註冊 登入

[海外電影] 非一般災難片-驚濤駭浪 The Perfect Storm

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-15 23:20 發表

有Netflix推薦睇潘多拉(韓拍災難片)。
諗起大亞灣, 越睇越心寒

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-16 10:46 AM 發表

真係好希望三體由占爺編劇&導演..
因為他本身對科學,物理,機械..等等鑽研用在影像上,
例如阿凡達他研發的3D新技術等等好成功...
咁就熱切期待.. ...
如果占士金馬倫真係肯親自落手落腳拍三體嘅話就梗係好啦⋯⋯重好令人期待添

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-5-16 11:12 AM 發表

呢部都好睇.  劇中主角都係事件中真實經歷改編.
有關南亞大海嘯 奇連伯執導的劇情片 通靈感應 Hereafter 都好睇的..
尤其大海嘯特技非常迫真..

https://www.youtube.com/watch?v=AHGveHs0HPM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-5-16 11:12 AM 發表

呢部都好睇.  劇中主角都係事件中真實經歷改編.
呢套戲拍得唔似災難片似係實況戲多啲
係拍得唔錯嘅...本身係加拿大🇨🇦電影
如果片主當時能夠可以搵到多啲資金
呢部講南亞海嘯電影嘅效果會更為理想
順帶一提...Marvel 都係睇咗 Tom Holland 喺海嘯奇蹟裡面嘅表現至搵佢嚟試鏡做 Spider Man

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-16 11:50 AM 發表

如果占士金馬倫真係肯親自落手落腳拍三體嘅話就梗係好啦⋯⋯重好令人期待添
占爺真正文武全才電影人,好肯定佢係會了解劉慈欣的硬科幻描述,而編出一個簡明劇本,係重著於以影像還原,不會齋talk悶人..一如阿凡達..

引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-16 10:58 AM 發表

暫時想到有關南亞大海嘯的 海嘯奇蹟 The Impossible

https://www.youtube.com/watch?v=MjkEvzwg3KY
多謝推介,呢套未睇過

近排買左套音響,睇呢類片最岩,睇返以前睇過既戲,個感覺完全唔同

引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-16 12:30 PM 發表

占爺真正文武全才電影人,好肯定佢係會了解劉慈欣的硬科幻描述,而編出一個簡明劇本,係重著於以影像還原,不會齋talk悶人..一如阿凡達..
其實我覺得阿凡達個劇本並唔係咁驚為天人
只係喺製作上確係帶俾觀眾驚喜嘅視覺效果
同埋感覺俾人係有新鮮感和眼前一亮嘅感受

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-16 12:37 發表

基本上只係牛仔扮紅蕃然後變心做紅蕃, 真係冇乜特別.  係個包裝有D新鮮感囉.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-16 12:37 PM 發表

我咪話科技的描述以影像還原,並不齋talk悶人..一如阿凡達囉..幾時有話佢劇本驚為天人 ?
阿凡達故事簡單,但係占爺研發十幾年的3D新技術,視效真正鬼斧神功 ! 令我入場睇咗3次意猶未足...

引用:
原帖由 雙魚王子 於 2019-5-16 12:37 PM 發表

多謝推介,呢套未睇過

近排買左套音響,睇呢類片最岩,睇返以前睇過既戲,個感覺完全唔同
呢部有如實況嘅電影係睇得過嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-16 12:48 PM 發表

我咪話科技的描述以影像還原,並不齋talk悶人..一如阿凡達囉..幾時有話佢劇本驚為天人 ?
阿凡達故事簡單,但係占爺研發十幾年的3D新技術,視效真正鬼斧神功 ! 令我入場睇咗3次意猶未足... ...
我都係入戲院睇阿凡達睇咗三次
兩次睇 IMAX 另外一次係去海運睇

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-16 12:54 PM 發表

我都係入戲院睇阿凡達睇咗三次
兩次睇 IMAX 另外一次係去海運睇
占爺研發十幾年的3D新技術,視效真正鬼斧神功 ! 令我入場睇咗3次意猶未足...

引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-15 11:40 AM 發表

James Horner (1953-2015)
留意有劇透 ..

https://www.youtube.com/watch?v=lrgnbDavza4
呢部係少有嘅西片我係覺得好感動。沒有靓女演員做陪襯,主線全是男性,令我印象深刻

引用:
原帖由 雙魚王子 於 2019-5-16 12:37 PM 發表

多謝推介,呢套未睇過

王子別客氣..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lepetiteprince 於 2019-5-16 01:02 PM 發表

呢部係少有嘅西片我係覺得好感動。沒有靓女演員做陪襯,主線全是男性,令我印象深刻

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。