註冊 登入

[綜合資訊] 日本旅行團搞手一問

日本旅行團搞手一問 E-mail 此主題給朋友

我黎緊會幫社區中心搞個日本攝影團
但我想問帶團係一咪一定要旅行社牌照?
因為我地會先收錢幫佢地訂曬機票酒店同包車
大約十二人
係咪一定要搵旅行社包團?
同埋點樣避開法律責任?

熱賣及精選
引用:
原帖由 唔拿係呀MA 於 2019-5-14 02:13 PM 發表

大約十二人
同埋點樣避開法律責任? ...
師兄想做無牌導遊?
你唔係3/2知己咁去玩、十幾人責任重大、我覺得找旅行社包團玩算啦

回覆 引用 TOP

同埋點樣避開法律責任?

YO !!

回覆 引用 TOP

無錢賺 同想盡量降低個團費 因為全部都係學生

引用:
原帖由 唔拿係呀MA 於 2019-5-14 14:13 發表

大約十二人
同埋點樣避開法律責任? ...
唔熟就唔好自己攪, 想避開法律責任就搵旅行社包團啦.

引用:
原帖由 cl1403 於 2019-5-14 03:00 PM 發表

唔熟就唔好自己攪, 想避開法律責任就搵旅行社包團啦.
明白 試下格下價

你唔熟分分鍾重貴

回覆 引用 TOP

touch wood有咩意外仲大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔拿係呀MA 於 2019-5-14 02:47 PM 發表

無錢賺 同想盡量降低個團費 因為全部都係學生
你如果不是賺錢、謀利, 所有費用實報實銷 or 大家 Share = 只是一大班人去玩 = 私人活動, 無任何法律責任可言.

但如果用 xx 社區中心、xx 團體的名義去搞, 就係另一件事.

引用:
原帖由 唔拿係呀MA 於 2019-5-14 03:02 PM 發表

明白 試下格下價
只得 12個人, 無可能包到團
包到, 都係天價, 一個人預 30K for 6D 5N.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-5-14 03:48 PM 發表

你如果不是賺錢、謀利, 所有費用實報實銷 or 大家 Share = 只是一大班人去玩 = 私人活動, 無任何法律責任可言.

但如果用 xx 社區中心、xx 團體的名義去搞, 就係另一件事. ...
D學生就係社區中心會員 所以要用社區中人名義
上網睇有d團會用 代理旅行社名義出團
有無師兄知係咩一會事

上網又無太多資料

無賺錢就唔好自己上身,報旅行社等人搞,費事你無錢賺之飾要倒貼。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔拿係呀MA 於 2019-5-14 03:57 PM 發表

上網睇有d團會用 代理旅行社名義出團 有無師兄知係咩一會事  
在香港, 除非係私人活動, 否則要搞旅行團, 無論是否牟利、本土旅遊或出境旅遊, 都要有旅行社牌照.
社區中心不是持牌旅行社, 用社區中心名義招收團友之後, 不可以自己搞, 都係要外判比旅行社搞
旅行社可以只負責機票酒店, 無需要提供領隊、導遊等職員.

如果係私人活動、大家夾錢去玩, 就搞乜都得.

引用:
原帖由 唔拿係呀MA 於 2019-5-14 03:57 PM 發表

上網睇有d團會用 代理旅行社名義出團
有無師兄知係咩一會事

上網又無太多資料
正正經經找旅行社搞啦
成日想走後門

一係當自由行囉

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-5-14 04:38 PM 發表

在香港, 除非係私人活動, 否則要搞旅行團, 無論是否牟利、本土旅遊或出境旅遊, 都要有旅行社牌照.
社區中心不是持牌旅行社, 用社區中心名義招收團友之後, 不可以自己搞, 都係要外判比旅行社搞
旅行社可以只負責機票酒店, 無需要提供領隊、導遊等職員.

如果係私人活動、大家夾錢去玩, 就搞乜都得. ...
多謝師兄詳細答覆
已經搵緊旅行社

回覆 引用 TOP

32 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。