去HK0X見工,但對方只係不停攞料,收料

去HK0X見工,但對方只係不停攞料,收料 E-mail 此主題給朋友

對上星期,去咗香港零七見工。

其實,係對方係LinkedIn 揾我,問我有冇興趣。好啦,send 份CV俾佢,問佢係乜position, 又唔答,只係話有新Project, 上嚟見啦,仲話會有3個人見我。

好啦,去到荃灣,仲要唔近地鐵站,幾隔攝架。唔緊要啦。

見咗一粒鐘,全程對方不停係我身上係咁問料。話係新project, 新headcount (連乜職位都唔講)。只係不停問我係邊攞貨,供應商叫乜名,costing 幾多,margin 賺幾多,用邊間供應商,每日出幾多貨.......

全程唔似面試,唔問以前工作性質,achievement, 俾佢收完一個鐘頭料後,就乜下文了。

大佬,你冇心請都唔好咁整蠱人呀。

熱賣及精選
呢啲點會講佢知架

引用:
原帖由 袋中滴滴蛋 於 2019-5-14 04:20 PM 發表

呢啲點會講佢知架
我In In下都覺唔對路的

回覆 引用 TOP

中伏

引用:
原帖由 小旋風紋次郎 於 2019-5-14 04:41 PM 發表

中伏
係呀,車費都蝕埋

回覆 引用 TOP

正常吖,唔係點算係黃色機構呢?

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2019-5-15 09:53 AM 發表

正常吖,唔係點算係黃色機構呢?
佢係黃嘅咩?

引用:
原帖由 bthk2008 於 2019-5-14 04:18 PM 發表

其實,係對方係LinkedIn 揾我,問我有冇興趣。好啦,send 份CV俾佢,問佢係乜position, 又唔答,只係話有新Project, 上嚟見啦,仲話會有3個人見我。

見咗一粒鐘,全程對方不停係我身上係咁問料。話係新project, 新headcount (連乜職位都唔講)。只係不停問我係邊攞貨,供應 ...
呢個系好唔正常既面試
HK0X唔係網上媒體黎既咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bthk2008 於 15/5/2019 01:45 PM 發表

佢係黃嘅咩?
香港01其實偏向黃絲

引用:
原帖由 bthk2008 於 2019-5-14 04:18 PM 發表

見咗一粒鐘,全程對方不停係我身上係咁問料。話係新project, 新headcount (連乜職位都唔講)。只係不停問我係邊攞貨,供應 ...
你向佢地透露資料其實好唔專業. 下次唔好喇.

冷靜觀察、穩住陣腳、沉著應付、韜光養晦
善於守拙、決不當頭、抓住機遇、有所作為

回覆 引用 TOP

浪費時間

We don’t see things as they are, we see them as we are.

Don’t let what you can’t do stop you from doing what you can do.

回覆 引用 TOP

中資野黎WOR

回覆 引用 TOP

中唔中資冇所謂

回覆 引用 TOP

引用:

佢問點解你又要俾呢?俾我識定話唔岩呢份工閃人。。自已豬咪怪人

回覆 引用 TOP

43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。