註冊 登入

[海外電影] 非一般災難片-驚濤駭浪 The Perfect Storm

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-14 22:01 發表

末日救未來描述人性親情比絕世天劫深刻啲,當然以依家速食年代嚟睇就覺口水多過浪,特技九流。
現今災難片多數7-8特技場面,莫說感情戲,連情節也欠奉。如:明日之後,2012末日預言,人造天劫,加州大地震;只係追求觀能刺激。
今年某部主角貼錢拍嘅災難片算平衡到場面同人物感情描寫。(Netflix 播緊) ...
果部野算ok喇. 好身手果個主角依家應該賺到笑了.

之前睇過一套早幾年的韓國片, 係沖天大火災果類, 情節例牌, 但已經比舊年rock果套好睇好多

熱賣及精選
引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-14 20:23 發表

2000年災難片 驚濤駭浪 The Perfect Storm
上映時幾轟動下..入場和睇碟重温幾次..

仍然被片中平實真摯的友情,親情,愛情所感動..
電影特技今天看仍然驚心動魄,完全冇過時之感..
德國大導演 Wolfgang Petersen
主演 佐治古尼,麥克華堡,戴安蓮 ..

https://www.youtube.com/watch?v=Z8CR7jaYNsI ...
呢套果時成日想買碟但次次都冇買到

你咁推介, 心郁郁想睇~

講開海難片, 之前睇過明珠台播一套 The Finest Hours, 真人真事改編, 都幾好睇.

https://www.youtube.com/watch?v=BQmllwTKtqU

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-14 23:15 發表

純睇特技呢部都可以
https://www.youtube.com/watch?v=OgG2jfBfLzI
龍捲風暴我覺得麻麻

引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-15 11:27 發表

呢部當年的特技係好先進,公路撞正龍捲呢幕日後好多片炒考..
當年在戲院睇Helen Hunt的驕人身材好吸睛,引得口哨聲四起..
當年我都係在戲院睇, 不過就悶悶地囉. 咩驕人身材就真係冇印象喇, 年中睇戲唔多但亦都唔少, 呢類身形的鬼妹演員都睇唔少喇.

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-15 11:43 發表

Perfect Storm 係根據真人真事改編㗎
呢個超級颶風在當年係屬於上世紀罕見
所以在電視新聞上係連續報導咗幾日
呢部電影亦係佐治古尼從電視劇[ER]
跳上大銀幕的第一部電影 ...
醫生走左去做漁夫   成功走上大銀幕

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-15 12:22 發表

之後十幾廿年重成為各大小媒介嘅所謂型男喎
我又唔覺得佢好型, 不過唔乞人憎喇  (扮batman果劑除外, 果次係超低能唔搞笑)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-15 12:21 發表

我都係覺得[龍捲風暴]係有啲悶...
當年我係唔覺得呢部戲係屬於好睇!
係.... 其實我都鍾意睇災難片, 呢套真係悶.  不如講唔悶果D戲喇....

我鍾意睇tommy lee jones, 佢有套活火熔城, 我就覺得幾好睇. 災難片其實唔係只係睇天崩地裂的特技, 其實係要睇人同人面對危機的互動.... 呢套我唔知係咪唔合科學, 但我覺得好睇, 有幾個場口印象好深, 好似地鐵有人犧牲自己救人, 自己跳下來然後燒熔左.... 同埋一班差人本來認為有班黑人來搞事所以鎖住佢, 後來開手扣叫佢地自己走, 但果班黑人知道班差人要阻止溶岩流向平民住宅區後留低幫手, 呢D講人性美善係幾好睇.

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-15 13:02 發表

係㗎...Helen Hunt 係幾好演技㗎...
我都幾喜歡係睇佢做戲...
我最鐘意係佢嘅演出同 Tom Hanks 主演嘅 [Cast Away] 劫後重生
Cast Away 我只記得Tom Hanks 同Wilson

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-15 14:45 發表

荷理活式災難片大多是走英雄主義,靠主角光環救世(災),略嫌欠缺寫實。有寫政治/官僚的像末日救未來同2012。亞洲地區拍嘅災難片:舉例日本沉沒日本強調服從性(守規矩),感染列島也是如此。個人較喜歡韓國(南韓)災難片,雖然大多片有點拍攝鬆散(海云台),但比較寫實,就像電影潘多拉,嘲諷政府處理無能,政客只顧著爭權,延誤救災。近年的屍殺列車走恐怖路線但描寫人性自私(自我保護)深刻。

潘多拉也算是 ...
其實韓片一樣有唔少英雄主義, 好似上面提的108大樓, 鐵線蟲入侵, 等等.

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-15 14:51 發表

"當然以依家速食年代嚟睇就覺口水多過浪,特技九流。"
我係話用當今(2019)拍攝技術,去睇1998年嘅電影特技水平。
其實90年代中期荷里活電影特技發躍進步, 好似侏儸紀公園的CG+機械恐龍, 依家睇番一D都唔差.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-15 15:15 發表

跟荷理活英雄主義風格好正常,以娛樂角度去滿足部份觀眾,劇情路線集中主角,容易拍啦。
大型(全球性)災難,靠主去拯救,除非佢係超人啦,唔靠群策群力去救,幾難成功。寫實啲嘅災難片更發人深省。 ...
同意, 好多時D個人英雄主義令到劇情變得太天真太低能.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wastetime 於 2019-5-15 17:33 發表

呢套好野來的! 兩個勁人, 一個不放棄去救人, 一個堅持自救, 最後終於相遇 ... 是但冇左一個都救唔到!!!
我睇之前都冇乜期望, 不過見迪士尼諗住差極有限, 所以睇下..... 一睇原來幾好睇~~~ 見呢度講開海難片就推介下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 球聖zico 於 2019-5-15 22:40 發表

Perfect storm 魚村風光,小鎮人情,佐治古尼同女船長-麥克保同戴安達,魚夫與兒子,魚夫與酒吧胖婦,船員間恩怨,個個角色都有情有趣,係出色嘅災難片 ...
睇完, 估唔到結局會咁..................

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 judylam651 於 2019-5-16 10:58 發表

暫時想到有關南亞大海嘯的 海嘯奇蹟 The Impossible

https://www.youtube.com/watch?v=MjkEvzwg3KY
呢部都好睇.  劇中主角都係事件中真實經歷改編.

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-15 23:20 發表

有Netflix推薦睇潘多拉(韓拍災難片)。
諗起大亞灣, 越睇越心寒

回覆 引用 TOP

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。