註冊 登入

有degree才有高人工及升職?

有degree才有高人工及升職? E-mail 此主題給朋友

本身我只有high dip學歴,已30歲,在公司本身已做左6年人工不太高,工作上其實已老手,所以想爭取高D人工。

但上司話,我既學歴令我不會加得多,因升職不會升到有xx人工咁高,果d職位係for degree以上既人先有。

後來我發現一個新人入來,佢係degree,同我做差不多野,職位低我一級,但人工已高過我入職時,而且一兩年後可以升職加薪。

明明我已經係老手又咁多年經驗,但正因為無degree所以永遠不能升上去? 就算degree同工種不符,公司都無所謂。

你地有無遇過d公司真係用學歴來衡量一個人既職位或人工?係咪好多公司都係咁睇?

真係明白咩叫細個唔努力讀書既後果了

熱賣及精選
引用:
原帖由 daisukemoi 於 2019-5-16 10:04 AM 發表

以前做逼科 IT審計經理
內部規定經理級別需要大學畢業
一般中層職位都要求有相關大學學位
有多年經驗都不能升到經理?怕英文程度嗎?

引用:
原帖由 ymk5032020 於 2019-5-16 10:40 AM 發表

冇degree,根本做10年都係基層員工+基層人工!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
冇degree,根本做黎做去都係散仔,
係眼見好多同事升職+加薪,不過得個睇字................
i know that feel bro....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2019-5-16 11:21 AM 發表

公司規定是這樣
其實考番個學位都唔係好難

如果你公司也有類似規定
建議按章工作其,準時下班
工餘進修較好
講就易,要有心志、時間,仲要有錢先讀到呀,都30歲了....唉~

引用:
原帖由 1324354657 於 2019-5-16 01:24 PM 發表

有,以前真係試過,二揀一升上去,上司幾鍾意都好,一個有degree 一個無degree, 有果個做野有問題,無果做個做野正常,都係升個有degree上去。

無得唔甘心,就算當時我已經好快就做緊同有degree 果個同事一樣既野,職責仲多,都係無得升正。上司認真講過唔係能力問題,絕對係學歷問題,因為再上既老細話只可升有degree 果個。其實當時我已經讀緊pt degree, 一完成課程,拎左co ...
恭喜你呀~ degree真係好重要....有d人真係只睇學歴

引用:
原帖由 1324354657 於 2019-5-16 01:36 PM 發表

未必係人既問題,公司制度同文化都有影響。以前做公營機構,係著重學歷,因為請唔請,升唔升,都要同人解釋。唔係話你能力好,老細鍾意你就得

你係真係有能力既,就快手讀埋個degree 返嚟。 ...
屋企窮,未必讀到

而且未諗到可以讀乜

引用:
原帖由 1324354657 於 2019-5-16 05:03 PM 發表

屋企窮唔係藉口,正規大學,就算讀pt 都可以申請grant loan. 當年我搵得一萬,一半用左嚟幫屋但手供樓,返多份part + freelance 搞掂,一毫子都無借過。兩年課程用左7萬,交埋最後一期學費,戶口剩返幾千

唔知讀乜,最快係讀返HD 有關聯科目。

歲月催人,唔好再俾藉口自己。你諗下諗下時,好多人已經完成埋個master degree

你唔想做,總有無盡既理由話俾自己聽做 ...
當年幾多歲?

讀書再返多份pt都有精神???
好強啊~

引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-5-16 07:36 PM 發表

認真人地無錯,你有工作經驗唔係大哂,人地咁辛苦讀個degree黎拓?
其實係對方有degree卻做野方面麻麻,但公司都因有degree而升職加薪

引用:
原帖由 ~CHEMISTRY~ 於 2019-5-16 09:20 PM 發表

趁未有家庭好讀喇 PT大把50歲仲讀 你先得果30

不過要慎選科/學校就真
已有家室 ,所以更煩

其實50歲果d讀黎做乜?

其實慎選科同學校都好重要,否則讀完d人都覺係廢degree..

引用:
原帖由 tryinghard12345 於 2019-5-16 10:32 PM 發表

我身邊無論朋友定係工作上既同事, 好多都已經有master, 所以殘酷d咁講有degree 係香港已經係呢個世代最低基本要求咁濟.. 你諗下而家呢個世代, 其實佢地考完dse, 就算得幾分, 都仲有好多方法可以拎degree, 即使只係top up都好, 都已經唔同以前

除非你想一世做低層, 或者已經做到好高層, 一定唔會畀人炒,  咁就可以唔需要degree, 但係你唔可以離職, ...
所以就算人工低左都不敢辭職住...怕新工不會請無degree既人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ChiVan1985 於 2019-5-16 08:58 PM 發表

Degree係好緊要,尤其喺大公司。我今年34,黎緊都計劃進修下。30好年輕咋,Ching都可以考慮讀返個Degree
34會不會覺辛苦?距離上次讀書都有十年了吧?

這個年紀記憶力下降,健康又下降,半工讀要捱得辛苦

因我本身身體不太好,所以都多個考慮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 seel23 於 2019-5-16 07:50 PM 發表

你更加應該讀返個degree爬返佢頭啦,讀part-time degree 都係2年姐,我朋友教書成日ot 都讀左個master仲要寫幾萬字論文,你讀個top-up degree 應該輕鬆好多啦
pt degree不能兩年吧?

不過我都知教師好多都進修

引用:
原帖由 讓球達人 於 2019-5-16 11:02 PM 發表

明白.....
當年學位不多,之後返工又未必有時間或未必有餘錢.....
所以我覺得如果d公司老闆係明白事理,應該睇埋佢幾多歲,唔同年代冇得咁比....
更何況今時今日既大學生又唔見得有幾高水平..... ...
但大公司就要照程序請人囉~

當我同上司講我人工低想高少少,佢同我講因係degree問題,真係好灰

雖然好多人都話再去讀degree,你估真係話咁易呀自己先去讀下,真係完成個課程先好。

有家室有顧慮就真係無辦法,自己窮,雖然有grant loan,唔駛還咩....

引用:
原帖由 讓球達人 於 2019-5-16 11:23 PM 發表

夜晚係香港讀d所謂外國的大學既課程也好貴....都幾煩....但讀完又未必有公司睇得起 !
如果夜校讀返香港夠出名既大學或附屬如space等等,又貴,也其實都唔容易,年紀大了腦筋實哂....

當真係幾年後捱到張degree返黎......出面d公司又會抽秤你只係讀夜校(不是全日制)或已年紀大...... ...
老闆應該不介意年長既讀pt夜校來進修,唔通quit 份工去讀咩。

但只怕邊讀書邊工作,搞到返工無精神。如果轉工,又可能因年紀大,或到時自己既degree都不值心水果個價

引用:
原帖由 Ratchet 於 2019-5-17 12:45 PM 發表

我今年35歲,準備Master 畢業了。
由28歲開始在職進修兩個課程,
總共做左六年嘅半工讀學生。
(中間休左一年)
半工半讀係好辛苦,同學畢業第一件事係興奮狂呼,第二件事大叫係唔會再讀書XD
係就係辛苦,但冇人後悔。

問我,覺得30歲半工讀都仲好fit,同學都係呢個年紀。
一個degree 唔會保證平步青雲,
但有時就係呢一紙證書,一張入場券,
令到自己唔駛喺機會來到嘅時候望門輕嘆。 ...
你份工需要master?之前有報導話太高學歴有d公司請唔起

25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。