想知話二千幾萬唔夠退休的人,每月揾幾多?

想知話二千幾萬唔夠退休的人,每月揾幾多? E-mail 此主題給朋友

熱賣及精選
引用:
原帖由 behappy1314 於 2019-5-14 12:21 PM 發表

係論壇回覆嘅數據是不設實際的,不如直接問以退休嘅朋友。

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

呢度的人, 個個都超有錢

回覆 引用 TOP

我有幾十億都唔敢退休,公司千幾個人靠我開飯,真係慘啦。

回覆 引用 TOP

精神病人問題

回覆 引用 TOP

我試過上強積金網站佢好似有個測試俾你填下資料,你想每個月有幾多錢消費,預計自己有幾多歲,我估預計自己需要2千萬的朋友應該依然想退休每年去兩次國外旅行+睇私家醫生+活到90歲以上+通脹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 behappy1314 於 2019-5-14 12:21 PM 發表

樓主喺另外一個討論(有兩千萬夠唔夠退休)都問過類似問題。你個問題唔係好清晰,你係想知道每月揾幾多先有二千幾萬積蓄,定係已經有二千幾萬,每月再有幾多收入先可以退休,生活無休?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ww4565555 於 2019-5-14 12:52 PM 發表

係論壇回覆嘅數據是不設實際的,不如直接問以退休嘅朋友。
我記得你係退休人士,開一個帖大家分享經驗

引用:
原帖由 漫游世界 於 2019-5-15 12:32 PM 發表

我記得你係退休人士,開一個帖大家分享經驗
在下不敢,唔想比D高收入人仕質到體無原膚。

養病都好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ww4565555 於 2019-5-15 01:09 PM 發表

在下不敢,唔想比D高收入人仕質到體無原膚。
客氣,客氣!在澳門退休?照片好像是澳門

引用:
原帖由 漫游世界 於 2019-5-15 02:03 PM 發表

客氣,客氣!在澳門退休?照片好像是澳門
正確,係澳門。

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。