註冊 登入

有degree才有高人工及升職?

引用:
原帖由 Ratchet 於 2019-5-18 19:53 發表

又唔好咁講,
唔係科科都 coursework ,仲有D科要考試的。
(老師話大學政策來)
不過part-time 學生考試真係冇乜邊個考得叻
你考試唔好差得太過份,老師都唔想肥你

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 脫褲濟貧' 於 2019-5-18 05:59 PM 發表

嗰陣幾多歲?
依家幾多 師兄?
嗰陣25、26歲,讀到30歲,跟住轉咗份叫高50%嘅工,而家38

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 01:04 AM 發表

本身我只有high dip學歴,已30歲,在公司本身已做左6年人工不太高,工作上其實已老手,所以想爭取高D人工。

但上司話,我既學歴令我不會加得多,因升職不會升到有xx人工咁高,果d職位係for degree以上既人先有。

後來我發現一個新人入來,佢係degree,同我做差不多野,職位低我一級,但人工已高過我入職時,而且一兩年後可以升職加薪。

明明我已經係老手又咁多年經驗,但正因為無degr ...
You really need a degree easy and quick, I would recommend you to get a college degree through distance learning like UOL or enroll in any OUHK part time programmes.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 01:04 AM 發表

本身我只有high dip學歴,已30歲,在公司本身已做左6年人工不太高,工作上其實已老手,所以想爭取高D人工。

但上司話,我既學歴令我不會加得多,因升職不會升到有xx人工咁高,果d職位係for degree以上既人先有。

後來我發現一個新人入來,佢係degree,同我做差不多野,職位低我一級,但人工已高過我入職時,而且一兩年後可以升職加薪。

明明我已經係老手又咁多年經驗,但正因為無degr ...
你老細老點你點會對你E+份公有幫助煲呔憎都係form7毒個degree試下轉工就得

現在degree 是基本,最好有master qualification 才有進昇機會

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 10:19 AM 發表

有多年經驗都不能升到經理?怕英文程度嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1324354657 於 2019-5-16 05:03 PM 發表

屋企窮唔係藉口,正規大學,就算讀pt 都可以申請grant loan. 當年我搵得一萬,一半用左嚟幫屋但手供樓,返多份part + freelance 搞掂,一毫子都無借過。兩年課程用左7萬,交埋最後一期學費,戶口剩返幾千

唔知讀乜,最快係讀返HD 有關聯科目。

歲月催人,唔好再俾藉口自己。你諗下諗下時,好多人已經完成埋個master degree

你唔想做,總有無盡既理由話俾自己聽做 ...
說得對

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwma 於 2019-5-19 09:29 PM 發表

你老細老點你點會對你E+份公有幫助煲呔憎都係form7毒個degree試下轉工就得
其實係, 讀來都係為將來如去外面公司見工用(因為人地唔識你),
本身公司,老板已熟你為人,佢係都要抽秤你既學歷,....其實都多餘左少少...
做左幾十歲人,見過咁多人,學歷代表乜,大家心照啦 !
當你年過三十有讀過夜校都知,夜晚捱幾年咁樣攞到個degree,為攞而攞,根本個腦已實哂,考到其實都唔會叻左....

回覆 引用 TOP

高人工升職從來唔會係原公司發生. 魚唔過塘唔會肥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 01:43 PM 發表

屋企窮,未必讀到

而且未諗到可以讀乜
樓主,學生資助辦事處可借錢讀書的。我都係咁借錢去讀博士,而家每月還800蚊俾政府。美國仲有免學費的 degree 讀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 01:43 PM 發表

屋企窮,未必讀到

而且未諗到可以讀乜
喺香港,係唔會因為你無錢就無大學讀。我由細到大,小學中學大學都係政府全費資助,我呢啲先係窮囉唔該。

引用:
原帖由 可巧可樂 於 2019-5-20 10:39 PM 發表

喺香港,係唔會因為你無錢就無大學讀。我由細到大,小學中學大學都係政府全費資助,我呢啲先係窮囉唔該。
係香港,其實越窮先有資助可以全額讀書,住公屋,有津貼囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2019-5-16 09:45 PM 發表

你有經驗就話你冇學歷,你有學歷就話你冇經驗,你兩樣都有就話你唔肯幫老闆吹箫,你又幫佢吹箫,佢又話你吹得唔好聽,所以唔好再浪费時間在這些所謂腳踏實地,但虛無飘渺的幻像上,揾筆本就要諗下做D自己控制到又揾到錢的工作,唔好一味同人打工,永遠被人控制和打壓。 ...
師兄,你有見地

回覆 引用 TOP

做技術性工種就冇呢個問題

回覆 引用 TOP

今時今日香港地冇博士學位都係費

年青人血氣方剛太性急了,激進等同自殺...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。