註冊 登入

[海外電影] 非一般災難片-驚濤駭浪 The Perfect Storm

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-16 16:26 發表

另一類災難片(火災) 不得不提的是Backdraft (烈火雄心),火場特技一流

https://www.youtube.com/watch?v=DlXcUyFjNgA

當年軒起救火片熱潮,三色台更推拍同名劇集 ...
backdraft 好睇~~~ 然後杜琪峰都拍套十萬火急

熱賣及精選
引用:
原帖由 getterwing 於 2019-5-16 04:27 PM 發表

backdraft 好睇~~~ 然後杜琪峰都拍套十萬火急
backdraft 今個月頭出咗4K UHD 有DTS-X聲軌爆機一流

Special Features and Technical Specs:•HDR PRESENTATION OF THE FILM
•ENGLISH DTS: X IMMERSIVE AUDIO TRACK
•Ron Howard Introduction
•Deleted Scenes
•Igniting the Story
•Bringing Together The Team
•The Explosive Stunts
•Creating the Villain: The Fire
•Real-Life Firemen, Real-Life Stories
•Theatrical Trailers
•My Scenes

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lepetiteprince 於 2019-5-16 04:15 PM 發表

我係覺得她在衆人面前要忍住悲痛心情都要把悼詞說完的那種表現做得恰如其分
一如片中各演員,她的演技係自然感人...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-16 12:23 發表

呢套戲拍得唔似災難片似係實況戲多啲
係拍得唔錯嘅...本身係加拿大🇨🇦電影
如果片主當時能夠可以搵到多啲資金
呢部講南亞海嘯電影嘅效果會更為理想
順帶一提...Marvel 都係睇咗 Tom Holland 喺海嘯奇蹟裡面嘅表現至搵佢嚟試鏡做 Spider Man ...
偏偏有人鬧Tom Holland 半桶水
  https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28221629&extra=page%3D1&page=2&tr_h=17661741215cdd48031dd922_21435267

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-16 12:37 PM 發表

其實我覺得阿凡達個劇本並唔係咁驚為天人
只係喺製作上確係帶俾觀眾驚喜嘅視覺效果
同埋感覺俾人係有新鮮感和眼前一亮嘅感受
暫時黎講我覺得阿凡達既3D 效果係做得最出色,之後個d假3D真係差好遠

另有套係講發現水底世界的,戲名唔記得左,當年係戲院睇直情有透唔到氣既感覺,好真實

引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-16 02:05 PM 發表

呢部好正 ! X 2 !
以後佢監製一部 潛行深淵 Sanctum 3D效果突出幽閉恐怖,都好好睇的..

另外提醒咗...
The Abyss 的女主角Mary Elizabeth Mastrantonio
就是驚濤駭浪個女船長..

...
原來我頭先講個部水世界的就係妳講呢部「潛行深淵」

引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-14 09:39 PM 發表

又真識貨..

呢部係當年和絕世天劫-Armageddon同一題材,鬧雙胞胎的災難片..
我都係鍾意末日救未來多d,入場睇碟N次..
絕世天劫當年已被彈處理末日嘅情節混亂,遠不如末日救未來。

搵班工人上太空救世界亦太兒戲。

至於樓主推介嗰套當然係好野,前段係慢啲,但中後段超精彩,少有地災難片所有主角無一生還,一般主角光環下起碼有一個唔使死。

引用:
原帖由 一人行 於 2019-5-16 08:18 PM 發表

絕世天劫當年已被彈處理末日嘅情節混亂,遠不如末日救未來。

搵班工人上太空救世界亦太兒戲。

至於樓主推介嗰套當然係好野,前段係慢啲,但中後段超精彩,少有地災難片所有主角無一生還,一般主角光環下起碼有一個唔使死。 ...
同意,啲工人除咗鋤地叻之外就無咩用,(末日果班後生太空人,扮勁起飛之前去bar,上去隕石鑽窿就唔掂)
末日救未來就少數一部無主角光環嘅災難片,女主幾乎由頭到尾都被同事鄙視,到最後仲讓個抽籤位畀憎佢嘅同事。搞笑嘅係,發現隕石男仔條女,抱住個BB(可能冇一歲)咁大嘅細佬避難。

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-16 08:57 PM 發表

同意,啲工人除咗鋤地叻之外就無咩用,(末日果班後生太空人,扮勁起飛之前去bar,上去隕石鑽窿就唔掂)
末日救未來就少數一部無主角光環嘅災難片,女主幾乎由頭到尾都被同事鄙視,到最後仲讓個抽籤位畀憎佢嘅同事。搞笑嘅係,發現隕石男仔條女,抱住個BB(可能冇一歲)咁大嘅細佬避難。 ...
末日救未來,女主角最後同父親共同面對海嘯嘅鏡頭,我到而家仲記得。

仲有一套地球毀滅密碼,末日嗰下男主都係同家人父母妹妹一齊。

我總覺得呢類連主角都死埋嘅末日電影好震撼。

引用:
原帖由 一人行 於 2019-5-16 09:08 PM 發表

末日救未來,女主角最後同父親共同面對海嘯嘅鏡頭,我到而家仲記得。

仲有一套地球毀滅密碼,末日嗰下男主都係同家人父母妹妹一齊。

我總覺得呢類連主角都死埋嘅末日電影好震撼。 ...
咁雷霆救兵都算係

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-16 21:53 發表

咁雷霆救兵都算係
最終完成任務救到ryan喎

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-5-16 10:15 PM 發表

最終完成任務救到ryan喎
Miller (湯漢斯)先係主角。
唔通入火場救人,被救嘅人係主角?

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-16 22:35 發表

Miller (湯漢斯)先係主角。
唔通入火場救人,被救嘅人係主角?
不過上面講開末日電影陷包散連主角都死埋, 好似呢條thread講的the perfect storm就全船餵魚..... saving private ryan 死剩一個已經唔同喇.

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-16 04:26 PM 發表

另一類災難片(火災) 不得不提的是Backdraft (烈火雄心),火場特技一流

https://www.youtube.com/watch?v=DlXcUyFjNgA

當年軒起救火片熱潮,三色台更推拍同名劇集 ...
無錯...Backdraft 嘅火災場面的確係拍得很岀色...可以講係火警戲嘅示範經典作

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-5-16 07:24 PM 發表

偏偏有人鬧Tom Holland 半桶水
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28221629&extra=page%3D1&page=2&tr_h=17661741215cdd48031dd922_21435267
每個人嘅睇法和觀感總會係不盡相同
總之唔係偏見和偏執針對就無所謂嘅

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。