公司成日話難請人 咁其實我地打工既 自問都難揾工姐
你出幾多人工 我咪做幾多嘢 相對論
我4月到依家見左有 應該 6.7份工
有啲直接見老闆 有啲見hr mgr啦
見老闆 的情況係 佢只會覺得你貴 加上要合眼緣
見hr mgr/hr 有啲真係好好人 佢會問你 人工點解寫少甘多
見 部門主管 我自問都好脾气 試過有一次 見某間上市涼茶公司部門主管 我未見過一個咁x既人
急 chur 接電話 mean 我差啲反枱

見工真係真係睇你運氣 三更窮五更富
信自己好過信神
伯樂未出現姐 吾等於你吾係千里馬
加油啦
利申我都揾緊工

回覆 引用 TOP

我經常有呢個情況,不過近排少了,因為我搵行業既空缺都少,無得見就唔會有重登喇

我信與你繼續亂纏 難再有發展 但我想跟你亂纏
見工拿個資,好快好多廣告電話,金融call.你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 winn神 於 2019-5-16 06:25 PM 發表

我經常有呢個情況,不過近排少了,因為我搵行業既空缺都少,無得見就唔會有重登喇
重登個post 九成 好難做
一係就 剛入職者又再搵到新工
一係就 剛入職 見工時吹大左 做吾黎

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-5-16 06:31 PM 發表

重登個post 九成 好難做
一係就 剛入職者又再搵到新工
一係就 剛入職 見工時吹大左 做吾黎
其實都係我問題,因為而家呢份工實際上真係唔錯(高於市場水平),到有其他面試機會時,太大咬,咁9成10都唔成功啦。咁人地有乜辦法唔重登。

如果唔係份工既公司所謂管理層同辦公室果班黃馬褂搞到工作無乜意義同氣氛,成日無事搵事黎做,到有事想佢地幫手時就老馮潛水,我都唔洗不斷睇有乜工轉。

我信與你繼續亂纏 難再有發展 但我想跟你亂纏
引用:
原帖由 winn神 於 2019-5-16 06:37 PM 發表

其實都係我問題,因為而家呢份工實際上真係唔錯(高於市場水平),到有其他面試機會時,太大咬,咁9成10都唔成功啦。咁人地有乜辦法唔重登。

如果唔係份工既公司所謂管理層同辦公室果班黃馬褂搞到工作無乜意義同氣氛,成日無事搵事黎做,到有事想佢地幫手時就老馮潛水,我都唔洗不斷睇有乜工轉。 ...
個人覺得
市場經濟疲弱
不太合轉工 除非沒有家庭負擔

有某些公司可能根本不是請人,刋登招聘只係證明公司有競争力,我有朋友做過hr,當然不是每間公司如是,我曾見有一間公司在我未去面試的半年前,及我面試後半年,足足刋登了六次招聘,當然我都係無影啦

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。