註冊 登入

[倚天屠龍記] 《倚天屠龍記》劇集討論區二 (4月15日 08:30PM)

本主題由 mook999 於 2019-5-27 04:34 PM 解除置頂
引用:
原帖由 乂大簡 於 2019-5-14 05:20 PM 發表

冇計啦,劇情根本大部份人都識背,唔係睇靚仔靚女其實我搵唔到睇乜
所以,而家咪要睇佢的還原度,留意番從前製作,因為深知道科技及資源能力所限,所以大多跳拍或修改原著戲情遷就。

但3十幾近40年後的今天,仲睇埋d拍唔出原著故事的版本?中國喎?世界其中一個超級大國喎!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 台灣粉紅的回覆 於 2019-5-14 17:22 發表

後面劇情大改. 未睇過你唔知下一步想點. 只知結果. 我就睇過晒之前的版本, 睇返呢版都好淘醉
係就搵套夠彊改到張毛忌稱帝統一中國立趙敏為后、芷若為妃開創太平盛世我就話佢好野

引用:
原帖由 乂大簡 於 2019-5-14 05:20 PM 發表

冇計啦,劇情根本大部份人都識背,唔係睇靚仔靚女其實我搵唔到睇乜
呢版暫時睇加咗啲感情細節, 好似加深周芷若張無忌嘅青梅竹馬關係,
所以周芷若刺張無忌會更矛盾同諗咁耐, 楊逍紀曉芙亦加咗愛情浪漫咗,
女觀眾會鐘意, 但男觀眾未必欣賞, 好難討好全世界, 但我睇到而家都滿意。

其實,所謂睇靚人喎,天然真靚人就話姐,但人造人撞樣的,熱情度一般啦!

引用:
原帖由 20110310 於 2019-5-14 05:34 PM 發表

呢版暫時睇加咗啲感情細節, 好似加深周芷若張無忌嘅青梅竹馬關係,
所以周芷若刺張無忌會更矛盾同諗咁耐, 楊逍紀曉芙亦加咗愛情浪漫咗,
女觀眾會鐘意, 但男觀眾未必欣賞, 好難討好全世界, 但我睇到而家都滿意。 ...
周芷若劍指張無忌, 好耐先刺而張無忌無避開都合理. 張無忌無諗過真的會刺, 都唔會有避的念頭. 之後張無忌一樣有把劍架係趙敏頸上,趙敏一樣好鎮定無預計張無忌會真的出手. 只係周芷若真係刺出, 係出乎無忌意料之外.

引用:
原帖由 DTTN 於 2019-5-14 12:00 PM 發表

剛剛看了 朝偉86年的版, 無記力戰六大門派 只用了十分鐘便完事。 演員好像是讀書的 背誦對白。 我自己覺得 實在嘔血

這樣看來 呢一版真係正好多。 但係講氣氛 都係秋官的最正 ...
我只係睇過幾個版本, 但印象唔深, 尋日好奇上網睇咗五版光明頂,
先明點解自己會無印象, 我都滿意呢版

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 乂大簡 於 2019-5-14 05:33 PM 發表

係就搵套夠彊改到張毛忌稱帝統一中國立趙敏為后、芷若為妃開創太平盛世我就話佢好野
影視界有咩冇可能,我諗金庸都未諗過,東方不敗變了大美人林青霞

引用:
原帖由 台灣粉紅的回覆 於 2019-5-14 05:40 PM 發表

周芷若劍指張無忌, 好耐先刺而張無忌無避開都合理. 張無忌無諗過真的會刺, 都唔會有避的念頭. 之後張無忌一樣有把劍架係趙敏頸上,趙敏一樣好鎮定無預計張無忌會真的出手. 只係周芷若真係刺出, 係出乎無忌意料之外. ...
但真係唔夠梁朝偉那版在那一克來得合理!所以這部分算退步了!

引用:
原帖由 台灣粉紅的回覆 於 2019-5-14 05:40 PM 發表

周芷若劍指張無忌, 好耐先刺而張無忌無避開都合理. 張無忌無諗過真的會刺, 都唔會有避的念頭. 之後張無忌一樣有把劍架係趙敏頸上,趙敏一樣好鎮定無預計張無忌會真的出手. 只係周芷若真係刺出, 係出乎無忌意料之外. ...
而且呢版加重咗好多周芷若嘅成長劇情戲份, 刺張無忌嘅時候感覺重點放喺周嘅心理上更多,
自然唔會咁快刺落去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwilson1 於 2019-5-14 05:53 PM 發表

梁朝偉個頭吞倚天劍都無受偒. 呢頭心口一刺就受偒. 都係亂來.

引用:
原帖由 cwilson1 於 2019-5-14 05:53 PM 發表

因為前面周張關係改變哂同加深咗, 即刻刺嘅話周睇落會好冷血

引用:
原帖由 台灣粉紅的回覆 於 2019-5-14 05:56 PM 發表

梁朝偉個頭吞倚天劍都無受偒. 呢頭心口一刺就受偒. 都係亂來.
所以我只讚佢被周芷若插佢嗰個moment

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣粉紅的回覆 於 2019-5-14 05:56 PM 發表

我都係第一次睇, 見到呑劍嚇親, 其實以前啲人睇點會接受到吞劍,
仲要係倚天劍

引用:
原帖由 20110310 於 2019-5-14 05:56 PM 發表

因為前面周張關係改變哂同加深咗, 即刻刺嘅話周睇落會好冷血
慢慢諗才剌先冷血,原著都話佢因為平時都怕滅絕的積威,所以,剌無忌都係reflex action

變魔術的吞劍都係伸縮劍, 點會真係有人吞一把正常的劍. 無線個編劇腦入水.

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。