[綜合資訊] 東京駕車去京都

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-5-16 10:56 AM 發表

一口氣啊!因為我東京開完會,帶2件大行李給個仔,看他取到的宿舍,陪他買單車,晚上吃個飯,第二天就駕回東京了!
咁運埋貨,OK的,不過中間真係有SA就入去坐下飲杯水去下廁所咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-5-16 09:35 AM 發表

我估同北海道有D分別的(估),因為北海道駕車可以四處望下,但像名古屋上高山那些公路,兩旁圍上板,我就會很悶
東京 ~ 京都, 通常會行東名高速, 大部分路段都係偏向近海, 視覺上唔會太單一, 應該唔會好悶.

回覆 引用 TOP

冇咩特別,一條 highway, 路程遠,辛苦

回覆 引用 TOP

比北海道好揸,因為有雙線,可以爬頭,或俾人爬

回覆 引用 TOP

其實真係辛苦,447km, 不過我都試過北海道300km

你遠d d 啫。 中間休息下應該ok

回覆 引用 TOP

高速巴士車長都要入sa 休息,揸3小時休息吓,唔经勉強

引用:
原帖由 谷口nozomi 於 2019-5-16 01:02 PM 發表

高速巴士車長都要入 sa 休息, 揸 3小時休息吓, 唔经勉強
坐過兩次 13:xx 左右 大阪 ~ 東京 巴士, 都係大約 18:xx (不是 SA, 但冇留意地方名) 司機落機, 換第二個司機繼續行程.
如果係我, 三小時至入 SA 太長了, 大概 1.5小時就要抖抖, 反正以 6小時以上車程來講, 多停一個 SA 也差不了多少時間.

引用:
原帖由 PU1997 於 2019-5-16 01:46 PM 發表

坐過兩次 13:xx 左右 大阪 ~ 東京 巴士, 都係大約 18:xx (不是 SA, 但冇留意地方名) 司機落機, 換第二個司機繼續行程.
如果係我, 三小時至入 SA 太長了, 大概 1.5小時就要抖抖, 反正以 6小時以上車程來講, 多停一個 SA 也差不了多少時間. ...
這方面我習慣少少了,有時3小時可完全不入休息站,但3小時後就一定要有3分鐘去下WC

回覆 引用 TOP

唔係唔得,俾我就搭新幹線囉

推介:有興趣可以一看

附件

Special_35143_L.jpg(22.07 KB)

2019-5-16 02:51 PM

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-5-16 10:56 AM 發表

一口氣啊!因為我東京開完會,帶2件大行李給個仔,看他取到的宿舍,陪他買單車,晚上吃個飯,第二天就駕回東京了!
好爸爸

引用:
原帖由 scso_shon 於 2019-5-16 02:40 PM 發表

唔係唔得,俾我就搭新幹線囉
重點係有大型行李嘛, 有可能太大件、唔上得車, 阻住其他搭客之外, 落左車又要諗辦法搬返屋企, 坐的士搬返屋企都唔平.

引用:
原帖由 PU1997 於 2019-5-16 01:40 AM 發表

長途車, 沒有什麼心得, 聽下歌呢的方法, 師兄一定有經驗啦.
有兩個人就交換駕駛, 冇得換人都冇辦法, 唯有覺得要入 PA SA 就盡量入、盡量舒展筋骨, 唔好死頂.
我最長試過, 一個人揸六個鐘去 LasVegas. ...
我vegas1日來回south rim8粒。老婆有幫手揸粒靓鐘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-5-16 08:09 AM 發表

我在北海道試直駕7小時,下車時腳震😅但関東至關西未試過,所以擔心🤔
每4小時内停下services center 加下油,去下厠所,落地鬆下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 谷口nozomi 於 2019-5-16 02:51 PM 發表

推介:有興趣可以一看
呀!好啊!下星期試下安排去看,多謝推介!

回覆 引用 TOP

主題標籤 #京都 #東京
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。