註冊 登入

[商品詢問] 請教資深模友/模型加工師有關E2046白模品質?

請教資深模友/模型加工師有關E2046白模品質? E-mail 此主題給朋友

呢位內地模型資深友,佢話曾在E2046買過白模,但之後就無再買過,而是上淘寶個Dream Cast店(https://dcmodel.world.taobao.com/shop/view_shop.htm?shop_id=36411155),因Dream Cast提供既白模系有官方授權,加上Dream Cast店系用國內目前唯一採用質量最高的製模機,而E2046(https://www.e2046.com/index.php?lang=tc)的白模雖然系從日本及其他海外入口,但日本的製模機唔夠大陸內地的製模機製造的白模素質高,加上唔系真正有得到官方授權。所以Dream Cast店提供的白模素質,要好過E2046。但同時也詢問過E2046這方面的問題,不過E2046話品質也可以放心,都系以原件入製模機批量生產,同埋在生產後都會通過品檢的(即暗示白模品質系保證,但不一定系有官方授權)。

想問各位資深模友同模型加工師,唔知你地點睇?淘寶Dream Cast店個白模品質,真係要好過E2046店既白模?

精選樓盤
引用:
原帖由 lyrobert 於 2019-5-15 04:40 PM 發表

呢位內地模型資深友,佢話曾在E2046買過白模,但之後就無再買過,而是上淘寶個Dream Cast店(https://dcmodel.world.taobao.com/shop/view_shop.htm?shop_id=3641 ...
閣下問題已不是"模型及玩具"範疇,是工業商品製造問題,又因版權,涉及當地法律。

個人覺得中國"再生產"都有可能好過原產地,因為涉及法律規管,原產地可能不能用某d物料作生產(有毒或污染),可能偏偏這物料另其完美。

同時地價同人工始終平過日本或美國,佢可以用一星期成本來仔細生產,但原產地時間就係金錢,秒杪幾十萬上落,邊有得比你慢工出細貨?

其實都係一分錢一分貨。

引用:
原帖由 6seven 於 2019-5-15 07:15 PM 發表

閣下問題已不是"模型及玩具"範疇,是工業商品製造問題,又因版權,涉及當地法律。

個人覺得中國"再生產"都有可能好過原產地,因為涉及法律規管,原產地可能不能用某d物料作生產(有毒或污染),可能偏偏這物料另其完美。

同時地價同人工始終平過日本或美國,佢可以用一星期成本來仔細生產,但原產地時間就係金錢,秒杪幾十萬上落,邊有得比你慢工出細貨?

其實都係一分錢一分貨。 ...
如果咁講法,真系涉及到法律關係的話,日本同海外其他國家,確實有在生產物料上有嚴格的規管同限制,咁就從一定程度上對白模製造的最終質量,會有較大的影響。反觀國內,對生產材料上既法規,可能不及日本同海外國家咁嚴,所用的材料雖然毒性較高同很可能會造成較大污染問題,但另一方面卻會令模型製造的素質更佳。難怪呢個就系近來國產版既模型質量會越來越好既原因。

引用:
原帖由 lyrobert 於 2019-5-15 10:47 PM 發表

如果咁講法,真系涉及到法律關係的話,日本同海外其他國家,確實有在生產物料上有嚴格的規管同限制,咁就從一定程度上對白模製造的最終質量,會有較大的影響。反觀國內,對生產材料上既法規,可能不及日本同海外國家咁嚴,所用的材料雖然毒性較高同很可能會造成較大污染問題,但另一方面卻會令模型製造的素質更佳。難怪呢個就系近來國產版既模型質量會越來越好既原因。 ...
只係本人猜測,唔一定係因為物料問題,不要當真,及可靠咁回應。

但近兩年大陸生產開始以著質量,閣下可研究大陸所出高達模型(大量改裝),或其改件。

唔好講模型,手機配件質素都不是借日粗製濫做了!

中國生活成本遠低於日本歐美,呢d優勢可以比到人去研發及磨練。

回覆 引用 TOP

但有一事不太明白,點解當我問到有關「既然E2046的白模製作,系由日本生產,點解會有“盜版”一說?」時,模友就唔願意再作多回答,其實D模友都系多年經驗既玩家兼加工/上色師,會對模型素質有一定辨別能力同對模型有高要求系正常既。不過點解唔可以再詳細解答就令人費解,系咩因為涉及到太過龐大的利益關係,同埋法律問題,牽一髮動全身,嚴重D可能會導致數百萬人失業咁誇張?
須知日本人極為重視版權,包括玩具模型,如果出現某廠商將未經過官方授權的模型進行翻製(就算系從原件翻製),系會受到法律取締既。如果日本真系出現有廠家將未經官方正式授權的模型同造型,進行翻模製作,咁E2046無理由會開十年咁耐,仲受到海外其他國家如美國的歡迎了。

引用:
原帖由 lyrobert 於 2019-5-16 07:34 AM 發表

但有一事不太明白,點解當我問到有關「既然E2046的白模製作,系由日本生產,點解會有“盜版”一說?」時,模友就唔願意再作多回答,其實D模友都系多年經驗既玩家兼加工/上色師,會對模型素質有一定辨別能力同對模型有高要求系正常既。不過點解唔可以再詳細解答就令人費解,系咩因為涉及到太過龐大的利益關係,同埋法律問題,牽一髮動全身,嚴重D可能會導致數百萬人失業咁誇張?
須知日本人極為 ...
人地唔知閣下乜來歷,可能係對家,又可能係執法人員,但又唔排除你係大老闆要大貨。

人家都係做生意,你有興趣可買來一試,你輸盡都係有限錢。

"盜版"二字太敏感,閣下不明當地法律,你不可用自己法律段定人地"盜版"吧!

PS:閣下早點投身社會工作,早點界奶就明白。(本人自我段定閣下)

引用:
原帖由 6seven 於 2019-5-16 03:03 PM 發表

人地唔知閣下乜來歷,可能係對家,又可能係執法人員,但又唔排除你係大老闆要大貨。

人家都係做生意,你有興趣可買來一試,你輸盡都係有限錢。

"盜版"二字太敏感,閣下不明當地法律,你不可用自己法律段定人地"盜版"吧!

PS:閣下早點投身社會工作,早點界奶就明白。(本人自我段定閣下) ...
在下雖然系在職人士,但並非從事商業相關的行業,所以對於「商業敏感」、「商業機密」這方面,就如二愣子、初哥咁,只不過睇唔慣內地友如此大口氣同高人一等既feeling。如果佢講得內地製模素質好過海外咁犀利,可又講唔到所以然,自然令人費解。
又或者該話題太過沉重,大概大多數人會就此打住,不適宜再深入探究了。

引用:
原帖由 lyrobert 於 2019-5-16 03:27 PM 發表

在下雖然系在職人士,但並非從事商業相關的行業,所以對於「商業敏感」、「商業機密」這方面,就如二愣子、初哥咁,只不過睇唔慣內地友如此大口氣同高人一等既feeling。如果佢講得內地製模素質好過海外咁犀利,可又講唔到所以然,自然令人費解。
又或者該話題太過沉重,大概大多數人會就此打住,不適宜再深入探究了。 ...
你去吸毒,但又問毒犯為何販毒,你叫人點答你?

同時人地主要市場係大陸內銷,你個地方認為"盜版",但人地唔一定係。

正如加國大麻合法,你又問人地:你地販毒,你地驚唔驚比人拉……

你又咪幫襯,你同佢未有"關係",點解人地要回答晒你沒必要問題?

你認為人地質素差應該搵證明,而唔係自話自說,你去買一件你認為正版,再買佢一件同一樣產品比較,先可叫人認同。

引用:
原帖由 6seven 於 2019-5-16 04:33 PM 發表

你去吸毒,但又問毒犯為何販毒,你叫人點答你?

同時人地主要市場係大陸內銷,你個地方認為"盜版",但人地唔一定係。

正如加國大麻合法,你又問人地:你地販毒,你地驚唔驚比人拉……

你又咪幫襯,你同佢未有"關係",點解人地要回答晒你沒必要問題?

你認為人地質素差應該搵證明,而唔係自話自說,你去買一件你認為正版,再買佢一件同一樣產品比較,先可 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lyrobert 於 2019-5-15 04:40 PM 發表

呢位內地模型資深友,佢話曾在E2046買過白模,但之後就無再買過,而是上淘寶個Dream Cast店(https://dcmodel.world.taobao.com/shop/view_shop.htm?shop_id=3641 ...
果間野我幫襯過幾次,由幾十蚊到千幾蚊都買過,以後唔會再幫襯.版權問題我唔知,我只睇白件質素,綜合多次經驗發現下列問題:
1. 件明顯收縮,所有理應平面地方都係勁凹,懷疑翻上翻
2. 細節模糊化,細節地方好似滴咗大量AA膠喺面咁,無晒details.懷疑想減少個模損耗可以翻多幾件,特登將起角位強行整圓佢.我試過同第二間店買同一款做比較,結果發現係間店問題
3. 難模照用
4. 勁變型
5. 組裝圖見到既細小parts,點件圖無咗,懷疑偷工減料
開頭見間野咁多貨諗住可靠,但係買咗幾次都唔掂,所以決定永不幫襯,不過齋睇網頁絕對可以.

引用:
原帖由 bdwbdwbdw 於 2019-5-18 12:58 AM 發表

果間野我幫襯過幾次,由幾十蚊到千幾蚊都買過,以後唔會再幫襯.版權問題我唔知,我只睇白件質素,綜合多次經驗發現下列問題:
1. 件明顯收縮,所有理應平面地方都係勁凹,懷疑翻上翻
2. 細節模糊化,細節地方好似滴咗大量AA膠喺面咁,無晒details.懷疑想減少個模損耗可以翻多幾件,特登將起角位強行整圓佢.我試過同第二間店買同一款做比較,結果發現係間店問題
3. 難模照用
4. 勁變型 ...
系指E2046+Dream Cast都有這個問題?還是E2046既問題要明顯大D?
但E2046如成人題材人形比較多,Dream Cast無的E2046基本上有齊,而反過黎E2046有的成人題材人形,Dream Cast未必有(或者跟大陸法規限制色情題材有關)。如果E2046白模素質如此不濟,但又想要E2046成人題材人形既白模,去邊度搵可靠既成人題材人形+好既白模素質呢?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。