註冊 登入

[路線討論] 619路線是否過長?

耐過去台灣

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
都唔算長非繁時65分鐘到上環站
同埋隧巴不嬲係咁

明星 王君馨 麥家瑜 鍾舒漫 陳曉琪
記者 張靜文 張曉雯 林詠雯 鄭萃雯
support 4ever ~~
引用:
原帖由 HD461@271 於 2019-5-16 09:18 AM 發表

都唔算長非繁時65分鐘到上環站
同埋隧巴不嬲係咁
65分鐘這個官方時間有幾可做到,我是抱有很大疑問的.

引用:
原帖由 不基懷舊的腳指 於 2019-5-14 09:49 PM 發表

會不會將641全日改由中環交易廣場開出,經上環及碼頭
我有想過用641取代619牛頭角道至東隧段. 奈何641不到銅鑼灣,炮北,而基於108的存在,九巴又不會想641加經銅鑼灣,炮北,所以現在較傾向619X方案.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2019-5-16 11:24 AM 發表

65分鐘這個官方時間有幾可做到,我是抱有很大疑問的.
中午時間搭過幾次順利-上環都係65分鐘 最多70分鐘

明星 王君馨 麥家瑜 鍾舒漫 陳曉琪
記者 張靜文 張曉雯 林詠雯 鄭萃雯
support 4ever ~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEMON3 於 2019-5-15 02:02 AM 發表

其實係四順去上環來講,搭九巴26係馬頭涌道落車,
之後轉隧巴101/111過海去(灣仔至上環)分分鐘
仲快過搭隧巴619.

同埋,對於四順既居民來講,隧巴619極其量都係
搭到去(北角,炮台山)呢D港島地方. ...
唔係
真係好多人會撘到去中環
619x 全日對大家都好

拆線除左定線過慢,仲有因為619 601長期企車頂

641全日我又覺得唔夠客
所以619x真係好應該全日

引用:
原帖由 Mmbus 於 2019-5-18 03:27 PM 發表

拆線除左定線過慢,仲有因為619 601長期企車頂
如果唔加車, 拆線係唔會解決到長期企車頂問題

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
扣一分等於加十分! 請不要學九巴製造關公災難
與其盲目捍衛呢間公司, 倒不如及早轉行/跳船
引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2019-5-15 04:12 PM 發表

我認為619X半全日/全日值得考慮. 因為除了四順乘619極慢,秀茂坪頂層乘601也很慢. 601甚至經常爆滿,供不應求. 而且利安道/秀茂坪道又有一大批安泰/安達客支撐,客量相信不是問題.

但619X有個問題,就是港島走線與619無異,仍然很慢. 其實619X可否考慮飛走炮北?

至於619縮短,如果有合理補償,我認為順天比樂華適合,因為樂華無位,而且這可避免康寧道公園 ...
如果619X西行飛走炮北真係冇乜可能(又係果句, 18未回復全日雙向服務, 呢點好難成立), 但東行我係絕對唔反對飛走炮北, 因為東行已經係行內街, 加上炮北路況遠比西行唔理想, 二來又冇咗西行需要快速替代18呢個問題)

扣一分等於加十分! 請不要學九巴製造關公災難
與其盲目捍衛呢間公司, 倒不如及早轉行/跳船
引用:
原帖由 ken9x 於 2019-5-21 01:15 PM 發表

如果619X西行飛走炮北真係冇乜可能(又係果句, 18未回復全日雙向服務, 呢點好難成立), 但東行我係絕對唔反對飛走炮北, 因為東行已經係行內街, 加上炮北路況遠比西行唔理想, 二來又冇咗西行需要快速替代18呢個問題) ...
北角人,619上/落東隧後好似110咁上返東廊跟住港澳碼頭至北角一段跟788滿意未

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!
如果晚上至深夜期間,因為比較少車,即使不是快速公路也沒有問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ken9x 於 2019-5-21 01:15 PM 發表

如果619X西行飛走炮北真係冇乜可能(又係果句, 18未回復全日雙向服務, 呢點好難成立), 但東行我係絕對唔反對飛走炮北, 因為東行已經係行內街, 加上炮北路況遠比西行唔理想, 二來又冇咗西行需要快速替代18呢個問題) ...
619X東行經北角先至正路
下繁東廊塞車, 經英皇道好多時仲快過行東廊
而且601/619不時未到北角就頂閘, 有多架619X清客仲好

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2019-5-14 05:40 PM 發表

619本身走線非常冗長.

九龍段車程約35分鐘,四順乘客坐車逾30分鐘仍未入東隧.

港島段更是唯一由北角慢碌至上環的過海路線. 西行至少還行經一段內告,省減車程. 東行則全程行經電車路,平日普通時段也要約35分鐘.

619路線是否過份地長? 可否拆線? ...
狗公司不嬲都當四順居民撚狗咁撚。
619為咗樂華嗰小貓3-4隻,要行晒成個九龍東,根本一早就要拆啦,樂華一條,四順一條。
拆完絕對超多人搭,睇下619x回程,灣仔已經要企就知。
十個有9個去搭鐵根本就係頂唔順佢行晒成個九龍東之麻,啲人成日老屈地鐵搶巴士生意,又唔諗下巴士有咩問題先搞到啲人走晒去搭鐵。

引用:
原帖由 981317 於 2019-5-22 05:09 PM 發表

619為咗樂華嗰小貓3-4隻,要行晒成個九龍東,根本一早就要拆啦,樂華一條,四順一條。
十個有9個去搭鐵根本就係頂唔順佢行晒成個九龍東之麻,啲人成日老屈地鐵搶巴士生意,又唔諗下巴士有咩問題先搞到啲人走晒去搭鐵。 ...
又唔好講到619城巴無份咁
同埋路線一開二, 十分鐘一班變二十分鐘一班, 班麻煩既區議員又會反對拆線架啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 981317 於 2019-5-22 17:09 發表

十個有9個去搭鐵根本就係頂唔順佢行晒成個九龍東之麻,啲人成日老屈地鐵搶巴士生意,又唔諗下巴士有咩問題先搞到啲人走晒去搭鐵。 ...
真係超有同感....

由順天先坐27去九龍城轉101/111去灣仔中環絕對會快過一程搭619.... 相反都係一樣....

不如將111由坪石拉上去順天仲好啦....

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。