註冊 登入

而家去Interview好奇怪,見3個鐘果d反而唔請,見10分鐘果d就請

而家去Interview好奇怪,見3個鐘果d反而唔請,見10分鐘果d就請 E-mail 此主題給朋友

有好幾份都係見左3個鐘講到好似好想請咁但又唔請,但見10分鐘果份面試果陣講到唔適合咁但就好快請左,而家d僱主究竟係咪玩鳩人?

精選樓盤
引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2019-5-14 11:12 AM 發表

有好幾份都係見左3個鐘講到好似好想請咁但又唔請,但見10分鐘果份面試果陣講到唔適合咁但就好快請左,而家d僱主究竟係咪玩鳩人?
恭喜哂!你係咪話揾到份part time文職工呀?

引用:
原帖由 dream_fairytale 於 2019-5-14 11:39 AM 發表

恭喜哂!你係咪話揾到份part time文職工呀?
係呀! 但係part time有鬼用咩?
10k都冇, 我想搵full time ar

見3個鐘唔請果d有機會係錢既問題, 即係有個同你差唔多, 但係平d, 或者搵到個更好既, 所以就唔請

見十分鐘果d, 有機會係覺得是但請個人都差唔多.. 又或者間公司本來就難請人... 可以係行業窄etc 因素

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2019-5-14 11:12 AM 發表

面試長短同請唔請從來都無任何必然關係。而且,你講緊兩份唔同嘅工,有乜好比較?

回覆 引用 TOP

HR口痕同你R水吹姐

回覆 引用 TOP

引用:

能夠同你玩3個鐘既一定規模比較大,競爭肯定大啦 。。。
好正常!

回覆 引用 TOP

係未玩唔緊要,最緊要有人請未得,恭喜你,搵到工啦

回覆 引用 TOP

3分鐘,介紹完自己就走得

回覆 引用 TOP

其實有乜野CV都大概知道了

坐低就係若略了解一下對答溝通而已

可能好多HR都唔知INTERVIEW的作用, 只係鍾情一台戲

原來人生就是夠不夠狠去愚玩智商不夠高的百姓

早說過他們只是小數
學人玩公關, 不知羞的在玩, 小記扮大員騙蠢人的公關
從那選舉一天開始, 不斷斷章取義, 混淆視聽

如今,
還敢說對他表遺憾的報告是還他清白
叫他下台仍說那証明他們自身求改變是對

不怕笑壞人

回覆 引用 TOP

搵到咩工

呢個世界唔係錢就係性

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2019-5-14 11:49 AM 發表

係呀! 但係part time有鬼用咩?
10k都冇, 我想搵full time ar
点都好啦,恭喜楼主,做住先啦。

回覆 引用 TOP

HR用黎用日神

回覆 引用 TOP

引用:

你見ceo 呀?3個鐘?

回覆 引用 TOP

樓主有offer

回覆 引用 TOP

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。