註冊 登入

希望大家給一個31歲會考0分的人一些見議。感謝

希望大家給一個31歲會考0分的人一些見議。感謝 E-mail 此主題給朋友

我是一個31歲的女子,低學歷,中五畢業得了0分。年少時很懶,每天在家中過著安逸的生活,那時抱著船到橋頭自由直,活在當下既心態,不知現實人間疾苦。
雖然現在的我會找很多興趣學,但心裡是十分後悔的,希望可以有一個學歷證明,雖然不知將來會否用得著,但都想學下野。
1)兼讀制毅進好嗎?心想起碼有中六學歷,雖然我沒有家庭負擔,但不想一年沒收入。
2)出面報讀英文course考ielts。但有限期是2年,大家見議我讀嗎?因為我英文真係好差好差。面對外國人計傾計都驚,唔想再咁樣,我識多D野
3)其他見議。感謝

精選樓盤
讀書目的係咩先?為轉工?升職?

回覆 引用 TOP

英文差讀課程無用 接觸英文太少 差既原因唔係你差 係無環境 輸入太少 。

要短期大幅進步其實很容易 先去圖書館借文法書讀下 了解英文句子結構 再去背幾千個單字 唔駛一定要背熟 背到有印象就得

再來就是關鍵 借中英對照既小學生睇既小說睇 睇下人地係點表達英文 睇到甘上下就開始睇電影

一年內可突飛猛進。 其實香港好多二線大學生普遍英文都好廢 因為普遍香港人只係應付考試學英文 接觸量都係太少。 所以大家都係水鬥水。

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-5-14 05:13 AM 發表

英文差讀課程無用 接觸英文太少 差既原因唔係你差 係無環境 輸入太少 。

要短期大幅進步其實很容易 先去圖書館借文法書讀下 了解英文句子結構 再去背幾千個單字 唔駛一定要背熟 背到有印象就得

再來就是關鍵 借中英對照既小學生睇既小說睇 睇下人地係點表達英文 睇到甘上下就開始睇電影

一年內可突飛猛進。 其實香港好多二線大學生普遍英文都好廢 因為普遍香港人只係應付考試學英文 接觸量都係太少。 所 ...
單字一定要背?輕鬆小小大量輸入睇英文單字睇得多總會有印象呢個方法可以嗎?起碼知單字中文註釋 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你當我什麼 於 2019-5-13 11:57 PM 發表

我是一個31歲的女子,低學歷,中五畢業得了0分。年少時很懶,每天在家中過著安逸的生活,那時抱著船到橋頭自由直,活在當下既心態,不知現實人間疾苦。
雖然現在的我會找很多興趣學,但心裡是十分後悔的,希望可以有一個學歷證明,雖然不知將來會否用得著,但都想學下野。
1)兼讀制毅進好嗎?心想起碼有中六學歷,雖然我沒有家庭負擔,但不想一年沒收入。
2)出面報讀英文course考ielts。但有限期是2年 ...
我曾經遇過1位律師會考7科F/U透過在職進修最終都practising

去做sales屎算啦。。。口才好一樣賺到20~30k

回覆 引用 TOP

你要記住好多成功既人 佢既學歷都唔係好高

回覆 引用 TOP

你不是讀書的材料,認命吧,學英文是浪费時間的,找份工作做做吧

回覆 引用 TOP

你先要問問自己:
1.你想要咩學歷證明?
2.學歷證明要離做乜?
3.學英文為左乜?

回覆 引用 TOP

你想要張 高學歷        沙紙        ?
定想打工讚錢?
磨時間兼讀 可唔可行,毅進>高級文憑>學士

引用:
原帖由 uuoo 於 2019-5-14 01:50 PM 發表

你想要張 高學歷        沙紙        ?
定想打工讚錢?
磨時間兼讀 可唔可行,毅進>高級文憑>學士
申利 會考2分 英文U
毅進 >高級文憑>社會大學(打工)

回覆 引用 TOP

算把啦,你有青春就話有得追姐!無青春,無學歷!想追閒閒要10年時間都未必升到上U啦!腳踏實地吧啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你當我什麼 於 2019-5-13 11:57 PM 發表

2)出面報讀英文course考ielts。但有限期是2年 ...
你懂得找興趣學,已經很好,學習係應該以與趣為先,才會享受過程,切勿盲目追求學歷證明,應該要找有與趣的科目。
學英文最好能融入生活,睇故事,新聞是很好的學習方法。
每個人都可以有不同的學習歷程,最重要係享受和充實。知識累積才是最好的證明。

回覆 引用 TOP

學歷低只喺你懶的藉口,我批死你就算讀完d乜乜課程都只會賴死喺屋企

所以如果你想搵嘢讀,揀d自己有興趣嘅,至少唔會半途而廢學費都嘥埋

回覆 引用 TOP

引用:

我覺得你諗下為乜野進修, 如果有決心有目標有方向既話,30歲絶對唔係一個問題, 因為係為左自己讀書而唔係為其他人。
活到老學到老, 學習本身可以令到個腦更靈活。
我有朋友30幾歲讀PARTIME 毅進,其實以家好多人都進修,加油!

回覆 引用 TOP

48 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。