[綜合資訊] 東京駕車去京都

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-5-16 10:56 AM 發表

一口氣啊!因為我東京開完會,帶2件大行李給個仔,看他取到的宿舍,陪他買單車,晚上吃個飯,第二天就駕回東京了!
兩件大行李
香港寄過去啦
仲要來回
火車來回啦
係京都內又唔洗點用車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chittagong 於 2019-5-16 02:55 PM 發表

好爸爸
仔大了,除了要💰,很少會同我講心事,難得他叫我陪他看宿舍,我真想連東京會也不開,直接陪他去,可惜不能!

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-5-16 03:01 PM 發表

重點係有大型行李嘛, 有可能太大件、唔上得車, 阻住其他搭客之外, 落左車又要諗辦法搬返屋企, 坐的士搬返屋企都唔平.
所寄行李最好
睇樓主講,個仔應該係去讀書
有行李由香港帶過去
直接由香港寄最好

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-5-16 03:01 PM 發表

重點係有大型行李嘛, 有可能太大件、唔上得車, 阻住其他搭客之外, 落左車又要諗辦法搬返屋企, 坐的士搬返屋企都唔平.
師兄完全明白我!新幹缐要坐頭等才有位放行李,普通位來回成$2500,2人即$5000,宅急便要¥2000左右,我有4個大行李去,另由東京酒店去車站,另京都車站去酒吧...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffreywong1983 於 2019-5-16 05:52 PM 發表

所寄行李最好
睇樓主講,個仔應該係去讀書
有行李由香港帶過去
直接由香港寄最好
不知道香港寄要多少錢去郵局查下先

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-5-16 08:09 AM 發表

我在北海道試直駕7小時,下車時腳震😅但関東至關西未試過,所以擔心🤔
我最長單程4小時,入左兩次道之駅洗面行下休息下先頂得住,最難頂係眼訓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-5-16 09:35 AM 發表

我估同北海道有D分別的(估),因為北海道駕車可以四處望下,但像名古屋上高山那些公路,兩旁圍上板,我就會很悶
同感,以暫時我走過既有限公路計,最最最悶果段就係名古屋上高山段,不停攞命咁長隧道,想死

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-5-16 05:59 PM 發表

兩件大行李,加埋自己行李三件
Business class都未必可以寄倉
我諗你起碼兩個人過去
香港帶去東京,再去京都,最後又返東京
四百幾公里,來回9百公里
咁長途,兩個人都好辛苦
路費都好甘
我真係諗唔到理由唔係香港直接寄
又可以快啲收到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-5-16 05:59 PM 發表

https://www.hongkongpost.hk

用番郵政個rate
一件20kg都係6百幾蚊
兩件就千三

五個多小時車程又吾算超長,中途小休兩次就ok,最攞膽是全程冇伴,想吹吓水解悶都吾得。

睇埋呢個
新幹線東京去京都只需兩個鐘多啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeffreywong1983 於 2019-5-16 06:48 PM 發表

https://www.hongkongpost.hk/filemanager/common/sending_mail/international/parcel_rates.pdf#page=5

用番郵政個rate
一件20kg都係6百幾蚊
兩件就千三
謝謝你!機票錢公司付,租車公司付!但郵寄要自己付

引用:
原帖由 車前倒後2 於 2019-5-16 06:50 PM 發表

五個多小時車程又吾算超長,中途小休兩次就ok,最攞膽是全程冇伴,想吹吓水解悶都吾得。
我駕長途時一定會聽住商業電台或有線電視財經台!否則很快想訓

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-5-16 05:50 PM 發表

仔大了,除了要💰,很少會同我講心事,難得他叫我陪他看宿舍,我真想連東京會也不開,直接陪他去,可惜不能!
明啊 我真喺明啊 如果阿仔要我陪佢 太空船我都會揸去

知足常樂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-5-16 07:12 PM 發表

謝謝你!機票錢公司付,租車公司付!但郵寄要自己付
來回慳左8個鐘
可陪個仔多8個鐘
仲要辛苦自己搬
如果係我,三千蚊運費都會照比
如果貴到五六千既話,我會再睇清楚係咪真係所有野都要由香港送過去日本
去得嗰邊生活都一年半載,好多野都係當地買好

好多時大家都會諗方法慳得就慳,但往往都係得不償失

Anyway,最後都係由你決定

回覆 引用 TOP

主題標籤 #京都 #東京
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。