註冊 登入

遇上交通意外, 帶車CAM片報案, 會否反被控超速?

本主題由 chuenwai 於 2019-5-16 11:59 AM 移動
引用:
原帖由 gossippig0224 於 2019-5-17 07:07 PM 發表

佢都唔荒好人啦,真係理柒佢托咩
里D應該身有屎,計我話渣車大家就下有咩所謂

回覆 引用 TOP

精選汽車
引用:
原帖由 plm8051 於 2019-5-17 05:45 PM 發表

謀殺案就話驗屍咁驗啫, 普通交通意外拎片去度車速? 你估警方同化驗室好得閒?
唔識嘢呢,就唔好咁大聲講嘢

引用:
原帖由 961212 於 2019-5-17 06:23 PM 發表

点量度3:7 或2:8 ?有冇法律定義?
法律上沒有兩個相同案例,只有相似案例。
3:7 或 2:8 只係查案個呀sir 憑經驗、對案例認識的判斷,所以未去到法律層面。
法庭,尤其民事訴訟,過去許多對不同交通案例分析,判定各方責任,都會成為呀sir 參考地方。

回覆 引用 TOP

去搵青紅或盧角強打啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gossippig0224 於 2019-5-17 07:19 PM 發表

我俾過自己條超速片俾警方, 打甩咗衝紅燈, 警方冇拎去化驗室告我超速.
一係就你講件事例出黎, 有冇人俾警方驗cam片告超速, 講唔出就收聲唔好亂講野! 

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-5-18 03:08 AM 發表

我俾過自己條超速片俾警方, 打甩咗衝紅燈, 警方冇拎去化驗室告我超速.
一係就你講件事例出黎, 有冇人俾警方驗cam片告超速, 講唔出就收聲唔好亂講野!  ...
收檔啦你

引用:
原帖由 gossippig0224 於 2019-5-18 03:59 AM 發表

收檔啦你
你得個講字, 冇事實根據冇例子, 收檔係你

回覆 引用 TOP

唔識就問下人啦,井底之蛙

引用:
原帖由 gossippig0224 於 2019-5-18 10:12 AM 發表

唔識就問下人啦,井底之蛙
而家講事實,唔係講識唔識,如果從冇發生你識都係廢!我有例子,你冇例子,你去問人攞個例子好過係度講廢話。

回覆 引用 TOP

車CAM是你的 你有權不提供

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gossippig0224 於 2019-5-17 07:19 PM 發表

有無案例攞出嚟分享下?

回覆 引用 TOP

兩位
其實呢啲嘢冇固定答案
你撞到咩人咩車
有冇死傷成點都可以唔同做法

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-5-18 03:08 AM 發表

一係就你講件事例出黎, 有冇人俾警方驗cam片告超速, 講唔出就收聲唔好亂講野!  ...
你問下差佬先啦柒頭

引用:
原帖由 gossippig0224 於 2019-5-19 08:13 AM 發表

你問下差佬先啦柒頭
你問下差佬會唔會為一單無傷人無其他人財物損壞, 普通交通意外而走去驗cam片先啦7頭

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-5-19 09:31 AM 發表

你問下差佬會唔會為一單無傷人無其他人財物損壞, 普通交通意外而走去驗cam片先啦7頭
當咗自己差佬呀柒頭

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。