註冊 登入

有degree才有高人工及升職?

同我公司一模一樣

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
其實樓主唔想讀啊,
年紀大記性差冇錢就樣樣都係理由,

其他人為個part time 學位,
平日帶飯慳錢,
放工咬住麵包屯門撲返九龍返學果D就係贏在起跑線丫嘛。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 01:04 AM 發表

本身我只有high dip學歴,已30歲,在公司本身已做左6年人工不太高,工作上其實已老手,所以想爭取高D人工。

但上司話,我既學歴令我不會加得多,因升職不會升到有xx人工咁高,果d職位係for degree以上既人先有。

後來我發現一個新人入來,佢係degree,同我做差不多野,職位低我一級,但人工已高過我入職時,而且一兩年後可以升職加薪。

明明我已經係老手又咁多年經驗,但正因為無degr ...
一定要自我增值㗎!

回覆 引用 TOP

識人好過識字

回覆 引用 TOP

想問讀Pt degree係咪即係唔可以ft,或搵份朝9晚5工?

睇下你講既係咪濕鳩TOP-UP或遙距DEGREE啦,邊個話高學歷就人工高,大把碩士人工可能低過你!呢D野,時也命也,無得怨!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 A-for-? 於 2019-5-21 11:21 PM 發表

想問讀Pt degree係咪即係唔可以ft,或搵份朝9晚5工?
不會啊, Part-time degree 通常是夜晚上課的,一學期通常三科,就是給日間要返工的人士進修用的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 01:04 AM 發表

本身我只有high dip學歴,已30歲,在公司本身已做左6年人工不太高,工作上其實已老手,所以想爭取高D人工。

但上司話,我既學歴令我不會加得多,因升職不會升到有xx人工咁高,果d職位係for degree以上既人先有。

後來我發現一個新人入來,佢係degree,同我做差不多野,職位低我一級,但人工已高過我入職時,而且一兩年後可以升職加薪。

明明我已經係老手又咁多年經驗,但正因為無degr ...
樓主,諗下點解人地得,你唔得?

【時間掌控師】5孩在職媽媽半年考上哈佛 分享5招時間管理技巧

小孩出生後,很多媽媽都感到時間變少了,每天忙個不停,事情也一直做不完。日本一位媽媽吉田穗波是一名婦產科醫生,在全職工作同時養育5名小孩,期間更利用半年的空餘時間考上哈佛大學進修。甚麼?空餘時間?你一定會質疑作為在職媽媽,怎會還有時間進修?吉田穗波則認為就因為沒時間,才什麼都能辦到,來看看這位媽媽的超強時間管理方法。
https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/331344/%E6%99%82%E9%96%93%E6%8E%8C%E6%8E%A7%E5%B8%AB-5%E5%AD%A9%E5%9C%A8%E8%81%B7%E5%AA%BD%E5%AA%BD%E5%8D%8A%E5%B9%B4%E8%80%83%E4%B8%8A%E5%93%88%E4%BD%9B-%E5%88%86%E4%BA%AB5%E6%8B%9B%E6%99%82%E9%96%93%E7%AE%A1%E7%90%86%E6%8A%80%E5%B7%A7?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=parenting

回覆 引用 TOP

附件

156C1D4C-A805-4F37-8966-8B8A81F47F15.jpeg(180.3 KB)

2019-6-2 07:50 PM

C82FEFD0-3D20-4EBD-8498-DB17DE66055E.jpeg(153.79 KB)

AC98C8D4-132D-41A1-B19D-187AFF5C816C.jpeg(92.32 KB)

引用:
原帖由 癲狗理7 於 2019-6-2 07:50 PM 發表

其實有最後最快機會比你,肯去建造業議會,完成免費中級工藝課程,約4-6個月,就有中工資格,出來約3萬月薪,做4年肯學肯砌就可以考大工資格,人工6萬以上。

不止香港,全球建造業技術工人嚴重短缺,香港市場華人工人的年齡已經55歲以上,很多接近退休年齡,不介意傾囊相授華人,但近20年太少華人入行,已經開始被年輕的南亞人取代,再無華人入行,過多10年,南亞人的世界,香港華人無機會再入行。
...
多謝師兄分享及up圖

回覆 引用 TOP

警察DSE

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 11:33 AM 發表

講就易,要有心志、時間,仲要有錢先讀到呀,都30歲了....唉~
樓主,我就黎40 , 今年終於完成degree, 過程對我黎講一d都唔輕鬆,晚晚三四點……
雖然讀左無人會知之後會點,但係起碼我之後唔駛俾人用呢樣嘢做借口,借題發揮
而且只有呢樣嘢先可以主動直接去增加本身議價能力
我建議你都試吓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1324354657 於 2019-5-16 05:03 PM 發表

屋企窮唔係藉口,正規大學,就算讀pt 都可以申請grant loan. 當年我搵得一萬,一半用左嚟幫屋但手供樓,返多份part + freelance 搞掂,一毫子都無借過。兩年課程用左7萬,交埋最後一期學費,戶口剩返幾千

唔知讀乜,最快係讀返HD 有關聯科目。

歲月催人,唔好再俾藉口自己。你諗下諗下時,好多人已經完成埋個master degree

你唔想做,總有無盡既理由話俾自己聽做 ...
非常同意

回覆 引用 TOP

唔一定

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。