註冊 登入

希望大家給一個31歲會考0分的人一些見議。感謝

開完post 樓主潛左水

回覆 引用 TOP

精選樓盤
成3張嘢,仲讀乜嘢書呀?賴唔揾工揾藉口?係似番個人既,就出去攞番份工,快餐店又好,保安員又好,大把工唔需要學歷,揾番個錢俾家用,儲吓錢,唔好咁大個人,仲問父母攞金錢駛,大帝。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你當我什麼 於 2019-5-13 11:57 PM 發表

我是一個31歲的女子,低學歷,中五畢業得了0分。年少時很懶,每天在家中過著安逸的生活,那時抱著船到橋頭自由直,活在當下既心態,不知現實人間疾苦。
雖然現在的我會找很多興趣學,但心裡是十分後悔的,希望可以有一個學歷證明,雖然不知將來會否用得著,但都想學下野。
1)兼讀制毅進好嗎?心想起碼有中六學歷,雖然我沒有家庭負擔,但不想一年沒收入。
2)出面報讀英文course考ielts。但有限期是2年 ...
樓主其實可以選hkuspace或speed果d課程讀個cert或dip, 因為有d課程會直接收mature student, 不過前題係你有心讀,不然只會浪費金錢同時間。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你當我什麼 於 2019-5-13 11:57 PM 發表

我是一個31歲的女子,低學歷,中五畢業得了0分。年少時很懶,每天在家中過著安逸的生活,那時抱著船到橋頭自由直,活在當下既心態,不知現實人間疾苦。
雖然現在的我會找很多興趣學,但心裡是十分後悔的,希望可以有一個學歷證明,雖然不知將來會否用得著,但都想學下野。
1)兼讀制毅進好嗎?心想起碼有中六學歷,雖然我沒有家庭負擔,但不想一年沒收入。
2)出面報讀英文course考ielts。但有限期是2年 ...
你要學好英文,無論係三十定四十都無問題,不過你要學番文法先。如果文法唔好,自己睇英文唔明,寫出嚟又無人明。至於英文生字,你可以去外國新聞websites (www.metro.co.uk,  bbc.co.uk)學日常用字。

如果學英文為工作,學到中五 level 文法之後,睇多啲同你個行有關嘅英文。

回覆 引用 TOP

引用:

同齡人,當年會考成績同你一樣
唯一不同既係,我即時有repeat,然後再讀上去,現階段碩士畢業,有兩個專業在手

樓主,唔係想打沉你
老實講,毅進真係無乜用,除左俾你報到Diploma,然後再讀上去

花幾萬,一年時間讀毅進
再用10萬,兩年時間讀High Dip
順利畢業,係已經34歲
34歲拿住張毅進, High Dip同廿歲頭既fg爭Junior,點解老闆要揀你?!

大前提,你英文唔好
High Dip, Bachelor Degree全部用英文讀
請問你點應付?!
考試肥左,要retake,到時你又要花錢

如果你讀埋Bachelor Degree
又要用多十幾萬,仲有幾年時間
順利既話,你grad得黎,已經近四十歲
但你31-40就無工作經驗,
非專業既工作,唔當經驗

建議你,都係腳踏實地,搵份工,
儲錢,儲工作經驗,讀好英文,或者學幾門手藝
一樣搵到食,可以出人頭地

如果你真係想讀書,就一邊返工,一邊兼讀啦!

你可以考慮夜中學,考靚張DSE,總比毅進好
亦可以用年長生資格,直接報High Dip或OU 既pt degree
但一定要返工,因爲三十歲,工作經驗真係好重要

底子唔好,半工讀,你預左會好辛苦
加油!希望你搵到自己既路

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-5-14 05:13 AM 發表

英文差讀課程無用 接觸英文太少 差既原因唔係你差 係無環境 輸入太少 。

要短期大幅進步其實很容易 先去圖書館借文法書讀下 了解英文句子結構 再去背幾千個單字 唔駛一定要背熟 背到有印象就得

再來就是關鍵 借中英對照既小學生睇既小說睇 睇下人地係點表達英文 睇到甘上下就開始睇電影

一年內可突飛猛進。 其實香港好多二線大學生普遍英文都好廢 因為普遍香港人只係應付考試學英文 接觸量都係太少。 所 ...
你講得好好,好有心幫樓主!!!!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 通天教卓不凡 於 2019-5-14 09:38 AM 發表

我曾經遇過1位律師會考7科F/U透過在職進修最終都practising
嘩,好勁!!!!知道對方,請問對方條進修路??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wls_2007 於 2019-5-15 03:03 AM 發表

同齡人,當年會考成績同你一樣
唯一不同既係,我即時有repeat,然後再讀上去,現階段碩士畢業,有兩個專業在手

樓主,唔係想打沉你
老實講,毅進真係無乜用,除左俾你報到Diploma,然後再讀上去

花幾萬,一年時間讀毅進
再用10萬,兩年時間讀High Dip
順利畢業,係已經34歲
34歲拿住張毅進, High Dip同廿歲頭既fg爭Junior,點解老闆要 ...
但毅進比Dse容易,而且樓主年齡唔細了

回覆 引用 TOP

引用:

1學投資 靠自己
2嫁個有錢人

可以夜晚去讀hkma 既文憑 =>再升讀 top up 學位

回覆 引用 TOP

嫁出去
有洞100分

回覆 引用 TOP

趁後生揾份工做好過啦,儲下錢計劃下將來,30歲人先嚟讀書根本不切實際,又要洗錢又要時間,倒不如搵份工由低做起比心機做,都仲有d希望

回覆 引用 TOP

出左黎社會做野,睇緊反而係你工作經驗同工作態度,學歷?係用黎升職用。

回覆 引用 TOP

later than never

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。