註冊 登入

睇中左部hiace 想問下師兄們買唔買得過🙏🙏

回覆 引用 TOP

精選汽車
引用:
原帖由 j.hk 於 2019-5-15 12:24 AM 發表

做車皮費大時間長,年齡大楂車好高風險(要負全責)
搵份保安夠鐘平安收,又去買送👍

回覆 引用 TOP

廿萬出部二手車!當你每日賺一千!入油二百,食飯一百!做八個鐘
淨袋七百!維修保養,牌費保險泊車牛肉乾!又無二百
五百一日!月做廿四日,得萬二人工!,幾時先至賺返部車廿萬車價?

如覺得有道理!幫忙按一下笑面公仔,謝謝
引用:
原帖由 西九變態的天才 於 2019-5-14 10:24 PM 發表

多謝大家寶貴意見 綜合左各位既意見 hiace唔會念了 考慮緊h1定ford 應該大機會ford 因為我半私家車用h1我坐過唔太舒適😅😅
如果你要入車場,記得留意車身高度喎,因為ford係高少少既,小心high頂!

回覆 引用 TOP

師兄,知唔知而家跑台係點運作?
我十幾年前都係揸貨van,當時跑台係泊低部車,打上台等柯打,自己就瞓教,睇報紙,打PSV,有柯打就打電話俾我。
但係而家形式係玩APP,當等柯打嘅時候要全神貫注咁望住部電話等柯打(好似仲要搶),即係由開工至收工對眼都係冇得休息。
我自己亦揸過幾年的士,我亦都好討厭揸的士。不過如果只俾我二揀一,我會選擇的士。

回覆 引用 TOP

豐田勝在保值高

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-5-15 05:46 AM 發表

廿萬出部二手車!當你每日賺一千!入油二百,食飯一百!做八個鐘
淨袋七百!維修保養,牌費保險泊車牛肉乾!又無二百
五百一日!月做廿四日,得萬二人工!,幾時先至賺返部車廿萬車價? ...
慳返二拾萬去做保安好過

每月淨袋萬四五😂😂😂

回覆 引用 TOP

估唔到的士都話難揾食,我知van仔要搶單,成日昅住個app,快手至搶到,仲有條件限制,好似係15分鐘內到咁至可以接單。應該唔適合退休人士做。

回覆 引用 TOP

揸的士都賺唔到
仲出部貨Van??
有無諗過世伯的工作態度和能力??
孝順不是這樣做的

多咗份供車錢
保養錢
要點跑數先可以維皮??

不如叫世伯做份保安
又或者兼職小巴
得閒同佢去下旅行
飲飲食食好過啦

信我
你有錢用廿萬同佢周遊列國去見識下
佢一世講到死為止都會多謝你

你買架貨車比佢
日日可能怨到你死
仲要萬一有乜意外你就後悔一世了

三思

回覆 引用 TOP

VAN仔有咁多二手車盤, 可想而知有幾好搵啦~

好多都係新車做左兩三年頂唔住要賣車轉行,

除非你覺得廿萬冇晒都冇問題先好入行.

的士我同事逄星期日都part time 咁楂,

佢話扣返租車油錢都淨袋1K,

想開工又得, 唔想開工都得,

出VAN部壓力大好多喎~

回覆 引用 TOP

算把啦!而家啲師兄揸到咁上下就放,因為有死期,舊啲都冇價冇市!講設備就歐洲車,不過一整就萬萬聲,同埋零件好多都要訂,H1又係多野整,豐田就勝多零件多易搵同埋真係襟!你買2手,唔知上手點用,有冇挑錶,入咩油!而家啲人唔會錫車,因為點keep都係得15年貨仔!油又貴到一個點!世伯hea 做,但係要接單都要上台啦,台費呢?行app 果兩間都要比!一間一開就要,一間要上堂,之後想接啲好價啲嘅單都要貨金之餘仲要同人爭!架車保養之餘仲要每年驗車、牌費燕梳!你報做街車份保險好多唔受!唔報正有事嘅話就hihi。

回覆 引用 TOP

樓主,你個post都尚算多人回應 集思廣益情況下
我個人建議 提議你老豆搵份屋苑去車站既駁腳車黎做

你老豆鐘意揸車,又想從揸車搵返多少,你又唔駛扔廿個出黎。
這方案 三贏局面

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西九變態的天才 於 2019-5-14 03:51 PM 發表

我老豆佢有的士牌 佢早輪就係揸的士 搵埋交租都剩得小小 所以就想自己出部van念住hea做又唔洗交租 因為我地有自己地方泊車 泊車到都慳番好多🤔
貨van要幫手搬上搬落,老人家頂唔頂得順?

回覆 引用 TOP

話轉工做保安既應該唔明,揸得的士想轉貨van,應該係貪自已車夠自由,做保安咪受氣比人吊到七彩。
但啊世伯應該唔知道貨van跑數辛苦,想無咁辛苦可以轉做泥鬼田螺貨車吊機勾斗,暫時仲係輕鬆自在。

回覆 引用 TOP

的士同街車跑台,一架主動搵客一架等柯打,跑台貨van要搵到二三個長客先有肉食,老人家唔搬得唔肯博好難有長客。世伯揸的士都hea住揸,貨van只會更hea.慳返廿萬,叫佢玩多幾年退休重好啦…今時今日養車勁難,十幾年前我打一萬蚊工,養部曰本車都輕鬆,今時今日我寧願坐的士都唔敢買部車返黎養

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。