註冊 登入

[海外電影] 非一般災難片-驚濤駭浪 The Perfect Storm

非一般災難片-驚濤駭浪 The Perfect Storm E-mail 此主題給朋友

2000年災難片 驚濤駭浪 The Perfect Storm
上映時幾轟動下..入場和睇碟重温幾次..

仍然被片中平實真摯的友情,親情,愛情所感動..
電影特技今天看仍然驚心動魄,完全冇過時之感..
德國大導演 Wolfgang Petersen
主演 佐治古尼,麥克華堡,戴安蓮 ..

https://www.youtube.com/watch?v=Z8CR7jaYNsI進入香討影片區

熱賣及精選
引用:
原帖由 洗拿Senna 於 2019-5-14 08:56 PM 發表

呢套好野黎  !   翻睇個N次  
洗拿 真識貨..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-14 09:04 PM 發表

樓主介紹部局部地區性災難片。令我想起另一部全球性災難片:1998年的末日救地球(Deep Impact),故事發人深省。

https://youtu.be/9cqDWRIv7Mg
又真識貨..

呢部係當年和絕世天劫-Armageddon同一題材,鬧雙胞胎的災難片..
我都係鍾意末日救未來多d,入場睇碟N次..

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-14 10:01 PM 發表

末日救未來描述人性親情比絕世天劫深刻啲,當然以依家速食年代嚟睇就覺口水多過浪,特技九流。
現今災難片多數7-8特技場面,莫說感情戲,連情節也欠奉。如:明日之後,2012末日預言,人造天劫,加州大地震;只係追求觀能刺激。
今年某部主角貼錢拍嘅災難片算平衡到場面同人物感情描寫。(Netflix 播緊) ...
唔同意你話末日救未來特技九流,唔衹大場面視效做得好,睇真d佢好多細節位都好細緻...

明日之後,2012末日預言,人造天劫,加州大地震;只係追求觀能刺激。

這些片..最能夠體驗荷里活災難片頂級極至的電影特技 !
2012更是中國製造的幾艘羅亞方舟拯救全人類血脈,真正反映大難臨頭,人類無國界..

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-5-14 10:30 PM 發表

呢套果時成日想買碟但次次都冇買到

你咁推介, 心郁郁想睇~

講開海難片, 之前睇過明珠台播一套 The Finest Hours, 真人真事改編, 都幾好睇.

https://www.youtube.com/watch?v=BQmllwTKtqU ...
驚濤駭浪未睇真係必睇架...
我都係買"華納進口三區碟"係啪盒嗰種,聲畫好,沒有再買藍光..
The Finest Hours都買碟睇過,真的不錯..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-5-15 12:27 AM 發表

龍捲風暴我覺得麻麻
呢部當年的特技係好先進,公路撞正龍捲呢幕日後好多片炒考..
當年在戲院睇Helen Hunt的驕人身材好吸睛,引得口哨聲四起..

引用:
原帖由 lepetiteprince 於 2019-5-14 10:22 PM 發表

我連soundtrack都下載埋放在手機裡(Coming Home From The Sea)

James Horner (1953-2015)
留意有劇透 ..

https://www.youtube.com/watch?v=lrgnbDavza4

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-15 11:43 AM 發表

Perfect Storm 係根據真人真事改編㗎
呢個超級颶風在當年係屬於上世紀罕見
所以在電視新聞上係連續報導咗幾日
呢部電影亦係佐治古尼從電視劇[ER]
跳上大銀幕的第一部電影 ...

無錯,這本小說我都有..
佐治古尼登上大銀幕,才能發揮真演技..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-5-15 12:03 PM 發表

當年我都係在戲院睇, 不過就悶悶地囉. 咩驕人身材就真係冇印象喇, 年中睇戲唔多但亦都唔少, 呢類身形的鬼妹演員都睇唔少喇.
即係你無份吹口哨...
Helen Hunt驕人身材,頂得到加州大地震個Alexandra Daddario架.......當年......

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-15 12:38 PM 發表

講真...我都無喎!
老實講...呢類身形樣貌又唔算係好有星味嘅女星喺荷李活都著實唔小㗎...所以我對 Helen Hunt 係從來都無你話嘅果種吸精感覺囉...極其量佢算係唔會令人討厭又都會係令觀眾係望落都算係令人覺得舒服嘅女星嚟囉! ...
我話佢好吸睛引起口哨聲四起,係講返當時的見聞,並不是我都有份,大家女人吹咩嘢..
Helen Hunt本身演技好精湛的..

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-15 01:02 PM 發表

係㗎...Helen Hunt 係幾好演技㗎...
我都幾喜歡係睇佢做戲...
我最鐘意係佢嘅演出同 Tom Hanks 主演嘅 [Cast Away] 劫後重生
Helen Hunt最勁係做主角 聖手回春 The Sessions 和封后之作 貓屎先生

引用:
原帖由 simontracy6899 於 2019-5-15 01:20 PM 發表

噢!係喎...我漏咗重有佢有份主演又攞埋奧斯卡金像獎封后之作嘅 As Good as It Gets[貓屎先生]呀...好彩有你提醒番我...Thanks
師兄客氣..
[Cast Away] 劫後重生 俾你的觀影印像更深刻吧..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-15 02:51 PM 發表

"當然以依家速食年代嚟睇就覺口水多過浪,特技九流。"
我係話用當今(2019)拍攝技術,去睇1998年嘅電影特技水平。
咪話,特技唔係九流-即使以今日看,
末日救未來上映時都很多人鍾意睇的,
甚至話佢好睇過絕世天劫亦不在少數,
票房係無絕世天劫咁勁,但係口碑尤其影碟都很多人買的..

引用:
原帖由 球聖zico 於 2019-5-15 03:58 PM 發表

呢個時期戴安蓮好靚

戴安蓮係我好喜歡女星之一..
當年她還是滅霸太-Thanos / Josh Brolin

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-15 05:37 PM 發表

很來口碑好唔等於票房高,絕世天劫可能有Bruce關係推高票房。我睇幾次十次末日救未來(劇情+災難,要細味),但絕世天劫就睇一兩次就夠(似動作片咁) ...
無錯有劇情襟睇好多..

回覆 引用 TOP

53 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。