註冊 登入

見工後不足一星期就見到再出 ads 香討焦點

見工後不足一星期就見到再出 ads E-mail 此主題給朋友

面試期間同HR /上司都傾幾唔錯
問過幾時返得 /人工底線/ 又話想同我合作
但未收到通知又再出ADS, 係咪算衰左?

熱賣及精選
引用:
原帖由 inyrd 於 2019-5-13 06:34 PM 發表

面試期間同HR /上司都傾幾唔錯
問過幾時返得 /人工底線/ 又話想同我合作
但未收到通知又再出ADS, 係咪算衰左?
9成9 衰左
我同你一樣 見左幾份都係咁 競爭大
再揾

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-5-13 06:39 PM 發表

9成9 衰左
我同你一樣 見左幾份都係咁 競爭大
再揾
你有無作最後爭扎, 打去問下/傾下?

引用:
原帖由 inyrd 於 2019-5-13 06:40 PM 發表

你有無作最後爭扎, 打去問下/傾下?

因為我睇化左
早幾年 我都會咁樣做
我試過打去問 情況都係會話 waiting list or 處理中
9而9之 你吾會再咁樣去做

我好jumpy的
我知道 如果公司係想請你 1星期內一定有消息
即日請都試過

講到尾 揾工就好像揾女朋友 老婆一樣
都要睇运氣

定其實係set左schedule 自動登ad呀

回覆 引用 TOP

如果係咁... 係咪suppose係定期咁出? (例如: 每10日/ 每星期)
我個CASE又唔似係regular interval...

回覆 引用 TOP

唔駛諗咁強
佢再出ad嘅原因有好多
諗黎都無用

見完工就當見唔成,佢同你傾得唔錯可能只係佢個人nice,總之佢唔搵你proceed就唔好有expectation,咁你嘅日子會好過d

樓主見工果陣,應該無問到如果okay幾時會有feedback?

如果真係無,尤其是個新同舊廣告之間唔係有個好regular既interval, 一般來講再見到同一個廣告登出來/有些微modifications既,都可以理解為落選架啦。

雖然都應該無錯,但都無需要太過灰心。好似樓上其他人甘講,唔proceed你既申請可以有好多原因。e.g. 就算覺得你真係適合,但predecessor未走/部門唔太急著請番個人,甘既情況公司想收多幾輪cv,見多d人先再決定,其實都有可能 - 事實上,呢種説法最近我都聽過唔少。呢d情況我都有問番對方,收多幾輪究竟cv有何作用?點解又吾等最需要人既時候先登廣告?對方只會答番你,'我地都係想揀個真係適合既姐' - in other words姐係其實唔趕人用啦,你急對方唔急。你可能會話,收多幾輪cv唔緊要,最重要係對方其實係唔會2-3星期之後打番來,話揀完一大輪之後最後都係決定請你 - 係架,所以依家揾工其實好講彩數。

想分享個自身經歷:有間公司18/4登廣告,我即日send application,24/4打來話約26/4上去見工。上到去個hr問我係咪可以即時返工,我話係,對方就答'甘你呢排都會照樣揾住先架啦!無所謂啦,上到來未即管見下lo’,之後pass左比supervisor見。當時我已經覺得有d奇怪,後來從supervisor口中先得知,原來間公司expect個candidate五月尾/六月頭先返工(廣告上面無寫呢點。甘對方都有講左個理由我知既,信唔信就另一樣野啦)。見完supervisor之後,對方話要等1-2星期,合適先會再約見,到時見老闆,再決定請定吾請。到剛過去既星期五10/5, 剛剛滿兩個星期;同一日,間公司再登同一個廣告出來......

【當然,對於我呢個經歷,我其實覺得我唔係對方既'intended candidate': 對方可能覺得,既然我五月底/六月頭先要人(當住係真先),甘四月中~尾登廣告,見一/兩次,合適就既比offer, 對方通常要一個月通知(意思姐係......),甘到五月尾/六月對方就可以來番新工啦!】

如果,初級職位狂登,一係假請人收下料,一係個boss好奄尖

喺JxxDB成日見到恒X、九龍X登廣告請人
似收集見工者资料

引用:
原帖由 johnshepper 於 2019-5-14 01:37 AM 發表

似收集見工者资料
會德x, 九x倉都係

引用:
原帖由 ilovecwy 於 2019-5-13 11:12 PM 發表

樓主見工果陣,應該無問到如果okay幾時會有feedback?

如果真係無,尤其是個新同舊廣告之間唔係有個好regular既interval, 一般來講再見到同一個廣告登出來/有些微modifications既,都可以理解為落選架啦。

雖然都應該無錯,但都無需要太過灰心。好似樓上其他人甘講,唔proceed你既申請可以有好多原因。e.g. 就算覺得你真係適合,但predecess ...
謝謝你咁詳細既分享...
我真係唔記得問幾時會有feedback, 所以而家既猜度都係負面
心情都有d低落

而家你搵到工未呀?
大家一齊加油 !
共勉之

引用:
原帖由 sugarz 於 2019-5-14 12:17 AM 發表

如果,初級職位狂登,一係假請人收下料,一係個boss好奄尖
唔係初級的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnshepper 於 2019-5-14 01:37 AM 發表

似收集見工者资料
唔係呢2間

引用:
原帖由 最好的時光 於 2019-5-14 08:23 AM 發表

會德x, 九x倉都係
都不是

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。