註冊 登入

有degree才有高人工及升職?

引用:
原帖由 讓球達人 於 2019-5-16 11:02 PM 發表

明白.....
當年學位不多,之後返工又未必有時間或未必有餘錢.....
所以我覺得如果d公司老闆係明白事理,應該睇埋佢幾多歲,唔同年代冇得咁比....
更何況今時今日既大學生又唔見得有幾高水平..... ...
我唔多認同你睇法,講真,依家年代拎住個HD 要拎degree 真係唔難,如果係8-90後,去學店拎個degree 都唔係難事,俾左咁多年時間你,你連讀都唔肯讀,真係好難請得你落。

No pain, no gain.
做都要做俾人睇,你係肯挨,肯付出,肯為自己前途而打算呀。三十歲人,你肯讀,人地都唔介意你咩學院啦.

我以前幫上司一齊in 人,真係聽過「三十幾四十歲人,先讀返個degree,起碼都知自己唔夠料要去補。做左咁多年野,明知degree 緊要都唔去讀,好極有限,仲以為自己好勁,懷才不遇,其實係抵死。」

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
樓主,同一職位,越做得耐,越無價值。做5年,即係5個1年經驗。而越向上層做,越要擴闊管理思考知識和應用。在職進修辛苦?世界好現實,吾付出一定無收獲..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GIROGIRO 於 2019-5-16 01:10 PM 發表

要高人工,但無心志無時間無錢,可以搵邊個幫你?

我都係high dip 出身,之後讀pt degree ,我部門無大學畢業連executive都無得見啊!唔係大學就大哂,學歷係見工嘅入場券 ...
想問你pt degree邊間好?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1324354657 於 2019-5-16 05:08 PM 發表

廿幾

你愈唔讀,生活負擔只會越來越大,年紀越大,越無本錢讀。
仲有2年30歲,只有diploma,可以教我還有什麼快小小途徑唔洗hd都上到大學嗎?

引用:
原帖由 ChiVan1985 於 2019-5-16 08:58 PM 發表

Degree係好緊要,尤其喺大公司。我今年34,黎緊都計劃進修下。30好年輕咋,Ching都可以考慮讀返個Degree
我都想讀個degree,但我只去到diploma,未到hd, 所以唔知點行,因為都差唔多30歲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 01:04 AM 發表

本身我只有high dip學歴,已30歲,在公司本身已做左6年人工不太高,工作上其實已老手,所以想爭取高D人工。

但上司話,我既學歴令我不會加得多,因升職不會升到有xx人工咁高,果d職位係for degree以上既人先有。

後來我發現一個新人入來,佢係degree,同我做差不多野,職位低我一級,但人工已高過我入職時,而且一兩年後可以升職加薪。

明明我已經係老手又咁多年經驗,但正因為無degr ...
今時今日degree一街都係,degree根本唔值錢,更何況你連degree都無

回覆 引用 TOP

一係做細公司,做到野就得。
若想做中至大公司,想升,冇學歷就難得很,而且轉工很難,因個個有學歷跟你一個冇學歷,你點爭,In 都未必有機。
怕辛苦冇行動,世界不會因你轉變,怕痕又怕痛惟有原地踏步。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 11:18 PM 發表

但大公司就要照程序請人囉~

當我同上司講我人工低想高少少,佢同我講因係degree問題,真係好灰

雖然好多人都話再去讀degree,你估真係話咁易呀自己先去讀下,真係完成個課程先好。

有家室有顧慮就真係無辦法,自己窮,雖然有grant loan,唔駛還咩.... ...
搞笑 不停話自己窮  又年紀大 又呢樣個樣 值口多多 甘你返鄉下耕田啦 唔理你乜學歷 你已經只可以痞響呢間公司冇晒競爭力 做到退休啦 但唔好嘈冇得升 人工低 又呢樣個樣

我今年35歲,準備Master 畢業了。
由28歲開始在職進修兩個課程,
總共做左六年嘅半工讀學生。
(中間休左一年)
半工半讀係好辛苦,同學畢業第一件事係興奮狂呼,第二件事大叫係唔會再讀書XD
係就係辛苦,但冇人後悔。

問我,覺得30歲半工讀都仲好fit,同學都係呢個年紀。
一個degree 唔會保證平步青雲,
但有時就係呢一紙證書,一張入場券,
令到自己唔駛喺機會來到嘅時候望門輕嘆。

引用:
原帖由 上水哥 於 2019-5-17 10:50 AM 發表

仲有2年30歲,只有diploma,可以教我還有什麼快小小途徑唔洗hd都上到大學嗎?
有人收就得,無乜途徑可言。市面大把學店有不論背景,幾年完成大學學位

就算OU 都有,儲學分之嘛,你有本事,五年課程,兩年讀哂都無人阻你

引用:
原帖由 Ratchet 於 2019-5-17 12:45 PM 發表

我今年35歲,準備Master 畢業了。
由28歲開始在職進修兩個課程,
總共做左六年嘅半工讀學生。
(中間休左一年)
半工半讀係好辛苦,同學畢業第一件事係興奮狂呼,第二件事大叫係唔會再讀書XD
係就係辛苦,但冇人後悔。

問我,覺得30歲半工讀都仲好fit,同學都係呢個年紀。
一個degree 唔會保證平步青雲,
但有時就係呢一紙證書,一張入場券,
令到自己唔駛喺機會來到嘅時候望門輕嘆。 ...
你份工需要master?之前有報導話太高學歴有d公司請唔起

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-17 12:58 PM 發表

你份工需要master?之前有報導話太高學歴有d公司請唔起
你齋讀而無工作經驗,master 有機會係你既毒藥。但如果你係有能力,公司好重用你,master 會係升管理層既潤滑劑。同degree 一樣,你讀完唔一定升職加薪,但機會到時,學歷就成為了關鍵考慮

回覆 引用 TOP

第一. 公司唔升個有degree 既上去, 怕佢會走嘛, 有degree 找工, 點都易過無degree 既人. 

第二. 公司見你無degree, 覺得你無咁易走, 就用呢個理由唔加你人工. 
仲可以大條道理咁講, 呢個係market price. 你吹佢唔漲. 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1324354657 於 2019-5-17 12:58 PM 發表

有人收就得,無乜途徑可言。市面大把學店有不論背景,幾年完成大學學位

就算OU 都有,儲學分之嘛,你有本事,五年課程,兩年讀哂都無人阻你
姐係直接報ou大學,唔洗經高級文憑上?

引用:
原帖由 上水哥 於 2019-5-17 01:51 PM 發表

姐係直接報ou大學,唔洗經高級文憑上?
有朋友只拎dip,都報到。
當然,都要睇你讀乜科,可能有d 科都有限制。我無研究,你上網睇下

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。