註冊 登入

遇上交通意外, 帶車CAM片報案, 會否反被控超速?

本主題由 chuenwai 於 2019-5-16 11:59 AM 移動
引用:
原帖由 fto94 於 2019-5-17 10:08 AM 發表

即同樣有舖抽後蒜醬癮~~
一係撞,一係1823
揸車好簡單!

精選汽車
有片睇先可以作結論

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RCCK 於 2019-5-17 10:31 AM 發表

一係撞,一係1823
揸車好簡單!
某啲情況大家冇心啱啱遇着崗崗15,6位..
值更好人都容忍寬鬆放馬1人……

引用:
原帖由 fto94 於 2019-5-17 10:44 AM 發表

某啲情況大家冇心啱啱遇着崗崗15,6位..
值更好人都容忍寬鬆放馬1人……
老實說講,如果一見人cut 線,自己剎一剎就話1823,我真係一日三單都唔止。
我只會在面對惡意、嚴重危害我安全情況下才1823。不過三兩星期實中一單,我抱著懲罰+教育心態,希望對方經一事長一智,並且廣傳自己朋友,路上零意外,香港人人愛。

引用:
原帖由 RCCK 於 2019-5-17 11:23 AM 發表

老實說講,如果一見人cut 線,自己剎一剎就話1823,我真係一日三單都唔止。
我只會在面對惡意、嚴重危害我安全情況下才1823。不過三兩星期實中一單,我抱著懲罰+教育心態,希望對方經一事長一智,並且廣傳自己朋友,路上零意外,香港人人愛。 ...
對!
惡意嚴重危害…… 讚好!
你另一標題迴旋處開斑……
可能的話開多個數碼偵速班,盡捉晒啲0晨老深超爆速嚮喉粉絲~~~
呢啲狂超速害己害人如有傷忘意外比起50廻旋位嚴重勁多……👻

引用:
原帖由 fto94 於 2019-5-17 12:14 PM 發表

對!
惡意嚴重危害…… 讚好!
你另一標題迴旋處開斑……
可能的話開多個數碼偵速班,盡捉晒啲0晨老深超爆速嚮喉粉絲~~~
呢啲狂超速害己害人如有傷忘意外比起50廻旋位嚴重勁多……👻 ...
第一,我無法舉證,因為無設備及技術
第二,我比較早訓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 victorwong888 於 2019-5-15 08:40 PM 發表

警察只會調查被舉報的罪案,你唔主動報超速無問題。
萬一警察告你超速,可以搵律師辯護話段片時間唔準確就得
自己都質疑自己提供的證據,點用黎告人呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2019-5-17 08:12 AM 發表

樓主,你提供段片點都好過不提供.
第一:你段片證明到佢慢線切快線,令你沒有足夠時間反應,度至意外,根本同兩秒距離無關.
第二:由於從影片中不能證明你超速,從你抽頭切入快線想超車呢個動作不是度至意外原因,係對方切線時沒有留意路面情況而導致.
兩點都對你有利. ...
唔同意
我Buy Dr.Air 果套
你唔貼住人後面抽出嚟人哋反應時間會多啲
即係你喺後面兩秒距離抽出嚟上對方有更多時間轉線前見到你
唔排除樓主係砵住俾油上
而家只可以拗對方唔更早打燈或轉線過程冇更多留意呢邊
但對方係貨車而樓主已超速對方可解釋轉線前見冇車就打燈出
而當時路面情况(包括車速)唔expect有車可以咁突然出現
咁佢認為安全才轉線跟住都要留意返前面甚至左面其他車輛不能一路盯著右邊
貨車又大又重唔可以咁敏捷動作快係好合理
避到唔撞你但自己打關斗都有份

回覆 引用 TOP

俾假口供係犯法嘅,
而家車cam咁普遍,
唔排除後面有車影到成個過程

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gossippig0224 於 2019-5-17 02:21 AM 發表

車 cam 紀錄係可以拎去 chemistry 度車速的,呢樣嘢醒你㗎契弟
謀殺案就話驗屍咁驗啫, 普通交通意外拎片去度車速? 你估警方同化驗室好得閒?

引用:
原帖由 saviola0109 於 2019-5-15 08:12 PM 發表

遇上交通意外, 對方打燈後立刻切線, 未完成切線已經撞上我車頭... 對方郁左車, 交警黎到已經無得搜證, 只有車CAM片可以做證

知道報案後交警會全面調查案件, 有可能依據影片推算我當時車速, 反控告我超速嘛?
如超速又會否影響對方可能不小心駕駛的入罪成功率?

感謝各位大大 ...
自從小路撞大路車都冇事之後,乜都有可能!

引用:
原帖由 RCCK 於 2019-5-16 10:00 PM 發表

錯,因為刑事調查上如果3:7 或2:8  警方會告其中一方老不。法律上,教科書1:9 兩個都應該告老不,現實與理論有一定差距。
点量度3:7 或2:8 ?有冇法律定義?

引用:
原帖由 chantinlung 於 2019-5-17 06:22 PM 發表

自從小路撞大路車都冇事之後,乜都有可能!
就好似你cut大巴急煞頭撞尾
如果Hard rule真係咁hard就唔使審啦

回覆 引用 TOP

我睇樓主吾只超速重有見到人地打燈即大油添

引用:
原帖由 我老婆系陳婷婷 於 2019-5-17 07:05 PM 發表

我睇樓主吾只超速重有見到人地打燈即大油添
佢都唔荒好人啦,真係理柒佢托咩

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。