註冊 登入

[遊記分享] 曼谷海關出境好嚴格

曼谷海關出境好嚴格 E-mail 此主題給朋友

外套皮帶鞋都要除晒,尿袋要check埋容量。我有個多年細細粒尿袋3000mA咁上下,上面啲字甩晒,個海關叫我show俾佢睇係幾多mA,真係暈佐。果刻真係想拆開佢俾佢睇入面啲電,結果俾佢收佐算

熱賣及精選
機場保安,加強檢測,無可厚非;幾百條人命在空中三小時喎,安全不容有失,每位乘客都有責任確保~

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
引用:
原帖由 chunyue1027 於 2019-5-14 12:44 PM 發表

外套皮帶鞋都要除晒,尿袋要check埋容量。我有個多年細細粒尿袋3000mA咁上下,上面啲字甩晒,個海關叫我show俾佢睇係幾多mA,真係暈佐。果刻真係想拆開佢俾佢睇入面啲電,結果俾佢收佐算 ...
越落後的地區,越係整色整水。
去過日本幾十次,歐洲10零次,從來唔查尿袋,唔使除鞋。
反而大陸呢d落後地區,又呢又路。
d人有心帶違禁品,點都有機會突破海關。

香港都係唔查尿袋,上邊個位為保性命,唔好係香港搭飛機啦。
對你生命無咩保障架。

引用:
原帖由 chunyue1027 於 2019-5-14 12:44 PM 發表

外套皮帶鞋都要除晒,尿袋要check埋容量。我有個多年細細粒尿袋3000mA咁上下,上面啲字甩晒,個海關叫我show俾佢睇係幾多mA,真係暈佐。果刻真係想拆開佢俾佢睇入面啲電,結果俾佢收佐算 ...
斷估都係拎咗你個尿袋留返自己用。

引用:
原帖由 ShakingJack 於 2019-5-14 04:03 PM 發表

斷估都係拎咗你個尿袋留返自己用。
唔係,我同一個case。
都係甩左部分d字。
但2條蛋散check完一輪,話ok放行。
係睇彩數。

回覆 引用 TOP

最近去過冇查過尿袋,皮帶、鞋就要除下過機!

回覆 引用 TOP

上機尿袋係有規定唔可以超過20000mah,bkk係一段段時間查,早前夜機皮帶就無要求除

回覆 引用 TOP

基本上好多國家都嚴格的,香港安檢算寛鬆

引用:
原帖由 aiiijima 於 2019-5-14 02:50 PM 發表

越落後的地區,越係整色整水。
去過日本幾十次,歐洲10零次,從來唔查尿袋,唔使除鞋。
反而大陸呢d落後地區,又呢又路。
d人有心帶違禁品,點都有機會突破海關。

香港都係唔查尿袋,上邊個位為保性命,唔好係香港搭飛機啦。
對你生命無咩保障架。
...
想問你番大陸邊到,我未試過番大陸要。
講講下曼谷講大陸,
我估番大陸係睇人check

引用:

梨坐過大陸飛機✈️就知道泰國更輕鬆

回覆 引用 TOP

怕你運毒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2019-5-14 12:52 PM 發表

機場保安,加強檢測,無可厚非;幾百條人命在空中三小時喎,安全不容有失,每位乘客都有責任確保~
唔只三小時,如果起bangkok飛美起碼都十幾個鍾

引用:
原帖由 kkl768 於 2019-5-16 12:29 PM 發表

想問你番大陸邊到,我未試過番大陸要。
講講下曼谷講大陸,
我估番大陸係睇人check
大陸機場連相機都要由行李内拎出來。
北京/上海機場都試過。

你去慣d cheap雞機場我就唔知啦。

https://www.weibo.com/caas2006?nick=%E9%A6%96%E9%83%BD%E6%9C%BA%E5%9C%BA%E5%AE%89%E6%A3%80&is_hot=1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 電梯滴滴浴缸 於 2019-5-16 11:18 AM 發表

恰恰相反。
好多國家都不需要檢查尿袋(大陸俗稱充電寳)。
香港的安檢是根據國際航空安全標準的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 電梯滴滴浴缸 於 2019-5-16 11:18 AM 發表

澳洲入境仲嚴, 任何食物都要申報

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。